Naar inhoud springen

VTM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
VTM
Logo
Land Vlag van België België
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Uitzendgroep DPG Media
Startdatum 1 februari 1989
Omroepsoort Commerciële televisie
Genre Lifestyle
Motto of slagzin Kleurt je dag
Adres VTM
Medialaan 1
1800 Vilvoorde[1]
Ontvangst
Kabel Vlag van België Telenet
Vlag van België Orange
Vlag van België VOO
IPTV Vlag van België Proximus TV
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Online Yelo Play (Telenet)
Proximus Pickx TV
VTM GO
Officiële website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

VTM (Vlaamse Televisie Maatschappij) is de grootste commerciële televisiezender van België en is eigendom van mediabedrijf DPG Media. De zender begon op 1 februari 1989 en was daarmee het eerste commerciële televisiestation in Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De aanloop tot VTM was een lang en moeizaam proces dat in 1981 op gang kwam. Toen wilde de rooms-rode regering van Mark Eyskens immers etherreclame op de publieke omroep BRT, de huidige VRT, invoeren. De uitgevers van dag- en weekbladen verzetten zich daartegen omdat zij een wegzuigingseffect binnen de reclamemarkt voorzagen. Deze televisiezender is, zoals het kabeldecreet vereist, alleen te zien via de kabeldistributiemaatschappijen, waardoor hij geen etherfrequentie kan krijgen. Sinds maart 2006 is VTM ook via satelliet te bekijken in combinatie met een abonnement op TV Vlaanderen.[2] Het kabeldecreet is er gekomen door de volgehouden inspanning van Patrick Dewael, toenmalig Gemeenschapsminister voor Cultuur in de Vlaamse Executieve.[3] VTM kon er komen doordat televisiereclame mogelijk was, zowel voor de 'landelijke' commerciële televisie als voor de regionale televisiestations.

In 1987 stichtten negen uitgevers, met elk 11,1 % van de aandelen, de nv Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM), waarvan Jan Merckx voorzitter van de raad van bestuur werd. In 1988 kreeg deze vennootschap het monopolie voor de oprichting van een commerciële televisiezender in Vlaanderen. De uitgevers hadden weinig of geen kennis van het medium televisie en gingen op zoek naar praktische uitvoerders. Uit de verschillende voorstellen die hen werden voorgelegd kozen ze, vooral onder impuls van Jan Merckx, het voorstel van Guido Depraetere, die hieraan vooraf een uitgebreide studie had gewijd. Hij werd benoemd tot programmadirecteur, met zijn vriend Mike Verdrengh als adjunct-directeur. De eerste uitzending vond plaats op 1 februari 1989.

Guido Depraetere, de eerste programmadirecteur

Vanaf de eerste uitzending werd VTM een nadrukkelijk succes.

In 1996 verlieten Depraetere en Verdrengh hun leidende functie bij VTM. Aan de basis van het vertrek lag een meningsverschil met de raad van bestuur over de verdere ontwikkeling van de commerciële zender. Beiden bleven als externe consulenten voor de VTM actief bij de ontwikkeling van programmaformats en de begeleiding van producties en presentatoren.

In de aanvangsperiode en ook later kocht VTM diverse populaire sterren van de BRT/VRT over, onder wie Walter Capiau, de filmcriticus Roland Lommé, Carry Goossens (in 1993), Luc Appermont, Gaston Berghmans & Leo Martin, Bart Peeters (van 1995 tot 1999), Jacques Vermeire (van 1998 tot 2009), Stef Wauters en Rob Vanoudenhoven. Ook op andere vlakken zorgde het station voor concurrentie. Zo begon het VTM-journaal om zeven uur 's avonds, terwijl het BRT-journaal pas om half acht begon en zich verplicht zag zijn journaal eveneens naar zeven uur te verplaatsen. In 1991 zond VTM de eerste Vlaamse soapserie Familie uit, een succes waar de BRT pas in 1995 haar eigen antwoord op verzon: Thuis.

Hoewel er voorwaarden aan de licentie verbonden waren (mede om het reclamemonopolie te kunnen verdedigen, dat nodig geacht werd omdat de markt te klein zou zijn) werd VTM veelal verweten mee aan de basis van de 'verkleutering' van de bevolking te liggen.[4] Er werd dan verwezen naar programma's als Rad van Fortuin, Blind Date, Wedden dat..?, Walters Verjaardagsshow, Bompa, Nonkel Jef, enzovoort. Toch wist VTM ook televisieseries te maken die wel lovende kritieken kregen, zoals Moeder, waarom leven wij?, Ons geluk en De Raf en Ronny Show.

Spacelink-satellietcommunicatievoertuig van VTM, 2001

Op het einde van de jaren 90 daalde het marktaandeel van VTM flink, van 35% tot 20 à 25%, vooral door een vernieuwingsoperatie bij VRT TV1 (nu VRT 1).

In augustus 2003 kreeg VTM twee nieuwe programmadirecteurs: filmregisseur Jan Verheyen en Bert Geenen. Zij moesten het getaande imago van VTM oppoetsen en de zender fris en modern laten ogen, onder meer door het logo met de drie verticale strepen te vervangen door een witte "vtm" met een oranje achtergrond. De afkorting werd weergegeven in kleine letters als "vtm", in plaats van "VTM" in hoofdletters. De schrijfwijze van de naam wijzigde echter niet. In januari 2005 nam Jan Verheyen reeds ontslag als programmadirecteur, naar eigen zeggen "omdat zijn taak volbracht was".

Mercedes-Benz Sprinter van Het Nieuws, Brussel, 2004

In juni 2005 ontstond de nieuwe functie van algemeen directeur programmatie van heel de VMMa (dat tegenwoordig Medialaan heet), waarvoor Jan Segers de bevoegdheid kreeg. Hij was tot dan creatief directeur van het productiehuis Eyeworks, de huisleverancier van VTM. Bert Geenen bleef antennemanager voor VTM. Jan Segers kreeg de eindverantwoordelijkheid over alle televisieprogramma's, met uitzondering van de informatieprogramma's die onder de bevoegdheid van Eric Goens, de directeur Informatie, vielen.

In augustus 2006 stapte Bert Geenen op om programmadirecteur te worden van Talpa Service III, de holdingmaatschappij van onder meer 4FM. In hetzelfde jaar startte VTM met een proefproject rond digitale televisie. De zender VTMzomer zond van 20 juni tot 22 september uit op Proximus TV. Rond de kerstperiode van 2006 pakte VTM opnieuw uit met een digitaal kanaal: VTMkerst, ditmaal via Telenet Digital TV. VTMkerst had ook een primeur: de kijkers konden er in première de Vlaamse fictiereeks De Kavijaks zien, een van de duurste series ooit gemaakt met onder andere Jan Decleir en twee van zijn kinderen in de hoofdrollen. Er bestond in december grote commotie doordat deze serie eerst op de Nederlandse openbare omroep te zien was.

Verder had VTM digitale plannen rond een volwaardige nieuwszender, gepland voor het najaar van 2007. De werktitel van deze nieuwszender was 24/7. Echter, die zender liep vertraging op en is er tot op heden nog steeds niet gekomen. In september 2007 lanceerde VTM een jeugdjournaal onder de naam Zoom. Hiervoor ontving de zender subsidies van de overheid. Eind december 2007 zette VTM haar omroepsters aan de deur. Zij pasten niet meer in de stijl van het vernieuwde VTM, dat toen nog moest komen. Anne De Baetzelier had al enkele weken voor het nieuws bekend werd gemaakt het omroepen vaarwel gezegd, Erika Van Tielen verhuisde naar Studio Brussel, Elke Vanelderen en Tess Goossens bleven bij VTM.

Op 29 februari 2008 werd VTM drastisch vernieuwd, met onder meer een nieuw logo. Ook Het Nieuws werd in een nieuw kleedje gestoken. Programma's als Sara en Mijn Restaurant scoorden goed bij het publiek. Intussen kreeg VTM het verwijt dat ze te veel reality produceerden, ten koste van fictieprojecten. Daarom werd besloten om een vijftal nieuwe series op te nemen: Jes, De Rodenburgs, Code 37, Dag & Nacht: Hotel Eburon en Dope. De eerste vier series verschenen in het seizoen 2009/2010 op het scherm, van Dope werd alleen een pilootaflevering uitgezonden.

3de logo
3de logo

In 2012 werd VTM weer vernieuwd. Het kreeg opnieuw een ander logo met de slogan "je beleeft het hier". De zender kreeg een jingle die op regelmatige basis (vaak op een verschillende melodie of wijze) wordt afgespeeld. Op 18 februari 2013 werd ook Het Nieuws in een nieuw kleedje gestoken: het logo en de studio veranderden, en de naam werd gewijzigd naar VTM Nieuws.

In de zomer van 2014 vierde VTM haar 25ste verjaardag. Zo haalde VTM Familieraad terug van onder het stof en liet het boegbeelden van voormalige VTM-programma's aantreden als kandidaten. Tevens werd 10 om te zien van onder het stof gehaald. Het programma werd deels opgevuld door imitatoren uit Tegen de Sterren op, waardoor het programma Tien Om Tegen De Sterren Op Te Zien werd genoemd. Op 11 augustus 2014 werd het programma opgenomen in Blankenberge en op 20 augustus in Nieuwpoort. In Nieuwpoort werd 25 jaar VTM afgesloten met een licht- en klankspel, met naar schatting 16.000 toeschouwers.[5]

Op 1 februari 2019 vierde de zender haar 30e verjaardag met een grootse show vol met gezichten uit de afgelopen 30 jaar. Die show werd door ruim 1,3 miljoen mensen bekeken. Daarnaast plaatsten ze afleveringen van 30 bekende programma's, die in de afgelopen 30 jaar te zien waren, op hun website.

Sinds 3 februari 2020 zendt VTM Nieuws uit vanuit een studio van het moederbedrijf in de stad Antwerpen.[6]

Op 10 augustus 2020 maakte DPG Media bekend dat Q2, Vitaya en CAZ vanaf 31 augustus 2020 vervangen worden door respectievelijk VTM 2, VTM 3 en VTM 4.[7] Samen met VTM krijgen de vier zenders de oude slogan "VTM kleurt je dag".

Op 6 november 2020 keken 2.110.316 mensen naar de finale van het eerste seizoen van The Masked Singer. Dat is het best bekeken programma ooit in de geschiedenis van de zender. Daarmee verbreekt het programma het record van Wedden dat..?, dat in 1989 bijna 2,1 miljoen mensen naar de zender lokte.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

VTM is analoog te ontvangen via het kabelnetwerk van Telenet. Digitaal is VTM in SD- en HD-kwaliteit te ontvangen bij Telenet Digital TV, Proximus TV, Orange TV, TV Vlaanderen, Telesat, Scarlet, Voo en JOYNE. Online is de zender te bekijken via TV Overal (Proximus), Telenet TV en VTM GO.

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Een (onvolledig) overzicht:

Omroepers/omroepsters[bewerken | brontekst bewerken]

Omroepers 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2019
Marlène de Wouters d'Oplinter
Lynn Wesenbeek
Anne De Baetzelier
Daisy Van Cauwenbergh
Francesca Vanthielen
Pascale Naessens
Ilse De Meulemeester
Els Tibau
Hanne Troonbeeckx
Elke Vanelderen
Tess Goossens
Erika Van Tielen
Nathalie Meskens
Ruth Beeckmans
Niels Destadsbader

Televisieprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van programma's op televisiezenders van Medialaan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een selectie van producties:

TamTam[bewerken | brontekst bewerken]

Zie TamTam (jeugdblok) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

TamTam was een programmablok met kinderprogramma's dat door VTM van 2000 tot begin 2008 iedere ochtend werd uitgezonden. Bekende programma's waren onder andere De Wereld van K3, Kabouter Plop en Schuif Af. Op 1 oktober 2009 startte VTM met een aparte kinderzender.

Kerstparade[bewerken | brontekst bewerken]

VTM organiseerde jaarlijks rond de kerstperiode een VTM-kerstparade in de Vlaamse provincies. Deze vertrok telkens om 17.00 uur in het stadscentrum van onder andere Gent, Brugge, Blankenberge, Antwerpen, Ninove, Genk, Ieper en Sint-Truiden. De parade lokte jaarlijks veel kijkers mede doordat de VTM-gezichten deelnamen aan de parade. Ook waren er praalwagens die volledig verlicht waren en onder andere thema's van Nijntje, TamTam, Kabouter Plop en de grote praalwagen met de rendieren en de slee bevatten. In 2007 vond de parade voor het eerst ook in Nederland plaats op 22 december in Almere. De Nederlandse commerciële omroep SBS6 en de gemeente Almere tekenden voor de organisatie. De parade trok rond de 100.000 toeschouwers. In 2009 kwam de kerstparade naar Waregem en Leuven. Sinds de kerstperiode van 2012 worden de kerstparades niet langer door VTM georganiseerd.[8]

De wagens op de parades waren verder ook vaak gewijd aan bekende programma's, zoals De Pfaffs en Familie.

Presentatrice Tess Goossens op de Kerstparade in Genk (2008)
Jaar Datum Stad
2002 21 december Vlag van België Gent
december Vlag van België Roeselare
december Vlag van België Hasselt
28 december Vlag van België Antwerpen
2003 20 december Vlag van België Gent
21 december Vlag van België Roeselare
22 december Vlag van België Hasselt
27 december Vlag van België Antwerpen
2004 26 december Vlag van België Gent
27 december Vlag van België Genk
28 december Vlag van België Leuven
29 december Vlag van België Brugge
2005 26 december Vlag van België Blankenberge
27 december Vlag van België Gent
28 december Vlag van België Sint-Truiden
29 december Vlag van België Antwerpen
2006 26 december Vlag van België Blankenberge
27 december Vlag van België Lier
28 december Vlag van België Lommel
29 december Vlag van België Gent
2007 22 december Vlag van Nederland SBS6, Almere
26 december Vlag van België Ieper
27 december Vlag van België Ninove
28 december Vlag van België Antwerpen
29 december Vlag van België Sint-Truiden
2008 21 december Vlag van Nederland SBS6, Eindhoven
22 december Vlag van Nederland SBS6, Groningen
23 december Vlag van Nederland SBS6, Almere
27 december Vlag van België Blankenberge
28 december Vlag van België Genk
2009 21 december Vlag van Nederland SBS6, Sittard-Geleen
22 december Vlag van Nederland SBS6, Beverwijk
28 december Vlag van België Leuven
29 december Vlag van België Waregem
2010 21 december Vlag van Nederland SBS6, Enschede
27 december Vlag van België Tongeren
28 december Vlag van België Blankenberge
2011 27 december Vlag van België Sint-Niklaas
28 december Vlag van België Vilvoorde

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Njam!Studio 100 TVVlaams Parlement TVActua-TVKanaal ZMTV VlaanderenComedy Central VlaanderenTMF VlaanderenNickelodeon VlaanderenSpike VlaanderenNickelodeon VlaanderenNickelodeon VlaanderenMTV EuropePlay CrimePlay7Play6ZESPlay5VIJFVIJFtvPlay4VIERVT4LachtVitaliteit (televisiezender)VTM 4CAZ (televisiezender)Acht (televisiezender)VTM 3VitayaVTM Non-StopVTM KidsVtmKzoomVTM GOLDCAZ 2 (televisiezender)VTM Kids Jr.KadetJIMVTM 2Q2Q2Q2Q2Q2VTMBVNBVNKetnetOP12Sporza (multimedia)VRT CANVASVRT CANVASKetnetBRTN TV2BRTN TV2VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)Vlaamse Radio- en TelevisieomroeporganisatieNationaal Instituut voor de Radio-omroepStudio 100Vlaams ParlementRoularta Media GroupParamount BeneluxPlay MediaConcentraDPG MediaNederlands publiek omroepbestelVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie VTM van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.