Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines
Vélodrome national
Plaats Montigny-le-Bretonneux, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Coördinaten 48° 47′ NB, 2° 2′ OL
Capaciteit 5.000 toeschouwers (4.800 plaatsen op tribunes)
Bouwjaar oktober 2011 - januari 2014
Geopend 30 januari 2014
Kosten 74 miljoen euro
Architect(en) Chabanne & Partenaires Architectes, Synthèse Ingenierie, Agence Ter Paysagistes-Urbanistes, Ralph Schürmann.
Eigenaar Société Vélopolis
Bespelers Fédération française de cyclisme
Detailkaart
Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines (Frankrijk)
Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines
BMX-piste, nog in aanleg
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines, ook gekend als Vélodrome national is een Franse velodroom in Montigny-le-Bretonneux, onderdeel van de nieuwe stedelijke agglomeratie Saint-Quentin-en-Yvelines in het departement Yvelines.

De overdekte wielerbaan met een 250 m lange houten piste werd op 30 januari 2014 officieel ingehuldigd. De baan werd ontworpen door het gerenommeerde Duitse architectenbureau Schürmann. De breedte van de baan is 8 m, wat iets breder dan gewoonlijk en daarmee een wereldwijd unicum.

Een eerste evenement op de baan vond plaats op 13 januari 2014, nog voor de officiële opening. Bordeaux-Parijs werd in juni 2014 eenmalig hernomen en de aankomstplaats was bij deze velodroom. De Franse nationale kampioenschappen wielrennen op de baan 2014 voor elite gingen door van 2 tot 5 oktober in Saint-Quentin-en-Yvelines. Van 18 tot 22 februari 2015 volgden de wereldkampioenschappen baanwielrennen 2015, van 19 tot 23 oktober 2016 de Europese kampioenschappen baanwielrennen 2016. Men voorziet het baanwielrennen en het onderdeel BMX van de wielersport hier in te richten tijdens de Olympische Zomerspelen 2024.

In het gebouw is ook het hoofdkwartier en een trainingscentrum van de Fédération française de cyclisme, de Franse wielerbond, gevestigd. Bij het gebouw is ook een Olympische BMX-piste aangelegd, overdekt met een luifel en verlicht. Er zijn twee vertrekpunten, op 4 en 8 meter hoogte. Ook werden vier gebouwen toegevoegd die slaapaccommodatie bieden voor 480 studenten, 136 jonge actieven en onder meer 60 meer luxueuze hotelkamers. Voor personeel en bezoekende sporters is er ook een restaurant op de site.

Zie de categorie Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.