Vachellia tortuosa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vachellia tortuosa
Vachellia tortuosa
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Angiosperms
Klasse:Eudicots
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Fabaceae
Onderfamilie:Mimosoideae
Geslacht:Vachellia
Soort
Vachellia tortuosa
(L.) Seigler & Ebinger
Verspreidingsgebied van soorten uit het geslacht Vachellia
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vachellia tortuosa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Vachellia tortuosa is een boomsoort uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). De soort komt voor in de Caraïben, Florida, Zuid-Texas, het noordoosten en midden van Mexico en het noorden van Zuid-Amerika, waar deze in tropische en woestijnhabitats groeit, zoals de Rio Grandevallei, het Mexicaanse centraal plateau en de Colombiaanse Tatacoa-woestijn.[1][2][3]

De boom staat in Bonaire bekend onder de namen wabi of hobada, in Curaçao onder wabi, kashá of sumpiña ("doorn"), in Aruba onder hubada en is tevens te vinden in Sint Eustatius en Sint Maarten.[4] In de Franse Caraïben zijn de namen gele pompon, acacia of savanne-acacia gangbaar.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Vachellia tortuosa is een soort houtachtige, vlinderbloemige struik of kleine boom van 3 tot 6 m hoog met uitlopende takken.[5] De twijgen en bladstelen hebben dikke, cilindervormige, hoekige stekels van 0,5 tot 4 cm. De boom onderscheidt zich door zijn duidelijk kronkelige takken, zoals de naam tortuosa aangeeft.

Het blad wordt gedragen door een bladsteel met een langwerpige klier. Het bestaat uit twee tot acht paar oorschelpen, die op hun beurt weer bestaan uit tien tot twintig paar blaadjes, die 4-7 × 1 mm lang zijn. De bloemen zijn gebundeld in gele, okselvormige bloemgestellen met een diameter van 10 mm, gedragen op een 15–35 mm, harige steel.

In de Caraïben bloeit de Vachellia tortuosa bijna het hele jaar door, vooral in juni-juli. De vrucht is een subcylindrische peul, 8–15 cm × 7–9 mm, zwart wanneer ze rijp is, onregelmatig samengedrukt tussen de zaden.

Synoniemen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Acacia tortuosa (L.) Willd.
  • Mimosa tortuosa L.
  • Poponax tortuosa (L.) Raf.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij Willemstad, Curacao staat de Kathedraal van doornen van kunstenaar Herman van Bergen. Dit kunstwerk is opgebouwd uit 30 miljoen doornentakken van de sumpiña, die verzameld werden te Bullenbaai, Caracasbaai en Santa Barbara Beach.