Vaatchirurgie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vaatchirurgie' is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de bloedcirculatie in het menselijk lichaam. Vaatchirurgie wordt uitgevoerd door een vaatchirurg en behelst de behandeling van bloedvaten. Deze behandeling kan bestaan uit een lifestyle of een medicamenteuze interventie, een operatieve of een endovasculaire ingreep, zoals een percutane transluminale angioplastiek (ook wel Dotter genoemd). Ook een combinatie van deze vier modaliteiten is mogelijk. De vaatchirurg streeft naar een zo'n minimaal invasieve mogelijke interventie rekening houdende met maximale doelmatigheid.

Een belangrijk deel van de vaatchirurgie bestaat uit de behandeling van arteriosclerotische afwijkingen van de bloedvaten door middel van vaattransplantaties.

Voor de transplantatie van aders kan gebruik worden gemaakt van (een gedeelte van) een ader van de patiënt zelf, als dat stukje ader elders gemist kan worden. Bij transplantatie van een slagader moet meestal van een kunststof vaatprothese gebruikgemaakt worden, soms is ook een stuk normale eigen ader mogelijk.

Als bijvoorbeeld de aorta en de splitsing daarvan in de twee grote bekken slagaders moeten worden vervangen, wordt dit meestal een broekprothese genoemd, hiervoor wordt een kunststof prothese gebruikt.

Zie ook[bewerken]