VISA Inc.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Visa Inc.
Logo
Een VISA-creditcard
Beurs NYSE: V
Oprichting 1958
Sleutelfiguren Alfred F. Kelly, Jr (CEO)
Hoofdkantoor Foster City, Californië,
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 19.500 (2019)[1]
Producten Creditcarddiensten
Omzet/jaar US$ 23,0 miljard (2019)[1]
Winst/jaar US$ 12,1 miljard (2019)[1]
Marktkapitalisatie US$ 450 miljard (27 nov. 2020)
Website visa.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

VISA levert producten, systemen en diensten aan banken en andere financiële instellingen die lid zijn.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

VISA is vooral bekend vanwege de creditcarddiensten die zij verleent. In 2019 verrichte VISA in totaal 188 miljard betalingen en het is actief in zo'n 200 landen wereldwijd. De VISA-card is een bundeling van verschillende creditcards die vóór 1977 werden uitgegeven zoals de BankAmericard en de Franse Carte Bleue.

VISA geeft ook debetkaarten uit, bijvoorbeeld Visa Check Card (in de VS), de Visa Debit Card (voorheen Delta Card) en Visa Electron in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en V PAY in het Europese vasteland.

Betalingen worden bekrachtigd door middel van het plaatsen van een handtekening of de pincode.

Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot 30 september.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beursgang Amerikaanse activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 oktober 2006 maakte VISA bekend dat drie onderdelen, Visa Canada, Visa International en Visa U.S.A., worden samengevoegd tot een onderneming. Dit nieuwe bedrijf Visa Inc. zou op een latere datum naar de beurs gaan.[2] In mei 2006 was nummer twee van de Amerikaanse creditcardbedrijven, Mastercard, zeer succesvol naar de beurs gegaan.[2] VISA had toen een marktaandeel van zo’n 60% gevolgd door Mastercard met een aandeel van 27% in de Verenigde Staten.[2] VISA was voor de beursgang in handen van zo'n 13.000 Amerikaanse banken.[3] Visa Europe staat volledig buiten deze reorganisatie.

In maart 2008 gingen de aandelen van Visa Inc. naar de beurs van New York.[3] De introductiekoers was US$ 44 en door de hoge vraag lag dit boven de geïndiceerde koersrange van US$ 37-42 per stuk.[3] Iets meer dan de helft van de uitstaande aandelen van Visa Inc werden op de beurs geplaatst en verkopende aandeelhouders ontvingen zo'n US$ 20 miljard.[3]

Deels weer bij elkaar[bewerken | brontekst bewerken]

Visa Inc. was in 2015 met gesprekken gestart om Visa Europe over te nemen.[4] De 3000 banken en andere financiële partijen die nu nog eigenaar zijn van Visa Europe hadden hiervoor interesse getoond.[4] Visa Inc zou bereid zijn zo'n US$ 20 miljard te betalen voor de Europese activiteiten.[4] In juni 2016 werd de overname van Visa Europe afgerond en zijn alle VISA-activiteiten weer in een bedrijf ondergebracht.

Overname Plaid[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2020 maakte het de overname bekend van Plaid. VISA is bereid US$ 5,3 miljard te betalen voor dit innovatieve financiële technologie bedrijf.[5] De software van Plaid koppelt zo'n 11.000 banken en applicaties van derden partijen aan elkaar. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zich tegen de overname uitgesproken. VISA heeft een marktaandeel van zo’n 70%, gevolgd door Mastercard met 25%, en de toezichthouder vreest dat VISA na de overname de concurrentie in de betaalmarkt zal belemmeren.[5] De overnameplannen werden op 13 januari 2021 afgeblazen omdat er geen toestemming zou komen van de toezichthouders.[6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Visa Inc. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.