Vít Jedlička

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vít Jedlička
Vít Jedlička
Geboren 6 september 1983
Geboorteplaats Hradec Králové
Land Vlag van Tsjechië Tsjechië, Liberland
Functies
13 april 2015 - heden 1e president van Liberland
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Vít Jedlička (Hradec Králové, 6 september 1983) is een Tsjechische liberale politicus en activist. Hij was tot 2009 lid van de Democratische Burgerpartij.
Op 13 april 2015 verklaarde hij een stuk niemandsland tussen Kroatië en Servië onafhankelijk en noemde dit Liberland. Hij heeft zichzelf benoemd tot president van de micronatie[1].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Jedlička heeft gestudeerd aan de Universiteit voor Economie in Praag. In 2009 verliet hij deze met een Bachelor-diploma. In 2013 en 2014 werkte hij als financieel analist.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Jedlička ziet zichzelf als een liberaal politicus en was verbonden aan de Tsjechische Democratische Burgerpartij. Tussen 2009 en 2014 voorzitter van de Party of Free Citizens. Zijn standpunten komen veel overeen met die van de Amerikaanse Republikein Ron Paul.[2] Jedlička heeft een sceptische houding tegenover de EU.

Liberland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Liberland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 13 april 2015 riep hij de onafhankelijke republiek Liberland uit. Het is gelegen tussen Kroatië en Servië en heeft als motto: Leven en laten leven

Op 10 mei 2015 werd Jedlička gearresteerd door de Kroatische politie. Volgens sommigen omdat hij illegaal de grens met Liberland overgestoken zou zijn. Op de site van Liberland werd dit echter tegengesproken.[3] Jedlička werd dezelfde dag nog vrijgelaten.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Jedlička is getrouwd en heeft één kind.


Zie de categorie Vít Jedlička van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.