Vadometer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een vadometer of rotameter is een debietmeter, bedoeld om te meten hoeveel volume of massa door een leiding stroomt.

Werking[bewerken]

De werking van een vadometer berust op zwaartekracht. Een inwendig kegelvormig geslepen (glazen, in kunststof of uitgevoerd in metaal) buis bevat een drijvertje dat door de druk van het stromende medium (gas of vloeistof) naar boven wordt geduwd. Wanneer de druk van het medium en het gewicht van de drijver gelijk zijn zal de drijver blijven 'hangen'. Omdat in een conische buis de doorlaatopening variabel is, zal ook de druk van het gas steeds anders zijn. Er is in iedere buis een speciaal daarop afgestemde drijver. 'Vado' staat dan ook voor 'variabele doorlaat'.

De drijver kan zijn uitgevoerd als een soort tolletje waarin groefjes zijn gemaakt. De passerende gasstroom laat het drijvertje roteren, waardoor dit type flowmeter zijn alternatieve naam 'rotameter' dankt. "Rotameter" is een geregistreerd handelsmerk van de Rota Yokogawa GmbH & Co. KG.

De hoogte waarop de drijver stil blijft staan kan op een schaalverdeling worden afgelezen als de stroomsnelheid van het medium, meestal uitgedrukt in liters per minuut (L/min).

Omdat de drijver altijd geheel vrij moet kunnen draaien is het van groot belang dat de meetbuis altijd zuiver verticaal staat. Bij standafwijkingen kan de drijver de glazen wand raken en onnauwkeurige metingen veroorzaken. Dit probleem wordt grotendeels ondervangen door de drijver uit te voeren als een metalen of kunststof kogel. Een kogel zal nauwelijks raakvlak hebben met de binnenzijde van de buis en dus onder alle omstandigheden nauwkeurig werken. De afbeelding hieronder is een VA-meter met een naaldventiel. Met dit naaldventiel is de flow te regelen.

flowmetercombinatie DS3
flowmeter schematisch
1. gasaanvoer
2. naaldafsluiter (conisch)
3. huis
4. drijver
5. conische meetbuis
6. uitstroomopening

De grootste precisie wordt bereikt met lange meetbuizen (20 cm en meer). Dikwijls worden flowmeters voor meerdere gassoorten in een behuizing ondergebracht en vormen zo een flowmeterblok.

Het afgebeelde blok bevat regelaars en meetbuizen voor zuurstof, lachgas en lucht. De stippellijn is de afleeshoogte op de schaal

Externe links[bewerken]