VI Oranje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VI Oranje
Den haag Kurhaus Hotel.JPG
Genre Praatprogramma
Voetbalprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker RTL Nederland
Presentatie Wilfred Genee (2010-2018)
Vaste gasten Johan Derksen (2010-2018)
René van der Gijp (2010-2018)
Johan Boskamp (2016-2018)
Muziek Danny Vera & The Ordinary Men (2010, 2012, 2014), The Clarks (2018)
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Kurhaus (2010-2014), Studio 3 Media Park Hilversum (2018)
Uitzendingen
Start 10 juni 2010
Einde 15 juli 2018
Seizoenen 4
Zender RTL 7 (2010, 2014), RTL 4 (2012, 2014, 2018)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

VI Oranje is een voetbalpraatprogramma dat dagelijks werd uitgezonden tijdens het WK Voetbal 2010, het EK Voetbal 2012, het WK Voetbal 2014 en het WK Voetbal 2018. Het programma is een spin-off van Voetbal Inside. De eerste editie werd rechtstreeks uitgezonden op RTL 7. In 2012 en 2018 was het programma te zien op RTL 4 en in 2014 waren er uitzendingen op beide zenders.

Format[bewerken]

In een studio discussiëren diverse voetbalanalisten over het Europees dan wel Wereldkampioenschap voetbal. Daarnaast worden er fragmenten getoond van de wedstrijden. Het programma werd tot en met 2014 gesponsord door tijdschrift Voetbal International en diverse andere bedrijven.

Iedere uitzending schuiven er twee gasten aan tafel. De ene gast is meestal een (oud)-trainer of een (ex-)voetballer en de tweede gast is vaak een bekende Nederlander die niet uit de voetbalwereld afkomstig is.

Vanaf 2010 tot en met 2018 was het programma in handen van de originele Voetbal Inside samenstelling Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Eind maart 2018 lekte uit dat John de Mol jr. de heren een vierjarig contract had aangeboden om een soortgelijk programma voort te zetten op Veronica. De contracten werden eind mei 2018 ondertekend.[1][2] Ondanks het vertrek van Genee, Derksen en Van der Gijp wil RTL Voetbal Inside gewoon voorzetten. Hoe het vernieuwde format en samenstelling er precies uit gaat zien is nog niet bekend.[3]

Seizoenen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Presentator: Wilfred Genee
Vaste gasten: Johan Derksen en René van der Gijp

Het eerste seizoen van VI Oranje werd live uitgezonden vanuit een studio op het terras van Kurhaus in Scheveningen. De uitzendingen werden dagelijks uitgezonden op RTL 7. De vaste analytici waren de heren van het voetbalpraatprogramma Voetbal International. Danny Vera & The Ordinary Men was de vaste 'huisband' van het programma, maar ook werd er regelmatig in de avond een gastmuzikant of -band ontvangen. De band speelde na de bekende VI-leader altijd het nummer Orange Glow.

Vaste rubriek waren "de krantjes", waarin Wilfred Genee en René van der Gijp op het Scheveningse terras de kranten van die dag doornamen. De kijkcijfers van het eerste seizoen (WK 2010) groeiden gedurende het toernooi van 300.000 naar ongeveer 900.000 kijkers per aflevering. Het succes van het programma was mede te danken aan het feit dat het Nederlands Elftal de finale haalde.

Seizoen 2[bewerken]

Presentator: Wilfred Genee
Vaste gasten: Johan Derksen en René van der Gijp

Seizoen 2 (EK 2012) trok dagelijks meer dan een miljoen kijkers.[4] VI Oranje was toen onderdeel van 'De Zomer van 4'. De zender ging de concurrentie aan met de voetbaltalkshow Studio Sportzomer van de NOS, die vanaf 23.00 uur uitzond. Nieuwe rubrieken ten opzichte van Seizoen 1 waren het 'Haags Koffiehuis', waarin de lokale bevolking hun licht liet schijnen op Oranje, de 'Blunder van de dag' en de schotpogingen door de niet-voetbalgasten voor het Jeugdsportfonds. Via RTL XL kon men in de weken voorafgaand aan het programma een kleinschalige realityserie volgen rondom Derksen en Genee.

Seizoen 3[bewerken]

Presentator: Wilfred Genee
Vaste gasten: Johan Derksen en René van der Gijp

In het derde seizoen (WK 2014) ging VI Oranje de eerste weken de concurrentie aan met Studio Brasil van de NOS. Er waren daarnaast ook vroege uitzendingen op RTL 7. De eerste weken lagen de kijkcijfers ver onder het miljoen, maar een aantal weken later werd het programma verplaatst naar primetime op RTL 4 en stegen de kijkcijfers tot boven of net tegen het miljoen. De kijkcijfers daalden weer nadat het Nederlands Elftal de halve finale verloor. In dit seizoen was er dagelijks contact met verslaggever Sierd de Vos. Hij maakte reportages vanuit Brazilië over het Nederlands Elftal. Veelbesproken tijdens deze editie, zowel binnen als buiten het programma om, was de hoogopgelopen ruzie tussen Derksen en Van der Gijp die elkaar in de media hadden zwartgemaakt.[5]

Seizoen 4[bewerken]

Presentator: Wilfred Genee
Vaste gasten: Johan Derksen, René van der Gijp en Johan Boskamp

In 2016 was er geen VI Oranje omdat het Nederlands Elftal zich niet wist te plaatsen voor het EK in Frankrijk.[6] In plaats daarvan werd het programma Voetbal Inside, dat op maandag en vrijdag wordt uitgezonden, verlengd tot en met het EK en werden in dit programma ook de duels van het EK besproken. De uitzendingen waren van 6 juni, 4 dagen voor de start van het EK, tot en met 11 juli, de dag na de EK-finale. Naast Derksen en Van der Gijp was ook Jan Boskamp gedurende uitzendingen de vaste gast.

Seizoen 5[bewerken]

Presentator: Wilfred Genee
Vaste gasten: Johan Derksen, René van der Gijp en Jan Boskamp

In de zomer van 2018 waren de mannen van Voetbal Inside te zien in een dagelijkse talkshow op RTL 4, getiteld VI Oranje Blijft Thuis. Dit werd de laatste tv-klus voor Genee, Derksen en Van der Gijp bij RTL. In het programma discussiëren Genee en verschillende gasten over het wereldkampioenschap voetbal in Rusland en andere zaken. Van der Gijp, Derksen en Boskamp waren de vaste gasten, maar waren niet elke uitzending te zien. Ook dit seizoen waren er weer diverse relletjes met onder andere de redactie van RTL Late Night en DJ Jean.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]