Uttarakhand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uttarakhand
उत्तराखण्ड
Deelstaat van India Vlag van India
Kaart van Uttarakhand
Coördinaten 30°19'48"NB, 78°3'36"OL
Algemeen
Oppervlakte 51.125[1] km²
Inwoners (2001) 8.489.349[2]
(166 inw./km²)
Hoofdstad Dehradun
Bestuur en politiek
Bestuurlijke status staat
Datum van ontstaan 9 november 2000
Gouverneur Sudarshan Aggarwal
Chief Minister B.C. Khanduri
Aantal districten 13
Overig
Officiële taal Hindi
Geslachtsverhouding 962[2] vrouwen per 1000 mannen
Alfabetiseringsgraad
 - Mannen
 - Vrouwen
71,6%[3]
83,3%
59,6%
Urbanisatiegraad 25,6%
ISO 3166 IN-UL
Portaal  Portaalicoon   India

Uttarakhand (Hindi: उत्तराखण्ड) is een deelstaat van India. De staat ligt in het noordelijke deel van het land. De naam Uttarakhand is Sanskriet voor Noordland. De staat heeft 8.489.349 (2001[2]) inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Uttarakhand werd als Uttaranchal de 27ste deelstaat van India op 9 november 2000 na een vrij korte en vreedzame strijd door zijn inwoners in de jaren '90. Daarvoor was het een deel van Uttar Pradesh. Op 1 januari 2007 werd de naam gewijzigd in Uttarakhand.

De plaats Roopkund is bekend vanwege de vondst van 600 skeletten uit de negende eeuw aan de rand van een meer.

Geografie[bewerken]

De staat grenst aan Tibet (Volksrepubliek China) in het noordoosten en Nepal in het zuidoosten, en aan de Indiase staten Himachal Pradesh en Uttar Pradesh. De voorlopige hoofdstad van Uttarakhand is Dehradun, de grootste stad in het gebied. Het hooggerechtshof van Uttarakhand ligt in het district Nainital.

Uttarakhand is traditioneel verdeeld in twee delen: de westelijke helft Garhwal en het oostelijke gebied met de naam Kumaon.

De meeste noordelijke delen van de staat bestaan uit het Himalayagebergte en gletsjers, terwijl lagere gebieden dicht bebost zijn. Twee van de grootste rivieren van India, de Ganges en de Yamuna ontspringen in de gletsjers van Uttarakhand.

Natuur[bewerken]

Het unieke Himalayaanse ecosysteem biedt uitkomst voor een groot aantal dieren (waaronder bharal, sneeuwluipaarden, luipaarden en tijgers), planten en zeldzame kruiden.

Nadat eerst het Nanda Devi National Park op de lijst van de UNESCO werd gezet, werd het gebied later uitgebreid met het Nationaal park Valley of Flowers, dat aan de voet van de Himalaya ligt.

Economie[bewerken]

Het toerisme is een belangrijke tak van de economie van Uttarakhand. Recente ontwikkelingen in het gebied zijn initiatieven door de staatsoverheid om in te springen op het toenemende toerisme.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Uttarakhand is bestuurlijk onderverdeeld in dertien districten, die weer gegroepeerd zijn in twee divisies. Hieronder volgt een lijst van de districten gegroepeerd per divisie:

Districten van Uttarakhand.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]