Vaatcryptogamen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vaatcryptogamen vormen een parafyletische groep van cryptogame planten (met verborgen voortplantingsorganen) met vaatbundels en met voortplanting door sporen. Binnen de vaatplanten (Tracheofyta) staan de vaatcryptogamen tegenover de fanerogamen of zaadplanten met voortplanting door zaden.

Omgrenzing[bewerken]

Vereenvoudigde stamboom van de Embryophyta[1][2][3][4][5][6][7]
worden niet bij de vaatcryptogamen gerekend.
een polyfyletische groep
 taxonomische groep; benoemde clade  (een monofyletische groep)

De vaatcryptogamen zijn slechts een deel van de cryptogamen; het zijn de vaatplanten, die zich voortplanten door sporen, en dus zonder de zaadplanten. Tot de vaatcryptogamen behoren de varens en varenachtigen. Pteridologie is de tak van wetenschap die zich bezighoudt met de vaatcryptogamen. Hoewel de naam verouderd is wordt deze voor het gemak nog wel eens gebruikt.

"Cryptogamen" (waar de vaatcryptogamen slechts een deel zijn) is een oude benaming uit de 19e en 20e eeuw voor de zogenaamde "lagere planten" of "sporenplanten"; de planten die dus geen bloemen vormen. Tot de polyfyletische groep van de cryptogamen worden de onderling niet verwante algen, schimmels (inclusief korstmossen) en mossen s.l. gerekend. Deze groepen vormen samen geen natuurlijke eenheid. Tegenover de cryptogamen staan de fanerogamen of zaadplanten (zaadvarens, naaktzadigen en bedektzadigen).

Tot de vaatcryptogamen worden gerekend de volgende, soms polyfyletische groepen: