Vaalserquartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vaalserquartier
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Vaalserquartier
Vaalserquartier (Noordrijn-Westfalen)
Vaalserquartier
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Aken
Coördinaten 50° 46′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners 2250
Hoogte 200 m
Foto's
Aachen Willkommen am Grenzübergang 1.jpg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Vaalserquartier is een wijk in de Duitse stad Aken, gelegen in het stadsdeel Laurensberg. De wijk ligt direct tegen het Nederlandse Vaals aan en ligt op ongeveer een kilometer van het Drielandenpunt, dat overigens niet rechtstreeks te bereiken is vanuit het Vaalserquartier.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Vaalserquartier stamt uit de 14e eeuw, toen het een der zeven kwartieren voor de stadsmuren van de Rijksstad Aken was. Een sterk verbouwde wachttoren en een landgraaf zijn er nog herinneringen aan.

Het verkeer tussen Aken en Maastricht geschiedde tot 1825 over het tracé van een oude Romeinse heerbaan, de Alte Vaalser Straße, in Nederland de Akenerstraat. In 1825 kwam de hoofdweg gereed (Vaalser Straße en in Nederland de Maastrichterlaan ofwel N278). Daarbij werd ook de grenspost in noordelijke richting verplaatst.

De bewoners kerkten aanvankelijk in de oude Sint-Pauluskerk te Vaals, die een hulpkerk was van de Sint-Jacobskerk te Aken. Vanaf 1804 kerkten ze in de Sint-Jacobskerk. Van 1948-1951 werd de Sint-Koenraadkerk (Sankt Konradkirche) gebouwd, gewijd aan de Heilige Koenraad van Konstanz.

Vaalserquartier maakte tot 1972 deel uit van de gemeente Laurensberg. In dit jaar werd Laurensberg bij de gemeente Aken gevoegd.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Vaals, Hanbruch, Seffent