Vak K

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tweede Kamer, vak K.jpg
Minister-president Rutte spreekt vanuit vak K

Het vak K (of kabinetsvak) is het gedeelte van de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer waar bewindslieden plaatsnemen tijdens debatten.

Vanaf de Kamer gezien ligt Vak K aan de rechterkant van de zaal. De bewindslieden kijken recht de zaal in. Het aparte vak draagt zorg voor een scheiding tussen de machten en de bewindslieden kunnen achterlangs door de achterwand de zaal betreden en verlaten.

Vak K wordt doorgaans tijdens debatten in het parlement bezet door het kabinet, maar er zijn ook andere situaties waarin er gebruik wordt gemaakt van Vak K: kamerleden mogen daar ook zitten wanneer zij een initiatiefwet indienen. Het desbetreffende Kamerlid moet dan tijdens de behandeling van het wetsvoorstel plaatsnemen in Vak K om vragen van kamerfracties te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kandidaten tijdens de verkiezing van Kamervoorzitter, of verkenners en (in)formateurs die tijdens de kabinetsformatie verslag aan de kamer uitbrengen.

Leden van het kabinet zijn in de Kamer te gast, en hoewel niet officieel vastgelegd, vraagt de Kamervoorzitter kabinetsleden hierbij formeel gekleed te gaan, voor mannen in colbert en stropdas[1].