Vahiny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vahiny depereti is een plantenetende sauropode dinosauriër, behorend tot de Titanosauriformes, die tijdens het late Krijt leefde op Madagaskar.

Op Madagaskar zijn talloze resten gevonden van Rapetosaurus. In dezelfde lagen als waar deze voorkomt zijn echter ook zeldzame beenderen te vinden van een andere sauropode soort die aangeduid werd als Malagasy Taxon B. Deze bestaan voornamelijk uit langwerpige en afgeplatte staartwervels.

In 2014 benoemden en beschreven Kristina Curry Rogers en Jeffrey Wilson een tweede taxon als de typesoort Vahiny depereti. De geslachtsnaam betekent "vreemdeling", "reiziger" of "bezoeker uit een ver land" in het Malagasi en verwijst naar de verwantschappen van het dier die niet het nauwst zijn met Rapetosaurus maar met sauropoden uit India en Zuid-Amerika. De soortaanduiding eert de Franse paleontoloog Charles Jean Julien Depéret die rond 1900 onderzoek deed op Madagaskar.

Het holotype, UA 9940, in 2005 door Andrew Farke gevonden in een laag van de Maevaranoformatie die dateert uit het Maastrichtien, bestaat uit een hersenpan. Specimina die niet met de hersenpan overlappen, ook bovengenoemde wervels, zijn niet aan de soort toegewezen omdat een verband moeilijk te bewijzen valt. Een toegewezen specimen is FMNH PR 3046, een stuk basioccipitale van een jong dier. De hersenpan onderscheidt zich in details van de tubercula basilaria, de processus basipterygoides, het parasfenoïde, en de kanalen voor de hersenzenuwen.

Vahiny werd in 2014 in de Titanosauria geplaatst. De soort is het nauwst verwant aan de Indiase Jainosaurus en de Zuid-Amerikaanse Muyelensaurus en Pitekunsaurus.

Literatuur[bewerken]

  • Kristina Curry Rogers & Jeffrey A. Wilson, 2014, "Vahiny depereti, gen. et sp. nov., a new titanosaur (Dinosauria, Sauropoda) from the Upper Cretaceous Maevarano Formation, Madagascar', Journal of Vertebrate Paleontology 34(3): 606-617