VI Oranje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
VI Oranje
Den haag Kurhaus Hotel.JPG
Genre Praatprogramma
Voetbalprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker RTL Nederland
Presentatie Wilfred Genee
Vaste gasten Johan Derksen, René van der Gijp
Muziek Danny Vera & The Ordinary Men (2010, 2012, 2014), The Clarks (2018)
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 10 juni 2010
Einde 15 juli 2018
Seizoenen 4
Zender RTL 7 (2010, 2014), RTL 4 (2012, 2014, 2018)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

VI Oranje is een voetbalpraatprogramma dat dagelijks werd uitgezonden tijdens het WK Voetbal 2010, het EK Voetbal 2012, het WK Voetbal 2014 en het WK Voetbal 2018. Het programma is een spin-off van Voetbal Inside. De eerste editie werd rechtstreeks uitgezonden op RTL 7. In 2012 en 2018 was het programma te zien op RTL 4 en in 2014 waren er uitzendingen op beide zenders.

Format[bewerken]

In een studio in het Kurhaus discussiëren analytici Johan Derksen en René van der Gijp en presentator Wilfred Genee over het Europees dan wel Wereldkampioenschap voetbal. Daarnaast worden er fragmenten getoond van de wedstrijden. Het programma werd tot en met 2014 gesponsord door tijdschrift Voetbal International en diverse andere bedrijven.

Iedere uitzending schuiven er twee gasten aan tafel. De ene gast is meestal een (oud)-trainer of een (ex-)voetballer en de tweede gast is vaak een bekende Nederlander die niet uit de voetbalwereld afkomstig is. Danny Vera & The Ordinary Men is de vaste 'huisband' van het programma, maar ook wordt regelmatig in de avond een gastmuzikant of -band ontvangen. De band speelt na de leader altijd het nummer Orange Glow.

Vaste rubriek is "de krantjes", waarin Wilfred Genee en René van der Gijp op het terras de kranten van die dag doornemen. Daarnaast zijn er ook andere rubrieken die per seizoen verschilden.

Seizoenen[bewerken]

De kijkcijfers van het eerste seizoen (WK 2010) groeiden gedurende het toernooi van 300.000 naar ongeveer 900.000 kijkers per aflevering. Het succes van het programma was mede te danken aan het feit dat het Nederlands Elftal de finale haalde.

Seizoen 2 (EK 2012) trok dagelijks meer dan een miljoen kijkers.[1] VI Oranje was toen onderdeel van 'De Zomer van 4'. De zender ging de concurrentie aan met de voetbaltalkshow Studio Sportzomer van de NOS, die vanaf 23.00 uur uitzond. Nieuwe rubrieken ten opzichte van Seizoen 1 waren het 'Haags Koffiehuis', waarin de lokale bevolking hun licht liet schijnen op Oranje, de 'Blunder van de dag' en de schotpogingen door de niet-voetbalgasten voor het Jeugdsportfonds. Via RTL XL kon men in de weken voorafgaand aan het programma een kleinschalige realityserie volgen rondom Derksen en Genee.

In het derde seizoen (WK 2014) ging VI Oranje de eerste weken de concurrentie aan met Studio Brasil van de NOS. Er waren daarnaast ook vroege uitzendingen op RTL 7. De eerste weken lagen de kijkcijfers ver onder het miljoen, maar een aantal weken later werd het programma verplaatst naar primetime op RTL 4 en stegen de kijkcijfers tot boven of net tegen het miljoen. De kijkcijfers daalden weer nadat het Nederlands Elftal de halve finale verloor. In dit seizoen was er dagelijks contact met verslaggever Sierd de Vos. Hij maakte reportages vanuit Brazilië over het Nederlands Elftal. Veelbesproken tijdens deze editie, zowel binnen als buiten het programma om, was de hoogopgelopen ruzie tussen Derksen en Van der Gijp die elkaar in de media hadden zwartgemaakt.[2]

In 2016 was er geen VI Oranje omdat het Nederlands Elftal zich niet wist te plaatsen voor het EK in Frankrijk.[3] In plaats daarvan werd het programma Voetbal Inside, dat op maandag en vrijdag wordt uitgezonden, verlengd tot en met het EK en werden in dit programma ook de duels van het EK besproken. De uitzendingen waren van 6 juni, 4 dagen voor de start van het EK, tot en met 11 juli, de dag na de EK-finale. Jan Boskamp was gedurende uitzendingen de vaste gast.

In de zomer van 2018 zijn de mannen van Voetbal Inside te zien in een dagelijkse talkshow op RTL 4, getiteld VI Oranje Blijft Thuis. Dit wordt de laatste tv-klus voor Genee, Derksen en Van der Gijp bij RTL. In het programma discussiëren Genee en verschillende gasten over het wereldkampioenschap voetbal in Rusland en andere zaken. Van der Gijp en Derksen zijn de vaste gasten, maar zijn niet elke uitzending te zien. Ook dit seizoen waren er weer diverse relletjes met onder andere de redactie van RTL Late Night en DJ Jean.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]