VARAgids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VARAgids
Doelgroep(en) studenten tot gezinnen en senioren
Frequentie wekelijks
Eerste editie 1928
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Uitgeverij(en) VARA
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

De VARAgids is een Nederlandse wekelijkse televisiegids van de VARA. Naast de televisie- en radioprogramma’s worden ook films en andere media besproken met aandacht voor cultuur, kunst, muziek, sport en actualiteit. Daarnaast zijn er columns van presentatoren en bekende Nederlanders zoals Paul Witteman, Mart Smeets, Özcan Akyol, Claudia de Breij, Fidan Ekiz en Youp van 't Hek. Auteurs die regelmatig of sporadisch een bijdrage leveren aan de VARAgids zijn onder anderen Herman Brusselmans, Jessica Durlacher, Abdelkader Benali, Marcel van Roosmalen, Peter Kee, Robert Gooijer, Daan Dijksman, Paul Onkenhout, Cécile Narinx, Gijs Groenteman, Nathalie Huigsloot en Arno Kantelberg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1928 werd de gids voor het eerst uitgegeven als officiële programmagids van omroepvereniging de VARA. In de jaren zestig was Blondje (Blondie), een strip van de Amerikaanse stripauteur Chic Young, een vast onderdeel van de programmagids. Blondje was een blonde vrouw die getrouwd was met een sullige man genaamd Desiderius. Omdat deze strip rolbevestigend was en daardoor niet thuishoorde de VARA-cultuur, werd deze na een aantal jaren uit de gids verwijderd.

In maart 1988 werd de titel gewijzigd in VARA TV Magazine, om te benadrukken dat het blad meer een tijdschrift was dan een programmagids alleen.

Op 1 oktober 1994 kwam de rubriek Buis & Haard, waarin bekende Nederlanders en hun partner hun favoriete tv-programma's toelichten. Bij het interview wordt een foto geplaatst van het koppel thuis. Die blijkt al snel de crux van de rubriek: het voyeuristische element van de foto werkt zo goed, dat het beeld meer ruimte in beslag gaat nemen dan het geschreven interview. Buis & Haard is inmiddels een van de langstlopende tijdschriftrubrieken van Nederland en geldt volgens velen, waaronder tijdschriftexpert Rob van Vuure als de beste. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opent in april 2014 een permanente expositie rondom Buis & Haard.

In september 2008 veranderde de naam terug in VARAgids na een vormvernieuwing, met uitbreiding van de beschrijvingen van de beschikbare programma’s van andere (digitale) zenders. In oktober 2009 reikte het blad voor het eerst de Sonja Barend Award uit, een vakprijs voor het beste tv-interview.

Tot 2011 had Sander van de Pavert als Lucky TV een satirische column die regelmatig stof deed opwaaien. Zo werd presentator Ron Boszhard in juni 2011 afgebeeld als de Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladić, zogenaamd omdat hij altijd al eens op de foto wilde als Mladić. Boszhard spande met zijn werkgever, de TROS, een zaak aan tegen de VARAgids die door hem werd gewonnen. De rechtbank van Amsterdam oordeelde op 16 juni 2011 dat 'er geen enkele aanleiding is de heer Boszhard te associëren met de persoon van Ratko Mladic' en bepaalde dat de VARAgids een rectificatie moest plaatsen en de proceskosten diende te betalen.

In 2012 werd de VARAgids genomineerd voor de jaarlijkse Mercurs vakprijzen als Tijdschrift van het Jaar. Juryvoorzitter Rob van Vuure noemde de VARAgids "een lekker mediaweekblad, De Wereld Draait Door op papier" en oordeelde dat het blad "zich heeft getransformeerd van tv-gids naar tijdschrift." maar gaf de titel aan het vrouwenblad JAN.

Oplagen[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal betaalde gerichte oplagen volgens het HOI, Instituut voor Media Auditing:

  • 1970: 493.614
  • 1990: 545.024
  • 2000: 503.573
  • 2011: 287.499
  • 2012: 264.722
  • 2016: 175.843
  • 2017: 174.589
  • 2018: 160.912