Boy Edgar Prijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VPRO/Boy Edgar Prijs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Dulfer met de plastiek horend bij de Wessel Ilcken Prijs (1969)

De Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs bestaat uit een geldbedrag, een door de winnaar samengestelde concertavond en een wisseltrofee, de bronzen sculptuur 'John Coltrane' van Jan Wolkers uit 1963.[1]

De toekenning en uitreiking werd jarenlang georganiseerd door Stichting Jazz in Nederland. Tot 2013 lag de organisatie in handen van de VPRO en Muziek Centrum Nederland. Stichting Boy Edgar Prijs organiseerde sinds 2013 de toekenning en uitreiking van de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor jazz en geïmproviseerde muziek, in samenwerking met het Bimhuis. Buma Cultuur was sinds 2014 hoofdsponsor en de prijs werd sinds 2016 mede ondersteund door North Sea Jazz.[2] De Boy Edgar Prijs werkte samen met VPRO Vrije Geluiden.

Op initiatief van de Stichting Boy Edgar Prijs is de organisatie, selectie en uitreiking van de prijs met ingang van 30 april 2021 overgedragen aan het Fonds Podiumkunsten[3]. De prijs is hernoemd tot Boy Edgarprijs en het geldbedrag verhoogd tot € 25.000.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De prijs bestaat sinds 1963, aanvankelijk onder de naam Wessel Ilcken Prijs, als erkenning voor grote verdienste voor de jazz in Nederland. De prijs was vernoemd naar de enkele jaren daarvoor overleden slagwerker Wessel Ilcken. In eerste instantie was de prijs een oeuvreprijs, later (vanaf 1974) werd de prijs een aanmoedigingsprijs voor nieuw talent. In 1983 zetten Ilckens vrouw Rita Reys en Pim Jacobs de Wessel Ilckenprijs voort als aanmoedigingsprijs die op het Loosdrecht Jazz Festival werd uitgereikt aan jonge, veelbelovende jazzsolisten.[4]

1964: Boy Edgar

In 1980 overleed jazzdirigent en -musicus Boy Edgar. Vanaf dat moment ging de prijs verder onder de naam Boy Edgar Prijs en werd de prijs weer een oeuvreprijs. In 1992 koppelde de omroeporganisatie VPRO haar naam aan de prijs. In 2014 werd de prijs hernoemd naar Buma Boy Edgar Prijs, naar de hoofdsponsor Stichting Buma Cultuur. In 2021 keerde de naam Boy Edgarprijs terug.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Wessel Ilcken Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Boy Edgar Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

VPRO/Boy Edgar Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Buma Boy Edgar Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Boy Edgarprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]