Uri Lupolianski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uri Lupolianski

Uri Lupolianski, Hebreeuws: אורי לופוליאנסקי, (Haifa, 1951) is een Israëlische rabbijn en voormalig politicus van het Verenigd Thora-Jodendom. Van 2003 tot 2008 was hij de achtste burgemeester van Jeruzalem sinds de stichting van de staat Israël in 1948 en daarmee de eerste van ultraorthodoxen huize. Zijn verkiezing was het gevolg van het groeiend percentage ultraorthodoxe joden in Jeruzalem dat tijdens zijn burgemeesterschap ongeveer dertig procent bedroeg.[1] In 2014 werd Lupolianski veroordeeld voor corruptie inzake de ontwikkeling van het woningbouwcomplex 'Holyland' in Zuid-Jeruzalem.[2] De omkoopsom had hij echter niet in eigen zak gestoken maar gedoneerd aan een Jeruzalemse liefdadigheidsinstelling voor arme inwoners.

Levensloop[bewerken]

Lupolianski werd opgeleid aan de in Haifa gelegen Yavne-school, een combinatie van een jesjiva en een middelbare school, en aan de jesjiva Hanegev in Netivot in de Negev. Na zijn militaire diensttijd[3] had hij een betrekking als leraar op een religieuze school in Jeruzalem.

Ter herinnering aan zijn in de Sjoa omgekomen grootmoeder richtte hij in 1976 Yad Sarah op, een hulpverleningsorganisatie die medische en andere diensten verleend aan behoeftige personen in Israël. Voor deze inzet heeft hij diverse prijzen in ontvangst mogen nemen waaronder de Israëlprijs.

In 1989 werd Lupolianski in de gemeenteraad van Jeruzalem verkozen. Als raadslid hield hij zich bezig met familie- en gemeenschapszaken, fungeerde hij als voorzitter van de plannings- en bouwcommissie[4] en was hij locoburgemeester en wethouder. Op 18 februari 2003 werd hij waarnemend burgemeester van Jeruzalem toen burgemeester Ehud Olmert als minister toetrad tot het kabinet-Sharon II.[5] Op 6 juni van dat jaar won hij de burgemeestersverkiezingen. In 2008 werd rabbijn Meir Porush[6][7] gekandidateerd als de ultraorthodoxe burgemeesterskandidaat voor de nieuwe zitting[8] maar deze werd verslagen door de seculiere en rechtse politicus Nir Barkat, die op 3 december 2008 Lupolianski als burgemeester afwisselde nadat zijn poging om in 2003 het burgemeesterschap te bemachtigen met een klein verschil was mislukt.

Optreden als burgemeester[bewerken]

Lupolianski, die een tegenstander is van een opdeling van Jeruzalem tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël,[9] sprak zich tijdens zijn burgemeesterschap uit voor een overheveling van Israëlische gebieden met een overwegend Palestijnse bevolking naar de Palestijnse Autoriteit in ruil voor een tegengestelde beweging van andere gebieden om te voorkomen dat de Joden in de toekomst mogelijk de minderheid in Israël vormen.[10] Ook uitte hij zijn bezorgdheid over de grote toename van het aantal Palestijnen in Jeruzalem waardoor de stad volgens hem rond 2020 in handen van Hamas terecht kan zijn gekomen.[11]

In 2004 deed hij een voorstel om een nieuwe Joodse wijk in Oost-Jeruzalem op te zetten die als een verbinding zou moeten fungeren tussen de oude stad en de Joodse wijk op de Scopusberg. Eveneens werkte hij aan nieuwe huisvestingsmogelijkheden voor de Palestijnen.[12] Lupolianski lanceerde ook het plan om veertigduizend nieuwe appartementen voor jonge stellen binnen de stadsgrenzen te laten verrijzen. De bouw van tienduizend daarvan in Oost-Jeruzalem, speciaal bestemd voor de Palestijnse inwoners, werd begin 2008 goedgekeurd.[13]

Zijn poging in 2005 om de jaarlijkse holebidemonstratie niet door te laten gaan omdat het de 'heiligheid van Jeruzalem' zou aantasten, strandde in de districtsrechtbank van Jeruzalem die de gemeente een boete van zestigduizend sjekel oplegde waarvan de helft voor Lupolianski's eigen rekening kwam.[14]

Familie[bewerken]

Uri Lupolianski is getrouwd en heeft twaalf kinderen.

Bron en noten
 1. Zaterdagwerk Intel lokt protest uit bij extremistische Joden, Het Laatste Nieuws, 14 november 2009
 2. Ehud Olmert convicted of bribery in Holyland case Israel Hayom, 13 mei 2014
 3. Ultra-orthodoxe joden zijn vrijgesteld van militaire dienst maar kunnen wel op vrijwillige basis het Israëlische leger in.
 4. Lupolianski heeft ook zitting (gehad) in de landelijke plannings- en bouwcommissie alsmede in de commissie voor de ontwikkeling van de heilige plaatsen.
 5. Jerusalem gets ultra-Orthodox mayor, BBC News, 18 februari 2003
 6. Ook van het Verenigd Thora-jodendom maar in tegenstelling tot Lupolianski, die behoort tot de Degel Hathorafractie, is Porush van de Agoedat Israëlfractie
 7. Haredi MK tapped as candidate for Jerusalem mayor poses 'real test' for secular, Haaretz, 6 augustus 2008
 8. Ultra-Orthodox candidate for Jerusalem mayor - MK Meir Porush, Ynetnews, 11 augustus 2008
 9. Focus on Jerusalem, Israel Today, 29 maart 2007
 10. 'Israel must swap land to survive', Ynetnews, 6 april 2005
 11. 'Hamas neemt straks macht Jeruzalem over', Nederlands Dagblad, 15 mei 2007
 12. Burgemeester wil nieuwe joodse wijk bouwen in Oost-Jeruzalem, Nieuws.nl, 24 september 2004
 13. 10,000 apartments to be built in east Jerusalem, Ynetnews, 24 juni 2008
 14. Rabbi to mayor: I'll pay the gays, Ynetnews, 27 juni 2005
Voorganger:
Ehud Olmert
Burgemeester van Jeruzalem
2003 - 2008
Opvolger:
Nir Barkat