Val d'Ossola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige trein, zie Val d'Ossola (trein)
Ligging van het dal in Piëmont
Albo (gemeente Mergozzo)

Het Valle d'Ossola is een bergdal in de Noord-Italiaans regio Piëmont (provincie Verbania).

De vallei is het vervolg van de noordelijker gelegen dalen Valle Antigorio en Val Formazza die eveneens zijn uitgesleten door de rivier de Toce. Het Val d'Ossola is echter veel breder en dichtbevolkt. Al van oudsher is het een belangrijk doorgangsgebied. Dwars door het dal lopen de weg en spoorlijn van de Simplon naar Milaan.

De hoofdplaats van het Val d'Ossola is Domodossola (18.519 inw.) dat tevens de tweede stad van de provincie Verbania is wat betreft grootte.

In het noorden begint het dal bij Crevoladossola, waar het opsplitst in Valle Antigorio en Val Divedro. Dit laatste dal loopt door tot de 2005 meter hoge Simplonpas. Naar het zuiden toe openen zich aan de westelijke zijde enkele grote zijdalen. Hiervan is het Valle Anzasca dat uitloopt op de Monte Rosa het belangrijkst. Ten oosten van de vallei ligt het ongerepte Nationaal Park Val Grande. Door het Valle d'Ossola is een comfortable vierbaans autoweg aangelegd. Deze gaat bij Ornavasso over in de snelweg A26 Genua-Gravellona Toce. Enkele kilometers verder ligt het einde van het dal bij het Lago Maggiore.

Zijdalen[bewerken]

Belangrijkste plaatsen[bewerken]

Hoogste bergtoppen[bewerken]

Externe links[bewerken]