VDL Citea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VDL Citea
De eerste generatie van het type Citea CLF 120-stadsbus werd in 2007 gepresenteerd op Busworld, locatie Kortrijk Xpo
De eerste generatie van het type Citea CLF 120-stadsbus werd in 2007 gepresenteerd op Busworld, locatie Kortrijk Xpo
Concern VDL Groep
Vlag van Nederland Nederland
Busbouwer VDL Bus & Coach
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van België België
Productiejaren 2007 – heden
Tweede generatie van de Citea-stadsbus.Dit is GVB bus 1101 van het type Citea SLF 120.250 op 30 augustus 2011 te Amsterdam.
Tweede generatie van de Citea-stadsbus.
Dit is GVB bus 1101 van het type Citea SLF 120.250 op 30 augustus 2011 te Amsterdam.
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Citea is een reeks lagevloer-autobussen van busfabrikant VDL Bus & Coach, onderdeel van de internationaal opererende Nederlandse VDL Groep. De bus wordt in Nederland geproduceerd bij VDL Bus Heerenveen in Heerenveen, bij VDL Bus Modules te Valkenswaard en in België bij VDL Bus Roeselare in Beveren bij Roeselare.

Ontwikkeling[bewerken]

De Citea werd in 2007 gepresenteerd op de beurs "UITP Mobility and City Transport Exhibition" in Helsinki. De stadsbus heeft een volledig vlakke vloer en is het eerste model van een nieuwe generatie bussen voor het openbaar vervoer.[1] Met de komst van de Citea werden de stadsbussen SB 250 Jonckheer (12 meter versie) en de Diplomat uit productie genomen.

Constructeurs van VDL Berkhof Heerenveen (Nederland) en VDL Jonckheere (België) waren bij de ontwikkeling van het project betrokken om zodoende technische input en marktkennis bij elkaar te brengen. De constructie van de Citea is gebaseerd op de lichtgewichtssystemen die VDL Berkhof Heerenveen al jaren met succes gebruikt voor de Berkhof Ambassador. Een voorbeeld daarvan zijn de boutverbindingen die worden gebruikt om het dak, de zijspanten en de zijpanelen met elkaar te verbinden en die een snelle reparatie mogelijk maken bij een eventuele aanrijding zonder dat grote demontages nodig zijn.

Het nieuwe concept is ook een aanvulling op het bestaande productprogramma van VDL Bus & Coach, het biedt namelijk veel ruimte om de bus af te stemmen op specifieke nationale eisen van vervoerbedrijven uit de hele wereld. Door het modulaire systeem kan de bus aangepast worden aan uiteenlopende wensen.

Door toevoeging van AdBlue wordt het mogelijk dat dieselmotoren voldoen aan de in 2005 ingevoerde Euro IV-norm, de Euro V-norm. De Citea zal ook gaan voldoen aan de Euro VI-norm als de PACCAR MX-11 motor in productie gaat.

Tijdens Busworld 2013 werd het model Citea MLE (Midi Low Entry) gepresenteerd. Daarmee richt VDL zich op de markt van midibussen voor het Europese openbaar vervoer. De Citea MLE is ontwikkeld in samenwerking met Wrightbus en is eigenlijk een Wright StreetLite, alleen dan voor linksgestuurde landen. De Citea MLE zal leverbaar zijn in vier verschillende lengtes van 8,8 tot 10,8 meter.[2] Als eerste zullen de MLE-88 (8,8 meter) en MLE-95 (9,5 meter) worden geïntroduceerd. Zij zullen worden gevolgd door de MLE-102 (10,2 meter) en MLE-108 (10,8 meter).[3]

Voor de vervanging van oudere dubbeldekkers voor het openbaar vervoer in Berlijn worden verschillende modellen getest. VDL levert op 11 augustus 2015 een prototype voor test door de BVG onder de naam Citea DLF 114. Deze bus wordt vanaf oktober 2015 getest op ExpressBus X34 Kladow, Kaserne Hottengrund. ◂▸ S+U Zoologischer Garten. [4]

Bus of the Year 2011[bewerken]

De VDL Citea behaalde tijdens de 'Bus Euro Test 2010' in de Roemeense hoofdstad Boekarest de hoogste score en werd uitgeroepen tot Bus of the Year 2011 [5] die tijdens de IAA in Hannover op 23 september 2010 werd uitgereikt aan de heer W. van der Leegte, (president-directeur) VDL-groep.

Red Dot Award 2017[bewerken]

De VDL Citea SLFA Electric is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwende futuristische BRT (Bus Rapid Transit) design. Dit design heeft onlangs de Red Dot Award 2017 toegekend gekregen.[6]

Opbouw[bewerken]

Een elektrische VDL Citea laadt op in de haven van Terschelling.

Een Citea bus wordt in vijftien werkdagen als een soort bouwpakket opgebouwd. Toeleveranciers hebben dan al het nodige voorwerk verricht.

Het chassis is afkomstig van zusterbedrijf VDL Bus Chassis in Eindhoven. De kunststof zijpanelen uit Duitsland zijn al bij Elzinga in Irnsum in de gewenste kleur gespoten. De zijframes komen uit de fabriek van zusterbedrijf VDL Postma in Heerenveen.

Hoewel de Citea voor een groot deel is gebaseerd op technologische constructies die ook al worden gebruikt voor de Ambassador, kenmerkt ze zich door een aantal nieuwe ontwikkelingen. Zo is bij deze nieuwe stadsbus onder de vloer uit sandwich materiaal een verzinkt stalen frame gemonteerd. De stalen vloerframes worden thermisch verzinkt door Dejo Verzinkerij Wolvega te Wolvega en zijn duurzaam beschermd tegen corrosie. Ze geven de bussen extra stevigheid en zorgen voor een groter draagvermogen, waardoor de indeling flexibeler is.

Het bedrijf Heiwo in Wolvega levert een deel van de daken. De busdeuren zijn gemaakt bij Ventura in Bolsward, de vrijwel complete fronten komen uit Tsjechië. De sociale werkvoorziening Caparis zorgt voor de assemblage van een groot aantal componenten en een deel van de elektrische bedrading, nodig om de bus te verlichten, te koelen en om de deuren te laten functioneren. De speciale bedrading wordt in eigen huis gemaakt. De spullen staan verspreid over de veertien opbouwstations in de fabriekshal, direct bij de hand om te worden geplaatst.

De bouw begint bij het combineren van het chassis met de stalen vloerdelen en de frames van de zijwanden, front en achterzijde. Het plaatwerk en een aantal interieur delen werden niet van polyester maar van koolstofvezel gemaakt. De nog open constructie wordt aan de binnen- en buitenzijde bekleed met sterke kunststof sandwichpanelen en van een dak voorzien. In een spuitcabine krijgt de bus onder schone omstandigheden slijtvaste vloerbedekking. Een station verder volgen de ramen die met lijm razendsnel op hun plaats blijven zitten. Ondertussen zijn diverse werknemers al bezig met het interieur. Zoals het verlijmen van de wielkasten en de montage voor onderdelen als luidsprekers, lampen en airco. Dit biedt elektriciens even later de gelegenheid de kabelbomen in de bus te plaatsen en de apparatuur aan te sluiten.

Net zoals bij de vorige generatie stadsbussen van VDL, heeft de Citea de motor linksachter gepositioneerd. Wel verhuisden de radiateur, oliekoeler en intercooler naar een positie in de carrosserie, boven de motor. De belangrijkste onderdelen van het ventilatiesysteem bevinden zich in een speciale module op het dak, ter hoogte van de vooras. In die module is ook ruimte voor de verdamper en andere belangrijke onderdelen van de airco. Als de motor is bevestigd tilt een hefinstallatie de bus op. Daardoor kunnen op stahoogte zaken als het remsysteem en de luchtleidingen aan de onderzijde van de bus worden gemonteerd. Eenmaal terug op de grond maken interieurbouwers de bus af met stoelen, dashboard en chauffeurscabine.

De genoemde toeleveranciers worden overigens door VDL Bus Heerenveen gebruikt, de locatie in Valkenswaard en die in het Belgische Roeselare hebben gedeeltelijk andere leveranciers.

De Citea stadsbus is leverbaar met drie dubbelblads deuren met een maximale doorgang van 1200 mm. Standaard worden naar binnen draaiende deuren gemonteerd, maar als optie zijn ook naar buiten draaiende en zwenkschuifdeuren te plaatsen.

Vormgeving[bewerken]

De vormgeving van de eerste generatie Citea bussen werd in 2007 tijdens Busworld in Kortrijk gelanceerd. De Jonckheere touringcar (JHD/JSD) werd hierop gebaseerd. De bedoeling was om een "familieband" tussen de beide VDL bedrijven te creëren. Gemeenschappelijke stijlelementen tussen de stadsbus, de streekbus en de touringcar zijn herkenbaar in de grill en de achterzijde van de bus. Ook de verlichting op basis van LED-elementen werd bij beide modellen op dezelfde manier in de carrosserie en de vormgeving verwerkt.

In 2010 werd een nieuwe vormgeving voor de Citea gelanceerd die werd gemaakt door Van der Veer Designers uit Geldermalsen.[7][8] De gefacelifte bussen zijn herkenbaar aan onder meer een vernieuwd groot VDL logo op het front van de bus.

Interieur[bewerken]

Interieur van de Citea CLF

De passagiersstoelen zijn in verschillende modellen en met vrijwel iedere soort bekleding (kleur, patroon) die de vervoerder wenst leverbaar. De bussen van het GVB hebben bijvoorbeeld blauwe stoelen met het GVB logo als motief. Ook de stastangen zijn leverbaar in verschillende kleuren. Er zijn speciale stoelen voor stadsbussen, streekbussen en luxere stoelen voor snelbussen, bijvoorbeeld de Citea's voor R-net lijn 320 Hilversum-Amsterdam.

De stoelen zijn gemonteerd volgens het cantilever-principe (vrijhangende stoelen). Dit zorgt voor veel beenruimte en daardoor optimaal zitcomfort. Doordat de vloer vrij is van obstakels, zijn de bussen ook nog eens eenvoudig te reinigen.

In de GVB bussen zijn de cabine deuren vervangen door een exemplaar met een bedienbaar veiligheidsglas om bij gevaar een zichtbare scheiding te maken.

De bussen die in Dubai zijn afgeleverd (zie orders) zijn voorzien van panelen die zorgen voor een scheiding tussen de mannen- en de vrouwenafdeling. Hierbij zijn de eerste drie stoelrijen bestemd voor vrouwen, kinderen en families. De beide afdelingen zijn met een klaphekje met elkaar verbonden. Voorts zijn deze bussen voorzien van een volledige airconditioning.

Productengamma[bewerken]

Het eerste type van de Citea ging in 2007 in productie (CLF 120 stadsbus). Een jaar later introduceerde VDL een Citea streekbus met een verlaagde instap (Citea CLE 120).[9] Weer een jaar later werden drie nieuwe lengtevarianten voor de Citea geïntroduceerd die begin 2010 in productie gingen. Deze lengtevarianten waren CLE 129 (2-asser - 12,9 meter), CLE 137 (3-asser - 13,7 meter) en de CLE 145 (3-asser - 14,5 meter).[10]

Op 14 september 2010 maakte VDL Bus & Coach bekend dat men de aanduiding VDL Citea gaat gebruiken voor alle bussen in het openbaar vervoer.[11] Tevens werd de typeaanduiding iets aangepast. Ook de Berkhof Ambassador wordt sinds het najaar van 2011 verder gebouwd als gefacelifte versie onder de naam VDL Citea LLE-120. In 2015 werd een drie deurige versie op Busworld Kortrijk voorgesteld. De 10,6 meter variant, die eerder ook onder de naam Ambassador werd gemaakt, is komen te vervallen.

Met de Citea biedt VDL Bus & Coach een compleet gamma aan stads- en streekbussen. De Citea CLF (Citea Low Floor) en CLE (Citea Low Entry) is de 1e generatie Citea bussen. De Citea SLF, SLE en XLE is de 2e generatie. de Citea SLF (Citea Low Floor) is met zijn volledige vlakke vloer de ideale stadsbus. Ook leverbaar als hybride variant. De Citea SLE en XLE (Citea Low Entry) is leverbaar in 4 lengtevarianten en biedt daardoor vele inzet- en indelingsmogelijkheden. De Citea SLE is de streekbus variant en de Citea XLE is de streekbus 3 asser variant. De Citea LLE (Light Low Entry) is de opvolger van de Ambassador.

Tijdens de 60ste UITP Mobility & City Transport tentoonstelling in Genève presenteerde VDL drie nieuwe varianten van de Citea:[12]

  • de Citea Electric, een 100% elektrische variant van de Citea SLF en de Citea SLFA, een gelede variant.
  • de Citea SLFA, een gelede variant van de Citea op basis van de Citea SLF. De bus, die in 2010 al werd aangekondigd als opvolger van de Jonckheer Volvo B7LA, heeft een Euro 6 motor en is leverbaar in 2 lengtevarianten, de SLFA-181 met een lengte van 18,1 meter en de SLFA-187 met een lengte van 18,75 meter. Een demobus van de SLFA wordt momenteel getest door de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB).
  • de Citea Cargo, een Citea-bus met twee kubieke meter extra bagageruimte onder het verlengde hogevloergedeelte. Dit biedt met name in landen waar openbaarvervoerbussen ingezet worden voor lange intercity afstanden veel extra mogelijkheden. De Cargo-variant bestaat alleen voor de Citea SLE-120 en XLE-145.

Op 11 mei 2016 introduceerde VDL Bus & Coach maar liefst 3 nieuwe lengtevarianten van de VDL Citea LLE. Dit zijn de Citea LLE-99 met een lengte van 9,9 meter, de Citea LLE-107 met een lengte van 10,7 meter en de Citea LLE-127 met een lengte van 12,7 meter.[13]

Maten en gewicht[bewerken]

Model: SLF-120 SLF-120 Hybrid LLE-99
LLE-107
LLE-120
LLE-127
MLE-88
MLE-95
MLE-102
MLE-108
SLE-120 SLE-129 XLE-137 XLE-145 SLFA-181 SLFA-187
Voorloper CLF-120 CLF-120 Hybrid ALE-120
als Ambassador
- CLE-120 CLE-129 CLE-137 CLE-145 - -
Toepassing Stad Stad Stad/Streek Stad/Streek Streek Streek Streek Streek
Productiejaren
incl. voorloper(s)
2007-heden 2009-heden 2001-heden (LLE-120) /
2016-heden (LLE-99, LLE-107 en LLE-127)
2014-heden 2008-heden 2010-heden 2010-heden 2010-heden 2013-heden 2013-heden
Chassistype
(integrale opbouw)
SB 260 SB 230 SB 200 SB 230 SB 230 SBR 230 SBR 230
Lengte 12 000 12 000 9 950
10 700
11 980
12 680
8 800
9 500
10 200
10 800
12 000 12 900 13 470 14 480 18 000 18 750
Breedte 2 550 2 550 2 500 2 450 2 550 2 550 2 550 2 550 2 550 2 550
Hoogte
(incl. dakunit/airco)
3 020 3 300 3 065 3 139 3 160 3 160 3 160 3 160 3 120 3 120
Wielbasis 6 000 6 000 6 200 6 000 6 900 6 535 7 275 5 250 6 000
Wielbasis 2e en 3e as 1 500 1 500 6 750 6 750
Vooroverbouw 2 600 2 600 2 380 2 600 2 600 2 600 2 600 2 600 2 600
Achteroverbouw 3 400 3 400 3 420 3 400 3 400 3 105 3 105 3 400 3 400
Stahoogte interieur
(lage vloergedeelte)
2 420 2 420 2 486 2 440 2 560 2 560 2 560 2 560 2 416 2 416
Draaicirkel 21 180 21 180 16 750
18 624
20 628
22 378
21 180 23 550 22 580 24 520 23 510 24 540
Ledig gewicht* ca. 10 500 ca. 12 250 ca. 8 900 ca. 11 000 ca. 11 400 ca. 13 350 ca. 13 600 ca. 16 220 ca. 16 500
Max. totaalgewicht** 19 000 19 000 14 440 19 000 19 000 26 000 26 000 28 000 28 000
Capaciteit (personen) ca. 100 ca. 80 ca. 78/84 ca. 62 ca. 100 ca. 110 ca. 120 ca. 130 ca. 160 ca. 170

* = Afhankelijk van uitvoering / ** = Volgens Europese wetgeving, nationale wetgeving kan afwijken.

Motor en transmissie[bewerken]

De Citea voldoet aan de EEV-emissiestandaard. Het assortiment motoren in het segment openbaar vervoer heeft VDL in 2012 uitgebreid met het merk Fiat Powertrain Technologies (FPT). Het gaat hierbij om het motortype FPT Cursor 9.[14]

Motoren
(4/6 cilinders
in lijn)
Cummins
ISB4.5EV 207
Cummins
ISB6.7E 225B
Cummins
ISB6.7E 250B
DAF
PR 183 U1/U2
DAF
PR 228 U1/U2
DAF
PR 265 U1/U2
FPT
Cursor 9
FPT
Cursor 9
Emissienorm EEV Euro5/EEV
Euro6/EEV
Euro5/EEV Euro5/EEV Euro5/EEV Euro5/EEV Euro6/EEV Euro6/EEV
Vermogen 152 kW (207 pk) 165 kW (225 pk) 183 kW (250 pk) 183 kW (250 pk) 228 kW (310 pk) 265 kW (361 pk) 228 kW (310 pk) 265 kW (361 pk)
Cilinderinhoud 4,5 liter 6,7 liter 6,7 liter 9,2 liter 9,2 liter 9,2 liter 8,7 liter 8,7 liter
Max. koppel 760 Nm bij
1400–1800 t/min
850 Nm bij
1200–1700 t/min
1020 Nm bij
1200–1600 t/min
1050 Nm bij
1100–1700 t/min
1275 Nm bij
1100–1700 t/min
1450 Nm bij
1100–1700 t/min
1300 Nm bij
1200–1600 t/min
1650 Nm bij
1200–1530 t/min
Automaat Voith D854.5 Voith D845.5
ZF 6HP504C
Voith D845.5
ZF 6HP504C
Voith D864.5
ZF 6HP594C*
ZF 6AP1400**
Voith D864.5
ZF 6AP1700
Voith DIWA6
ZF Ecolife
Voith DIWA6
ZF Ecolife
Hybride Vossloh Kiepe
ZF AVE 130
Inbouw-
mogelijkheid
per type
SLF-120/hybrid LLE-120/225 SLF-120/250 SLF-120/255 SLF-120/310 SLF-120/310 SLFA-180/360
SLE-120/255 SLE-120/310 SLE-120/360 SLFA-180/310 SLFA-187/360
SLE-129/255 SLE-129/310 SLE-129/360 SLFA-187/310
SLE-120/310 SLE-120/360
SLE-129/310 SLE-129/360
XLE-137/310 XLE-137/360 XLE-137/310 XLE-137/360
XLE-145/310 XLE-145/360 XLE-145/310 XLE-145/360

Bron:[15]

* = Uitsluitend leverbaar voor Citea SLF / ** = Uitsluitend leverbaar voor Citea SLE en XLE.

Orders[bewerken]

Een eerste serie van 10 CLF-120 bussen werd in 2008 besteld door Connexxion[16]. Op 10 november 2008 werd bekend dat de Emiraten, RTA (Roads and Transport Authority) uit Dubai een megaorder van 518 VDL Citea bussen had geplaatst. De bussen zullen voor eind april 2010 worden afgeleverd.[17] Op 29 juni 2009 werd in Dubai de eerste Citea overgedragen.

In Nederland reed in 2009 één Citea op proef bij Arriva in Groningen als Arriva 562. Tussen 2010 en 2011 reed er één Citea op proef bij als Veolia 121 op de stadsdienst in Maastricht. De Arriva Citea reed op proef bij het GVB van Amsterdam als GVB 009. Ook beschikte Connexxion van mei 2010 tot en met november 2011 over een Citea CLF-120 die in juli op de stadsdienst van Maxx Leeuwarden proef reed als Connexxion 3327. Op 17 juni 2010 is een Citea CLF-120 met whisper techniek van e-Traction genaamd E-Busz afgeleverd aan de RET. In juni/juli 2010 is een Citea CLF-120 afgeleverd aan het Duitse HEAG mobiBus uit Darmstadt.

Een Citea CLE-137 rijdt in 2010 als testbus bij Nettbus in Kopenhagen, Denemarken. In december 2010 werden tien Citea CLE-137 bussen aan Connexxion Zaandam geleverd.

In maart 2010 maakte de Waalse vervoersmaatschappij TEC bekend dat het een order had geplaatst voor 227 Citea's CLF-120. De leveringen starten eind 2010 en lopen tot voorjaar 2012. De bussen worden door de VDL-vestiging Jonckheere in Roeselare gebouwd.[18]

Op 11 april 2011 werd bekend dat GVB Amsterdam 70 bussen van het type VDL Citea SLF-120 te hebben besteld. De bussen werden door de VDL-vestiging in Heerenveen gebouwd. Deze bussen werden voor december 2011 geleverd.

Op 3 februari 2012 werd bekend dat de eerste order voor bussen van het type LLE-120 geplaatst was. De 56 bussen zijn besteld door het vervoersbedrijf van de Finse hoofdstad Helsinki, en is de grootste order ooit in de geschiedenis van de Finse busmarkt.

Op 2 april 2012 werd bekend dat Arriva Skandinavien A/S bij VDL een bestelling heeft geplaatst voor de levering van 77 Citea’s van het type XLE-137 en XLE-145 (Low Entry) voor de stad Stockholm in Zweden.[19]

Op 27 september 2012 hebben Arriva en VDL een leverings- en onderhoudscontract getekend voor 275 nieuwe bussen met een totale contractwaarde van meer van 100 miljoen euro. De helft is voor de aanschaf, de andere helft voor het onderhoud. De order bestaat uit 244 Citea’s LLE-120, 1 Citea XLE-145 en 30 Ambassadors ALE-106. VDL Bus Heerenveen bouwt 140 bussen voor Noord- en Zuidwest Friesland en 50 bussen voor Zuid-Holland Noord. Het overige deel wordt gebouwd door VDL Bus Modules in Valkenswaard. In mei 2012 is al begonnen met de bouw van de bussen. Hiervoor heeft VDL het vaste persoonsbestand van 175 man uitgebreid met 100 tijdelijke krachten.[20][21][22]

Op 3 oktober 2014 hebben Arriva en VDL opnieuw een contract getekend. Dit keer betreft het een leveringsovereenkomst. Het betreft een levering van 164 nieuwe bussen voor de concessies Oost- en West-Brabant die Arriva vanaf 14 december 2014 rijdt. De order bestaat uit 89 VDL Citea's LLE-120 en 75 VDL Citea's SLF-120.[23]

Hybride[bewerken]

Op 1 december 2010 werden de eerste twee hybride bussen van het type CLF-120 Hybrid bij Connexxion in Enschede gepresenteerd. Vanaf februari 2011 zal er op lijn 2 in Enschede voor 2 jaar een proef gehouden. De bussen zijn gebouwd door VDL, de hybride systemen zijn van Vossloh-Kiepe. Bij deze bussen drijft een dieselmotor een generator aan, die de stroom verdeelt over condensatoren[24] en de elektromotoren. Ook remenergie zal in de condensatoren opgeslagen worden. Software in de bus leert het traject kennen, zodat het kan inschatten waar de bus de dieselmotor moet stoppen of juist starten.[25] De Regio Twente laat de hybridebussen aanpassen na klachten uit de Helmerhoek in verband met geluidsoverlast. Hierna werd er tot november 2013 opnieuw getest.[26]

In 2011 werden drie bussen van het type SLF-120 Hybrid [27] aan HEAG mobiBus [28] in Darmstadt afgeleverd.

Citea SLF 120/Electric Stadtwerke Münster[bewerken]

Op donderdag 23 april 2015 werden 5 Citea’s Electric aan Stadtwerke Münster geleverd. Eén Citea wordt geleverd in het kader van het SEB project (snellaadsystemen voor elektrische bussen in het openbaar vervoer), gesubsidieerd door het Duitse BMBF (Ministerie van Onderwijs en Onderzoek). De andere 4 Citea’s zijn onderdeel van het ZeEUS project (Zero Emission Urban Bus System), gesubsidieerd door de Europese Commissie en gecoördineerd door de UITP. De Citea’s Electric zijn voorzien van een IFAS snellaadsysteem aan de zijkant van het dak van de bus. Een gerobotiseerde arm die tevoorschijn komt uit het dak van een bushokje maakt automatisch contact met het laadsysteem van de bus. Op deze manier kan binnen 4-6 minuten met een maximaal vermogen van 500 kW stroom geladen worden. De firma Pintsch Bamag ontwikkelde de vermogenselektronica voor de stroomvoorziening. De Citea van het SEB project is voorzien van een Hoppecke batterij. De Citea’s Electric die deelnemen aan het ZeEUS project zijn voorzien van een Microvast batterij. De in totaal 5 elektrische bussen worden ingezet op lijn 14, waarmee deze lijn, volgens plan, volledig met elektrische bussen bediend wordt.

Citea SLFA-181 Electric KVB (BRT uitvoering)[bewerken]

De eerste van totaal acht bussen van het type Citea SLFA-181 Electric volgens BRT-Design (Bus Rapid Transit) werd op 26 oktober 2015 aan de Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) overhandigd. De elektrische motor komt van Siemens en de pantograaf van de Firma Schunk [29] is op het dak van het voorste deel boven de tweede as gemonteerd. De batterijen worden bij eindpunten met snel laders geladen met 250 kW. Dit duurt ca. 5 tot 10 minuten. In de nacht worden in het depot de batterijen via een kabel gevoed. Na een testfase zet het KVB de acht elektrische bussen vanaf december 2016 in op de 7 kilometer lange lijn 133.[30]

Citea SLFA 181 Electric Hermes (BRT uitvoering)[bewerken]

De gedeputeerde Christophe van der Maat maakte dinsdag 15 december 2015 bekendgemaakt dat Eindhoven de eerste stad is waar op grootschalig zero emissie busvervoer wordt geïntroduceerd. Hiervoor werden door Transdev/Connexxion/Hermes 43 Citea’s SLFA 181 Electric (BRT uitvoering) aangeschaft. Deze bussen worden onder meer ingezet van station Eindhoven naar Eindhoven Airport en de High Tech Campus vv.[31]

Iedere fase kan uitgevoerd worden volgens de laatste stand der techniek en kunnen de VDL zero emissie bussen met bijbehorende laadinfrastructuur, ook functioneel en economisch per fase geoptimaliseerd worden.

Verona[bewerken]

In december 2012 bestelde Azienda Trasporti Verona 37 gelede trolleybussen. Deze bussen zullen als Hybrid in het centrum van Verona door een dieselmotor volgens Euro VI-norm met dynamo gaan rijden. Hierdoor hoeft in het centrum van Verona geen bovenleiding worden geplaatst.[32] Ingebruikname van deze bussen en twee trajecten in 2015 gepland.


Aantal Citeas[bewerken]

In onderstaande tabel staan het aantal in dienst zijnde Citea bussen per land vermeld met bijbehorende wagenparknummers.

Bedrijf Type Aantal Series Inzet Opmerkingen Afbeelding
Vlag van België België
De Lijn [33] SLF 120 Hybride 120 5876–5995 Antwerpen (22)
Oost-Vlaanderen (30)
Vlaams-Brabant (30)
West-Vlaanderen (23)
Limburg (15)
SLF 120 Hybride 66 n.n.b.
SLF 120.310 27 5763–5789 [34] Gentbrugge
SLE 120.310 [35] 188 2000–2187 Vlaams Gewest
SLE 120.310 [35] 55 n.n.b. Vlaams Gewest
SLFA 180.350 9 2219-2227 Antwerpen (3)
Oost-Vlaanderen (3)
West-Vlaanderen (3)
Veolia Transport Belgium
Sinds maart 2014 Hansea
SLE 120 2 111075, 119880 Turnhout Rijdt bij B&C in opdracht van De Lijn B&C 111075-II.JPG
SLE 120 3 221763–221765 Oost-Vlaanderen Rijden bij A. Weyn & Zonen in opdracht van De Lijn
SLE 120 2 331360, 331361 Vlaams-Brabant Rijden bij De Voeght in opdracht van De Lijn
SLEÜ 120 1 401295 Limburg Rijdt bij VBM in opdracht van De Lijn
SLE 120 3 440989, 440991+440992 Limburg Rijden bij Heidebloem in opdracht van De Lijn
SLE 120 2 441520, 441521 Limburg Rijdt bij Melotte in opdracht van De Lijn
SLE 120 4 441891–441894 Limburg Rijden bij VBM in opdracht van De Lijn
SLE 120 3 442068–442070 Limburg Rijden bij Mebis in opdracht van De Lijn
SLE 120 1 442330 Limburg Rijdt bij De Valk in opdracht van De Lijn
SLE 120 3 550149–550151 West-Vlaanderen Rijden bij Gruson in opdracht van De Lijn
SLE 120 1 550617 West-Vlaanderen Rijdt bij Autobussen Verleyen in opdracht van De Lijn
SLE 120 5 550618, 550950–550953 West-Vlaanderen Rijdt bij Van Coillie in opdracht van De Lijn
SLE 120 5 551166–551170 West-Vlaanderen Rijdt bij Katriva N.V. in opdracht van De Lijn
CLE 120 1 466117 Komen Rijdt bij Yprabus in opdracht van TEC
CLE 120 2 458132, 458133 Henegouwen Rijden bij Geenens in opdracht van TEC
SLE 120 19 n.n.b. Vlaams Gewest Rijden in opdracht van De Lijn
MIVB, Brussel SLFA 180 1 n.n.b. Brussel Testvoertuig
Muylaert (V.R.B.O.) CLE 120 3 221122, 221123, 221198 Denderhoutem Rijdt in opdracht van De Lijn
De Wilg CLE 120 2 441314+441315 Bree Rijdt in opdracht van De Lijn
Coach Partners SLE 120 6 500115 + 550309–550313 West-Vlaanderen Rijdt in opdracht van De Lijn
SLFA 180.360 2 502604 + 502606 [36] West-Vlaanderen Rijdt in opdracht van De Lijn, 502604 buiten dienst na ongeval
De Meibloem (TIZ) CLE 120 1 550766 West-Vlaanderen Rijdt in opdracht van De Lijn
Demuynck & Vansteelandt SLE 120 3 550525–550527 West-Vlaanderen Rijdt in opdracht van De Lijn
TEC CLF 120 59 7.701–7.759 [37] Charleroi
48 3.851–3.898 Henegouwen
30 4.600–4.629 Namen-Luxemburg
86 5.420–5.505 Luik-Verviers
Vlag van Denemarken Denemarken
Fjord bus, Slangerup CLE 137 1 7000 Kopenhagen Voormalig Nettbus, overgegaan naar Nettbus, Stamholmen
Nettbuss, Stamholmen en Skibby CLE 137 1 7000
sinds december 2012: 8416
Kopenhagen Testvoertuig lijn 5A
Overgegaan naar Fjord bus, Slangerup
XLE 137 2 8533+8534 Skibby
CLE 137 4 8535–8538 Skibby (foto[38])
XLE 137 13 8417–8429 [39] Stamholmen (foto [40]) lijn: 250S of 94N Nettbuss8422 250S Buddingest.jpg
SLE 120 9 8430–8438 [41] Stamholmen (foto [42]) lijn: 14
LLE 120.225 2 8961, ...[43] Kopenhagen
Nobina Danmark MLE 88 7 6175–6179
6402+6403
Frederiksværk, Frederikssund, Ukendt, Næstved, Glostrup, Hillerød Nobina 6177 linje 312.jpg
LLE 120.225 10 6165–6174 Frederiksværk, Frederikssund
Umove A/S, Kopenhagen LLE 120.225 40 7501–7540 Glostrup Inzet: Kopenhagen Movia bus line 9A at Christiansborg Slotsplads.JPG
LLE 120.225 15 7671–7685 Kvistgård Inzet: Helsingør
Vlag van Duitsland Duitsland
ASEAG, Aken LLE 120.225 1 343 Aachener Verkehrsverbund (AVV) Testbedrijf
5 353–357 Aseagkom357amaachenerelisenbrunnen.jpg
4 389-392
Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) LLE 120.225 2 1840-1841 [44] vernummerd ; 2321+2322 Berlijn Testvoertuigen, district Lichtenberg op lijn 259 BVG 2321-III.JPG
236 2330–... levering tussen 2014 en 2017' [45][46] BVG V2408-III.JPG
DLF 114.280 1 3093 Testvoertuig, ExpressBus X34, Kladow, Kaserne Hottengrund. ◂▸ S+U Zoologischer Garten. [47] BVG V3093-III.JPG
Dr. Herrmann Gruppe, Berlijn SLF 120.250 1 8422 [48] Rijdt in opdracht van Berliner Verkehrsbetriebe (BVG)
HEAG mobiBus Darmstadt CLF 120 1 272 [49] Darmstadt Na ongeval op 21 januari 2013 buitendienst VDL Berkhof (1).JPG
SLF 120 Hybride 3 980–982 [50] Darmstadt
Kraftverkehrsgesellschaft Braunschweig mbH, Salzgitter-Lebenstedt CLE 120.310 1 1103 Bad Harzburg ex demo Duitsland
SLF 120.310 1 1113 Bad Harzburg ex demo Duitsland
SLF 120.250 8 1202–1208
1214
Helmstedt en Salzgitter [51]
e-weinzierl Omnibustouristik GmbH SLF 120.310 3 6, 8, 9 Keulen K-EW9913-III.jpg
Kölner Verkehrs-Betriebe (KVB), Keulen LLE 120.225 1 5002
SLF 120.310 1 5003
SLFA 180.310 1 751
SLFA 181 Electric (BRT uitvoering) 8 6001–6008 Testbedrijf vanaf 2015 op lijn 133 [52]
Inzet vanaf december 2016
KVB 6002-III.jpg
Pütz Omnibusbetrieb GmbH
Bergisch Gladbach
SLF 120.310 2  ?? Inzet
LeoBus GmbH, Zwenkau LLE 120.225 1 Landkreis Leipzig Testbedrijf lijn 107 [53]
Voormalige demobus
NIAG Moers LLE 120.225 8 4401–4408 Nederrijn
Optimal Reisen Forsmann, Mettingen LLE 120.225 1 135 Osnabrück
XLE 145 1  ?
Stadtwerke Osnabrück SLFA 181 Electric (BRT uitvoering) 13  ?? Osnabrück [54]
Staab-Reisen, Laufach XLE 145 1 [55] ZL 555
Stadtwerke Münster LLE 120.225 3 1360–1362 Münster Stadtwerke Münster 1362-III.JPG
SLF 120.310  ? 1363+1364 Münster
SLF 120 Electric 5 1560–1564 Münster Projekt Zero Emission Urban Bus System (ZeEUS)
ingzet onder meer lijn 14[56]
SLF 120 Electric 5 n.n.b. Münster
Teo´s Reisen, Nienberge LLE 120.225 1 5396 Münster
Rheinbahn AG, Düsseldorf LLE 120.225 60 7611–7670 Düsseldorf [57][58]
80  ???? [59]
SLFA 180.360 1 7700 Inzet
Verkehrsbetriebe Grafschaft Hoya GmbH (VGH) LLE 120.225 1 207 Graafschap Hoya
Vlag van Finland Finland
Bus Travel Åbergin Linja Oy LLE 120.225 1 19 Espoo
Hyvinkään Liikenne Oy LLE 120.225 1 20 Hyvinkää
Koiviston Auto - Lahti [60] LLE 120.225 15 Levering voor de zomer 2014 Jyväskylä
10 Levering voor de zomer 2014 Kuopio
34 Levering voor de zomer 2014 Lahti
5 Levering voor de zomer 2014
Nobina Finland Oy[61] LLE 120.225 56 822–877 Espoo
13 878–890 Helsinki
Pohjolan Liikenne [62][63] LLE 127.225 1 955 Kuopio
LLE 127.225 23  ???? [64]
LLE 127.225 5  ???? [64]
LLE 120.225 9 622–630
LLE 120.225 10  ???? [65]
SLE 129.255 15 631–645
XLE 145.310 5 646–650
XLE 145.310 24  ???? [64]
Länsilinjat Oy Tampere, Suomi LLE 120.225  ? 73 Länsilinjat73.JPG
Tammelundin Liikenne Oy LLE 120.225 3 24–26 Helsinki
Transdev LLE 120.225 25  ?? Inzet
Veolia Transport Finland[66] SLE 129.255 10 1209–1218 Helsinki
XLE 145.310 38 1219–1256
SLF 120 Electric 1 Levering voor de eind mei 2014 Espoo Electric testbus voor een periode van twee jaar
Väinö Paunu Oy LLE 120.225 3 Levering voor de zomer 2014 Tampere
Vlag van Italië Italië
VDL Bus & Coach Italia; Spilamberto SLF 120 1 ... Rome Test voertuig
Seatour LLE 99 [67] 6  ???? Regio Rome [68]
Azienda Trasporti Verona, Verona SLFA 180 Hybride 37 *) nog niet geleverd  ???? Verona Trolleybussen [69]
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Voyages Ecker SLE 120 1 VE 2003 Streekvervoer
Voyages Koob Ingeldorf (Diekirch) SLF 120 3 VK 1200, VK 1202, VK 1290 Luxemburg AVL 680, 687 en 685 (in die volgorde)
Voyages Simon, Ingeldorf (Diekirch) SLE 120 2 VS 1201 en VS 1202 Luxemburg AVL 688 en 689
XLE 145 3 VS 1521–VS 1523
Voyages Emile Weber
Rijden onder de naam Autocars Pletschette
LLE 99 Electric 7 EW4205-EW4211 Bettembourg [70]
Vlag van Nederland Nederland
Arriva CLF 120.250 1 562 Groningen Testvoertuig
Na verlies van de concessie overgegaan naar GVB
Arriva 562.JPG
LLE 120.225 8 8461–8468 Achterhoek-Rivierenland Deze bussen rijden ook rond in de concessies West- en Oost Brabant Ulft Arriva 8462 als schoolvervoer Wesenthorst (12557024033).jpg
LLE 120.225 104 8501–8505
8507–8837
8540–8609
Noord- en Zuidwest Friesland De 8501–8505 rijden in 2014 (tijdelijk) op Keukenhoflijn 854 en 858 in Zuid-Holland-Noord. De 8501 en 8502 rijden nu in de rood-wit-grijze kleuren voor de concessies West- en Oost Brabant. De 8508–8513 rijden in de concessie Limburg. Arriva 8564-III.JPG
LLE 120.245 1 8610 Noord- en Zuidwest Friesland
LLE 120.225 1 8611 Noord- en Zuidwest Friesland Testvoertuig. Reed vanaf juli 2013 tot en met april 2014 bij Hermes in SRE. Daarna sinds april 2014 bij Arriva.
XLE 145.310 1 8691 Noord- en Zuidwest Friesland Lijn 66 Leeuwarden - Holward Haven (Noord- en Zuidwest Friesland) Arriva 8691-III.JPG
LLE 120.225 1 8506 Zuid-Holland Noord
2 8538+8539
127 8701–8827 Arriva 8742, Utrecht CS-West (9485899829).jpg
MLE 88.180 1 12-BDZ-3 Stadsvervoer in Lelystad Testvoertuig VDL CITEA MLE-88-180 - III.JPG
SLF 120.310 30 8101–8130 Stadsdienst Den Bosch 8101–8130 zijn gebouwd in Heerenveen
12 8131–8142 8131–8142 zijn gebouwd in Roeselare
33 8151–8183 8151–8183 zijn gebouwd in Roeselare
LLE 120.225 36 8901–8936 8901–8930: Oost-Brabant

8931–8936: Stadsdienst Roosendaal

Lijn 112 Bergen op Zoom.jpg
53 8941–8993 West-Brabant Lijn 22 Bergen op Zoom.jpg
SLF 120 Electric 3
optie: 9[71]
9501–9503 Stadsdienst Den Bosch Ingezet Transferiumlijn 70 [72] Arriva 9502-III.jpg
LLE 99.225 28 9151–9178 Limburg
LLE 99 Electric 12 9651–9662 Limburg Inzet: Venlo Arriva 9661-III.jpg
LLE 120.225 103 9001–9103 Concessie Limburg
LLE 120.225 48 9201–9248 Concessie Zuidoost-Friesland
SLF 120 Electric 4 9601–9604 Limburg, Inzet: Maastricht Arriva 9601-III.jpg
LLE 99 Electric 2 9641–9642 DAV, Inzet: Gorinchem
SLF 120 19 9301–9319 Limburg
SLF 120 Electric 10 3011–3020 Zuidoost-Friesland en Waddeneilanden De 3017 rijdt bij TCR onder het nummer 611 Arriva 3019-III.jpg
SLFA 180 Electric 4 3031–3034 Zuidoost-Friesland en Waddeneilanden
Connexxion CLE 137.360 10 3490–3499 Vanuit Zaandam R-net CXX 3492.JPG
CLF 120.250 1 3327 Leeuwarden Testvoertuig
Tijdelijke inzet in 2012 bij Syntus Gelderland
Connexxion 3327-.JPG
CLF 120 Hybride 2 3328+3329 Enschede lijn 2 Hybride, uit dienst na overgang concessie Cxx3328.JPG
XLE 137.360 22 5761–5774 Vanuit Hilversum R-net. De 5760 rijdt bij OV Regio IJsselmond. Connexxion 5765, Amsterdam Amstel (8455244693).jpg
LLE 120.255 47 5844–5890 Hoeksche Waard / Goeree-Overflakkee Ex Veolia Transport 5401–5447 Cxx5872 Zuidplein.jpg
18 5900–5917 Vanuit Dirksland voor R-net lijn 436 R-net. Streekvervoer Hoekse Waard/Goeree-Overflakkee Cxx5900 Zuidplein.jpg
SLFA 180 Electric 51 2161–2209 Amstelland-Meerlanden [73] R-net.
SLFA 181 Electric (BRT uitvoering) 49 2110–2160 Amstelland-Meerlanden Schipholnet
LLE 120.225 21 3200–3220 Haarlem-IJmond R-net.
LLE 120.225 5 3222–3226 Haarlem-IJmond
XLE 145.310 2 3230–3231 Haarlem-IJmond
LLE 120.225 40 n.n.b. Noord-Holland_Noord
GVB Amsterdam CLF 120.250 1 009 Amsterdam Testvoertuig
Voormalig Arriva 562
In 2011 teruggegaan naar VDL en in 2012 tijdelijk als 4199 naar Syntus Overijssel
Nu bij Nowy Dwór Mazowiecki (Polen)
SLF 120.250 70 1101–1170 Amsterdam Citea 1103 (GVB).jpg
SLFA 180.310 23 1401–1423 Amsterdam Met FPT Cursor 9 Euro 6 motor GVB 1411-III.JPG
SLF 120.310 22 1451-1472 Amsterdam Met FPT Cursor 9 Euro 6 motor GVB 1472-III.JPG
SLFA 180.310 9 1601-1609 Amsterdam Met FPT Cursor 9 Euro 6 motor
Hermes SLFA 180.310 1 1200 Eindhoven
LLE 120.245 1 3001 Eindhoven Testvoertuig SRE
Reed van juli 2013 tot en met april 2014 bij Hermes, daarna bij Arriva.
Hermes citea.jpg
SLFA 181 Electric (BRT uitvoering) 43 9501–9543 Eindhoven (Bravo) Eerste serie vanaf 2016. In 2024 moeten alle bussen in Eindhoven elektrisch zijn; vijf jaar later is de rest van de concessie aan de beurt.[74] Hermes 9519-III.jpg
SLE 129.280 65 1221–1285 Eindhoven (Bravo) Vanaf december 2016. Ter vervanging van oudere voertuigen. Hermes 1279-III.jpg
HTM SLF 120 Electric 5
optie: 3
n.n.b. Den Haag lijn 100
HTM Specials SLF 120.250 3 3001–3003 Luchthaven Schiphol HTM Citea30BBX9-III.JPG
Met & Co LLE 120.225 2 99-BBN-3
47-BBS-3
Hotelvervoer Schiphol hotelshuttle voor Ibis en Novotel Met en Co 2-III.JPG
OV Regio IJsselmond XLE 145.310 6 4312–4317 IJsselmond Cxx 4317-III.JPG
XLE 137.360 1 5760 IJsselmond Ex Connexxion 5760
Pouw Vervoer XLE 137.360 7 5775–5781 Vanuit Hilversum Alleen op R-net lijn 320. In samenwerking met Connexxion Cxx 5776.JPG
Qbuzz SLFA 181 Electric (BRT uitvoering) 10 3471-3480 Groningen Vanaf 6 december 2017 op lijn 1 en 2[75] Qbuzz Citea-E 3480-III.jpg
RET Rotterdam CLF 120 2 404+405 Rotterdam ombouw door e-Traction als Whisper RET Citea 404 Lijn 77 Randweg.JPG
Schiphol Amsterdam Airport SLF 120.310 1 150 Testvoertuig
SLF 120.310 3 151–153 onder meer naar P3 Schiphol Airport 151-III.JPG
Schiphol-Rijk Express MLE 88.210 1 64-BDV-9 Hotelvervoer Schiphol Was eerst een testvoertuig, is later aangekocht.
Syntus CLF 120.250 2 4198+4199 Zwolle bij Syntus Overijssel 4198 voormalig testvoertuig van Veolia Transport Nederland
4199 voormalig testvoertuig bij Arriva en GVB
Tijdelijk in dienst
CLF 120.250 1 3327 Veluwe bij Syntus Gelderland
Voormalig testvoertuig van Connexxion
Tijdelijk in dienst
LLE 120.225 104 3101–3204 Twente bij Syntus Twente Twente Syntus3189.jpg
LLE 120.225 21 1170-1190
1870-1890
Utrecht bij Syntus Utrecht Utrecht (proventie)
TCR LLE 120.225 8 553–559 Hoeksche Waard / Goeree-Overflakkee Ex Veolia Transport 5448–5454
SLF 120E 1 611 Waddeneilanden Rijdt op de Waddeneilanden in opdracht van Arriva. Deze bus is bij Arriva bekend onder het nummer 3017.
U-OV (Qbuzz) SLF 120E 1 32-BFS-6 Utrecht Deze bus is geen eigendom van U-OV maar van VDL. Reed in november 2015 als testbus rond in Utrecht (reed niet op de reizigersdienst).
Veolia Transport Nederland CLF 120.250 1 121 Maastricht Test voertuig
Afgevoerd in 2010/2011
Doet nu dienst bij Syntus Overijssel
Veolia 121.JPG
SLF 120.310 1 121 Maastricht Test voertuig met FPT Cursor 9 Euro 6 motor
SLF 120 Electric 1 121 Maastricht Test voertuig 100 % Electric Veolia 121-III.JPG
LLE 120.225 54 5401–5454 Limburg De 5401–5447 rijden sinds 13-12-2015 bij Connexxion in HWGO.

De 5448–5454 rijden sinds 13-12-2015 bij TCR in HWGO.

Lijn21 ZLB.jpg
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Fa. Breuss, Rankweil SLF 120.310 3 FK VVV 1, FK VVV 2 en FK VVV 3 Vorarlberg
Vlag van Oman Oman
Oman National Transport Company (ONTC) SLF 120 40 Masqat
Vlag van Polen Polen
VDL Bus & Coach Polska; Kościelec SLF 120 1 ... Demobus Overgeplaatst naar MPK Nowy Sącz
MPK Nowy Sącz SLF 120 1 ...[76] Nowy Sącz Testvoertuig
Voormalige demobus
Overgegaan naar MPK Rzeszów
MPK Rzeszów SLF 120 1 635 [77] Rzeszów Testvoertuig
Voormalige demobus en MPK Nowy Sącz
Overgegaan naar MZA Warsawa
MZA Warszawa SLF 120 1 924 [78] Warschau Test voertuig
Voormalige demobus, MPK Nowy Sącz en MPK Rzeszów
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten
(en) Roads and Transport Authority (RTA) CLF 120 518 1506–2026 Dubai VDL Citea Dubai.jpg
Flag of Iceland.svg IJsland
Kynnisferdir CLE 120 1 Kópavogur Inzet
LLE 120.225 30 [79][80] Stadsvervoer hoofdstedelijke regio t.b.v. Strætó bs
Vlag van Zweden Zweden
Arriva Stockholm XLE 137.310 21 8501–8521
XLE 145.310 57 8701–8756
9906
"Biodiesel" (foto[81])
Byberg & Nordin, Nordingrå LLE 120.255 8 n.n.b. Västernorrlands län
MLE 5 n.n.b. Västernorrlands län
Björks Buss AB, Västerås SLE 120.255 4 DOB489, DOB501, DOB511, DOB522
SLE 120.255 Cargo 9 DSR377, DSR390, DSR395, DSR400, DSR402, DSR420, DSR426, DSR430, DSR432
XLE 145.360 1 DKB898 (foto[82] )
Transdev Sverige AB, Umeå LLE-120/225 20 8041–8061

EZO538, EZO560

Stadsbus Umeå
VS & Perssons Busses AB, Valbo LLE 120.205 2 701+702
LLE 120.225 1 703
SLE 129.310 1 704
XLE 145.310 8 706+707
709–714
Totaal 3603 Optelling van alle bovengenoemde bussen. Laatste actualisatie: 9 februari 2018 07:44 (CEST)

Externe links[bewerken]

Foto's[bewerken]