VKC'89

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VKC'89
Naam Voetbalvereniging VCT Kaspora-Combinatie 1989
Opgericht 30 juni 1944
Opgeheven 2012
Plaats Hoensbroek
Competitie Vijfde klasse zondag (2009/10)
Tenue
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

VKC'89 was een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Limburg in de plaats Heerlen. De club werd opgericht in 1989 als fusie tussen VCT (Voetbalclub Tuindorp) en KASPORA (Katholieke Sportraad). Na het kampioenschap in seizoen 2007/2008 speelde VKC'89 tot het seizoen 2010/11 in de vijfde klasse zondag Zuid II.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende de tweede helft van de jaren 30 werd er in Hoensbroek bij de toen nog genoemde Steenberg reeds gevoetbald. Tussen de parkeerplaats van huidige VKC'89 complex en Schuureikerweg bevond zich een stuk lager gelegen weiland waar regelmatig jonge mannen de voetbalsport gingen beoefenen. Dit gebeurde zonder aansluiting bij een voetbalbond waardoor het "wildvoetbal" werd genoemd. Na enkele jaren werd dit onder de naam "Steenbergse Boys" voortgezet op een voetbalveld dat in de breedte schuin afliep. Dit primitieve speelveld werd aangelegd bij de toenmalige Voorstraat op de plek waar zich nu een aantal zogenaamde Limburgse huisjes bevinden. Het kleedlokaal bevond zich onder de brug over de "holle weg" in de richting van de Delstraat. In juni 1944 werd er structuur aangebracht en werd door een aantal mannen aansluiting gekregen bij de KNVB. De voetbalclub werd officieel opgericht en was lid van de KNVB, toen nog steeds onder de naam Steenbergse Boys. De wijknaam werd later veranderd in Mariagewanden en Steenbergse Boys werd Voetbalclub Tuindorp (VCT).

In 2012 fuseerde de club met VV Passart tot de nieuwe voetbalvereniging Passart-VKC.

Competitieresultaten 1990–2010[bewerken | brontekst bewerken]

1
4D
2
3B
3
3B
8
3B
6
3B
11
3B
10
4D
11
4D
9
4D
7
4D
3
4D
2
4D
10
4C
6
5B
2
5B
5
5B
5
5B
12
5C
1
6B
7
5B
9
5B
90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.