VU medisch centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VUmc
VUmc bord.jpg
Plaats Amsterdam
Land Nederland
Basisgegevens
Organisatie Stichting VU-VUmc
Gesticht in 1964
Website http://www.vumc.nl
Kenmerken
Type Universitair
Verbonden universiteit Vrije Universiteit
Bedden 733
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het VU medisch centrum (VUmc) is een academisch ziekenhuis en medische faculteit in Amsterdam, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De organisatie is op 1 januari 2001 ontstaan uit een samenvoeging van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit (AZVU) en de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Mobiel Medisch Team op de Dam

Het VUmc is gevestigd aan de De Boelelaan in Buitenveldert in stadsdeel Zuid en ligt nabij de A10. Het VUmc behoort tot een van de top universitaire ziekenhuizen van Nederland en is een van de twee academische ziekenhuizen van Amsterdam.[1] In 2014 telde de totale organisatie een gemiddelde personeelsbezetting van 7.183 in fte's.[2] Het VUmc is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Het ziekenhuis van de Vrije Universiteit is een van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team.

Geschiedenis[bewerken]

Het VUmc ontstond uit samengaan van de Faculteit der Geneeskunde en het Academisch Ziekenhuis van de VU. In 1907 werd de eerste hoogleraar in de geneeskunde benoemd aan de VU, de psychiater Leendert Bouman, die tevens geneesheer-directeur was van de Valeriuskliniek. In de navolgende decennia zou de VU echter nog geen volwaardige geneeskundige faculteit krijgen. Die werd pas gevormd in 1950. Enige tijd hierna zou ook een eigen Academisch Ziekenhuis worden geopend in Amsterdam-Buitenveldert. Later zou ook de universiteit zich in Buitenveldert vestigen.

Samenwerking met het AMC[bewerken]

In september 2011 ondertekenden de raden van bestuur van het Academisch Medisch Centrum en het VUmc een intentieverklaring om te onderzoeken hoe de twee ziekenhuizen intensiever konden gaan samenwerken.[3] De afdelingen neurochirurgie van beide ziekenhuizen waren al in 2005 samengegaan onder de naam Neurochirurgisch Centrum Amsterdam.

In maart 2013 maakten beide ziekenhuizen bekend dat ze een gezamenlijke raad van bestuur wilden gaan vormen. Ook worden bepaalde specialismen op een van beide locaties gevestigd. Zo komt er in het AMC een vrouw-kindcentrum en zullen neurologie en neurochirurgie geconcentreerd worden in het VUmc. Het uiteindelijke doel is niet om beide ziekenhuizen op één locatie te huisvesten.[4] Plannen voor een fusie zijn er ook geweest, maar deze werden in april 2014 opgeschort.[5]

Nieuwbouw[bewerken]

Het VUmc heeft tussen 2010 en 2012 een nieuw onderkomen voor de afdeling Spoedeisende Hulp gebouwd ten westen van het bestaande ziekenhuis. Daarbovenop zijn een psychiatrische afdeling en een nieuw gastenverblijf gerealiseerd. Op het dak van de polikliniek is in 2011 een nieuw Kankercentrum geopend. Een nieuwe afdeling Radiologie zal (naar verwachting vanaf 2013) worden gebouwd ten zuiden van de huidige kliniek.

Opleidingsafdelingen[bewerken]

De opleidingsafdelingen van het VUmc zijn ondergebracht bij het Instituut voor Onderwijs en Opleiden (IOO). Het IOO bestaat uit drie onderdelen:

VUmc School of Medical Sciences

Met daarin de bachelor en master geneeskunde en een zij-instroomprogramma geneeskunde waarin naast de studie geneeskunde veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek.

VUmc Academie

Bij VUmc Academie zijn ongeveer 200 opleidingen, trainingen, maatwerktrajecten, e-learning modules en workshops ondergebracht in acht domeinen:

 • ProActive Nursing
 • Mindfulness
 • Vakinhoudelijke scholing
 • Symposia & congressen
 • Postacademisch onderwijs (PAOG)
 • Persoonlijke ontwikkeling en communicatie
 • Leiderschap & management
 • Coaching & intervisie

VUmc Amstel Academie

Bij VUmc Amstel Academie zijn de volgende vier domeinen:

 • Praktijkdeel van de basisopleidingen verpleegkunde op MBO en HBO niveau

En de volgende drie takken van in-service onderwijs:

Onderzoek[bewerken]

Onderzoeksspeerpunten van het VUmc zijn oncologie, immunologie, neurologie (alzheimer en MS), vitale geneeskunde (hart en bloedvaten, metabolisme, IC, acute zorg), extra- en transmurale geneeskunde en beweging. In 2011 stond het wetenschappelijk onderzoek voor wat betreft het aantal publicaties en citaties op een gedeelde eerste plaats van Nederlandse medische centra.[6]

Onderzoeksinstituten[bewerken]

 • EMGO onderzoekinstituut
 • Instituut voor Cardiovasculaire Research (ICaR-VU)
 • Cancer Center Amsterdam (CCA)
 • VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker (VONK) (onderdeel van CCA)
 • Amsterdam Neuroscience
 • Onderzoeksinstituut MOVE

Incidenten[bewerken]

Brand[bewerken]

Op 26 mei 2007 omstreeks 06:00 uur brak er brand uit in een operatiekamer op de tweede verdieping. Door grote rookontwikkeling moest ook de vijfde verdieping (op de derde en vierde verdieping was niemand aanwezig) worden ontruimd. Het duurde ongeveer twee uur voordat de brandweer het vuur onder controle had. De oorzaak van de brand was gelegen in kortsluiting in elektronische apparatuur. De geëvacueerde patiënten werden allemaal elders in het ziekenhuis ondergebracht. Acht operatiezalen brandden volledig uit. Na een week was de volledige operatiecapaciteit hersteld door 's avonds en in het weekend te opereren. Tijdelijke operatiekamers werden geplaatst in de tuin van het ziekenhuis. In mei 2009 werden de uitgebrande operatiekamers na een volledig vernieuwing en modernisering hernieuwd in gebruik genomen.

Ophef rond realityserie[bewerken]

Nadat in februari 2012 commotie was ontstaan over de op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc opgenomen televisieserie 24 uur: tussen leven en dood verzocht VUmc RTL de serie na de eerste uitzending te staken. In juni 2013 oordeelde de rechter dat het VUmc het medisch beroepsgeheim had geschonden door aan het programma mee te werken. Er werd een schikking getroffen van dertigduizend euro.

Verscherpt toezicht[bewerken]

Op 21 augustus 2012 werd bekendgemaakt dat het VUmc door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht is geplaatst. In het VUmc was sprake van interne conflicten, die de veiligheid van patiënten in gevaar zouden brengen. Enkele maanden daarvoor was door de directie verzuimd om IGZ op de hoogte te brengen van een brief handelend over deze conflicten. IGZ concludeerde dat het VUmc ofwel zich onvoldoende bewust geweest is van de ernst van de situatie, ofwel bewust informatie heeft achtergehouden; in beide gevallen zou er voldoende grond zijn voor verscherpt toezicht.[7][8] Op 24 augustus 2012 werd bekend dat de voorzitter en een lid van de raad van bestuur hun portefeuille ter beschikking stelden. Op 4 maart 2013 is het verscherpt toezicht opgeheven.

Waterschade[bewerken]

Op 8 september 2015 knapte 's morgens een hoofdwaterleiding nabij het ziekenhuis, waarna een deel ervan overstroomde. Doordat belangrijke installaties in de kelder gevaar liepen, werd de verwarming uitgeschakeld. Omdat door de gebroken hoofdwaterleiding de watervoorziening in het ziekenhuis niet kon worden gegaranderd werd het ziekenhuis volledig geëvacueerd.[9] De evacuatie verliep zonder problemen.

Trivia[bewerken]

In Amsterdam was vroeger onderscheid tussen de VU en het VU, waarbij bij de eerste de universiteit en bij de tweede het ziekenhuis bedoeld werd.