Valérie Trierweiler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie voor de plaats in Duitsland Trierweiler.
Valérie Trierweiler
Valérie Trierweiler
Geboren 16 februari 1965
Angers
Partner François Hollande (2007-2014)
Première dame van Frankrijk
Aangetreden 15 mei 2012
Einde termijn 25 januari 2014
Voorganger Carla Bruni
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Valérie Trierweiler (geboren Massonneau) (Angers[1], 16 februari 1965) is een Frans politiek journaliste. Trierweiler was een van de partners van François Hollande, de op 6 mei 2012 gekozen president van Frankrijk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trierweiler werd geboren als vijfde kind uit een gezin van zes kinderen. Haar moeder werkte bij de receptie van de ijsbaan in Angers. Haar vader verloor op dertienjarige leeftijd een been door een landmijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, en stierf toen Trierweiler 21 was.

Trierweiler studeerde geschiedenis[2] en politieke wetenschappen en behaalde een diplôme d'études supérieures spécialisées (master) aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

In 2005, toen de Franse televisiezender Direct 8 werd opgericht, presenteerde Trierweiler politieke talkshows, veelal in de vorm van een-op-een-interviews. Tot 2007 presenteerde ze wekelijks de politieke talkshow Le Grand 8. In september 2007 presenteerde Trierweiler samen met Mikaël Guedj het wekelijkse programma Politiquement parlant.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Een eerste huwelijk in 1989 met Franck Thurieau, een jeugdvriend, eindigde in 1992 in een scheiding. Het stel had geen kinderen. Een tweede huwelijk in 1995, met Denis Trierweiler, een redacteur van Paris-Match, tevens schrijver en academicus, eindigde in oktober 2010 eveneens in een scheiding. Trierweiler heeft drie kinderen uit dit tweede huwelijk.

Haar relatie met François Hollande begon zeker al in 2004, maar misschien nog vroeger[3]. Trierweiler ontmoette Hollande tijdens de parlementaire verkiezingen van 1988. Op dat moment had Hollande een relatie met Ségolène Royal. Hollande en Royal gingen in 2007 officieel uit elkaar. In oktober 2010 maakten Trierweiler en Hollande hun relatie bekend. In januari 2014 berichtte het Franse blad Closer dat Hollande vreemdgegaan was met de Franse actrice Julie Gayet. De relatie tussen Trierweiler en Hollande kwam hierdoor onder druk te staan. Trierweiler werd gedurende meer dan een week gehospitaliseerd[4]. Op 25 januari 2014 maakten Hollande en Trierweiler bekend dat ze uit elkaar waren gegaan.[5]

In september 2014 verscheen van haar Merci pour ce moment, een boek waarin zij haar leven met François Hollande beschreef.[6][7]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Valérie Trierweiler.