VARAgids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De VARAgids is een Nederlandse televisiegids van de VARA.

Geschiedenis[bewerken]

In 1928 werd de gids voor het eerst uitgegeven als officiële programmagids van omroepvereniging de VARA. In maart 1988 werd de titel gewijzigd in VARA TV Magazine om te benadrukken dat het blad meer een wekelijks tijdschrift was dan een programmagids alleen. Na een vormvernieuwing, met uitbreiding van de beschrijvingen van de beschikbare programma’s van andere (digitale) zenders in september 2008, is de gids weer VARAgids gaan heten. Het blad richt zich nog steeds op een breed publiek, van studenten tot gezinnen en senioren.

Oplage[bewerken]

Totaal betaalde gerichte oplage volgens HOI, Instituut voor Media Auditing.

  • 1970: 493.614
  • 1990: 545.024
  • 2000: 503.573
  • 2011: 287.499
  • 2012: 264.722
  • 2016: 175.843

Inhoud[bewerken]

Naast de televisie- en radioprogramma’s worden ook films en andere media besproken. Evenzo wordt er aandacht besteed aan cultuur, kunst, muziek en sport. In meerdere artikelen wordt op journalistieke wijze op actuele onderwerpen ingegaan. Daarnaast zijn er columns van presentatoren en andere bekende persoonlijkheden, zoals Paul Witteman, Mart Smeets, Özcan Akyol, Claudia de Breij, Fidan Ekiz en Youp van 't Hek. Auteurs die regelmatig of sporadisch een bijdrage leveren aan de VARAgids zijn onder anderen Herman Brusselmans, Jessica Durlacher, Abdelkader Benali, Marcel van Roosmalen, Peter Kee, Robert Gooijer, Daan Dijksman, Paul Onkenhout, Cécile Narinx, Gijs Groenteman, Nathalie Huigsloot en Arno Kantelberg.

Blondje[bewerken]

In de jaren zestig was de strip “Blondje” een vast onderdeel van de programmagids. Blondje was een blonde vrouw die getrouwd was met Desiderius, een sullige man. Omdat deze door Chic Young getekende Amerikaanse strip “Blondie” rolbevestigend was - en daardoor zeker niet thuishoorde in de VARA-cultuur - werd deze na een aantal jaren uit de gids verwijderd.

Buis & Haard[bewerken]

Sinds 1 oktober 1994 kent de VARAgids de rubriek Buis & Haard. Daarin komen bekende Nederlanders en hun partner aan het woord over hun media-interesses, zoals hun favoriete tv-programma's. Bij het interview wordt een foto geplaatst van het koppel thuis. Die blijkt al snel de crux van de rubriek: het voyeuristische element van de foto werkt zo goed, dat het beeld meer ruimte in beslag gaat nemen dan het geschreven interview. Buis & Haard is inmiddels een van de langstlopende tijdschriftrubrieken van Nederland en geldt volgens velen, onder wie tijdschriftexpert Rob van Vuure (ex-hoofdredacteur van onder andere Viva, Margriet, Playboy, Panorama), als de beste. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opent in april 2014 een permanente expositie rondom Buis & Haard.

De affaire-Ron Boszhard[bewerken]

Tot 2011 had columnist Sander van de Pavert als Lucky TV een wekelijkse, satirische column in de VARAgids. De column deed regelmatig stof opwaaien, zoals in de affaire rond presentator Ron Boszhard. Boszhard werd in juni 2011 afgebeeld als de Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladić, zogenaamd omdat hij altijd al eens op de foto wilde als Mladić. Boszhard spande met zijn werkgever, de TROS, een zaak aan tegen de VARAgids die door hem werd gewonnen. De rechtbank van Amsterdam oordeelde op 16 juni 2011 dat 'er geen enkele aanleiding is de heer Boszhard te associëren met de persoon van Ratko Mladic' en bepaalde dat de VARAgids een rectificatie moest plaatsen en de proceskosten diende te betalen.

Sonja Barend Award[bewerken]

Sinds 2009 reikt de VARAgids jaarlijks een vakprijs uit voor het beste tv-interview. De prijs is vernoemd naar VARA-presentatrice Sonja Barend die tot haar afscheid in 2006 ruim veertig jaar op televisie te zien was met onder meer haar eigen interviewprogramma. De winnaars in de afgelopen jaren waren:

Tijdschrift van het Jaar 2012[bewerken]

De VARAgids werd in 2012 genomineerd voor een Mercur in de categorie Tijdschrift van het Jaar. Deze vakprijs wordt jaarlijks uitgereikt. Juryvoorzitter en 'bladendokter' Rob van Vuure noemde de VARAgids in de Volkskrant 'een lekker mediaweekblad, De Wereld Draait Door op papier' en oordeelde dat het blad 'zich heeft getransformeerd van tv-gids naar tijdschrift.' Uiteindelijk ging de titel van Tijdschrift van het Jaar 2012 overigens naar vrouwenblad JAN.

Bronnen en referenties[bewerken]