Valbonne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valbonne
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Valbonne (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Valbonne
Situering
Regio Provence-Alpes-Côte d'Azur
Departement Alpes-Maritimes (06)
Arrondissement Grasse
Kanton Le Bar-sur-Loup
Coördinaten 43° 39′ NB, 7° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,0 km²
Inwoners (1 jan. 2011) 12.802
(673,8 inw./km²)
Hoogte 75 - 302 m
Overig
Postcode 06560
INSEE-code 06152
Foto's
PAL61872-pano.jpg
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Valbonne is een middeleeuws Provençaals stadje tussen Cannes en Grasse, gelegen aan de rivier de Brague, op 15 km afstand van de bron van de rivier in Opio. Het ligt in het departement Alpes-Maritimes, in het kanton Le Bar-sur-Loup. Valbonne betekent: 'het goede dal' (Latijn 'Vallis bona').

De gemeente Valbonne heeft een oppervlakte van 1897 ha (18,97 km²) en het aantal inwoners is in 2006 ca. 12000. Valbonne kent een minimale hoogte van 75 m., een maximale hoogte van 302 m. en een gemiddelde hoogte van 200 m.

Sinds oktober 2016 is Christophe Etore burgemeester van Valbonne. De inwoners van Valbonne worden les Valbonnais genoemd.

Gemeentegrenzen[bewerken]

De gemeente Valbonne grenst aan:

Behalve het stadje Valbonne zijn er in de gemeente Valbonne twee nieuwe stadjes (villes nouvelles), genaamd:

 • Garbejaire
 • Haut-Sartoux, gebouwd voor de werknemers in het hierna beschreven Sophia Antipolis.

Stedenbouwkundige opzet[bewerken]

Kwadrantstructuur[bewerken]

Place des Arcades

Valbonne is gebouwd volgens dezelfde structuur als New York met straten, die loodrecht op elkaar staan. Door deze doordachte kwadrantstructuur konden branden zich moeilijker uitbreiden, omdat de aanzuigende werking van de slakstructuur ontbreekt, die bijvoorbeeld Mougins, één stadje verderop richting Cannes, kenmerkt. Het kwadrant is de Romeinse bouwstructuur, bekend van bijvoorbeeld de Italiaanse stad Lucca (de voormalige Romeinse nederzetting 'Luca' met één 'c'), in Valbonne geïntroduceerd door de monniken, gevestigd op een van de eilanden 'Iles de Lérins' vóór de kust van Cannes, die hier een nieuw klooster stichtten. Het klooster wordt nu gerestaureerd en wordt niet meer door monniken bewoond. Voor een deel vindt een streekmuseum er onderdak. Het ernaast gelegen oude kerkje is nog wel als zodanig in gebruik. De ernaast, half op de weg, gelegen zaal is in gebruik als expositieruimte met wisselende tentoonstellingen. Het 17e-eeuwse centrum van Valbonne wordt gevormd door het 'Place des Arcades', geheel volgens de Romeinse traditie een vierkant plein met aan de zijkanten gaanderijen met winkeltjes. Het plein wordt deels in beslag genomen door terrassen en wordt vaak gebruikt voor allerlei evenementen. Aan de rand van het stadje staan 'maisons remparts', vestinghuizen. Karakteristiek voor dit stadje waren de (nu ontbrekende) poorten, waarmee het stadje destijds kon worden gesloten.

Stratenplan[bewerken]

Vanuit het zuiden van Valbonne, waar het 'Hotel de Ville' en de kerk staan, naar het noorden, dus horizontaal gezien, heten de straten achtereenvolgens:

 • 1 Rue de la Paroisse
 • 2 Rue du Presbytère
 • 3 Rue de l'Hotel Dieu
 • 4 Rue Joseph Bermond
 • 5 Place des Arcades
 • 6 Rue des Arcades
 • 7 Rue Emile Pourcel
 • 8 Rue Eugène Giraud
 • 9 Rue de la Fontaine
 • 10 Rue de la Mairie
 • 11 Rue du Rocher
 • 12 Rue Alexis Julien

en vanuit het westen van Valbonne (de grote parkeerplaats) naar het oosten, dus verticaal gezien:

 • 13 Rue de la République
 • 14 Rue du Pontis
 • 15 Rue Grande
 • 16 Rue Saint Bernardin
 • 17 Rue de la Brague
 • 18 Rue du Frêne

Tot voor enkele jaren hing er om de hoek van de 'Grande Rue' op de 'Route de Carnot' een antiek tegeltableau met een stratenplan, dat inmiddels is vervangen door een modern bord met een stratenplan.

Aan- en afvoerroutes[bewerken]

 • aan de zuidkant leidt de 'Avenue Saint Roche' naar de 'Route de Cannes' richting het zuiden-westen naar Mougins en Cannes
 • aan de zuidkant leidt de 'Avenue de Pierrefeu' langs de begraafplaats richting zuidoosten naar Biot, Roquefort-les-Pins en Opio
 • aan de noordkant leidt de 'Boulevard Carnot' via de 'Route de Grasse' richting noordwesten naar Plascassier en Grasse, en
 • aan de noordkant leidt de 'Boulevard Carnot' via de 'Route de Nice' naar Opio, Roquefort-les-Pins en Biot, Sophia Antipolis en Antibes.

Historie[bewerken]

Kerk van Valbonne

1199[bewerken]

De geschiedenis van Valbonne is lange tijd verbonden geweest aan het klooster. De naam 'Vallis Bona' verscheen voor het eerst in de Charter van 6 februari 1199 van Olivier, de bisschop van Antibes.

1519[bewerken]

In 1519 nam Augustin Grimaldi, bisschop van Grasse en overste van de monniken van Lérins, het initiatief om naast de abdij een stadje te bouwen: het stadje Valbonne. Dit om de streek weer leven in te blazen, nadat de bevolking in de omgeving van Cannes en wijde omtrek door de pest in 1351 behoorlijk was uitgedund. De monniken haalden veel gastarbeiders (avant la lettre) uit Italië om hun uitgebreide landerijen te bewerken. Tot op heden wonen in de buurt nog veel Fransen met Italiaanse namen.

19e/20e eeuw[bewerken]

Tot de 20e eeuw is Valbonne een stadje geweest, dat sterk op landbouw was gericht, met name op olijven, alsmede op de kweek van rozen en jasmijn voor de parfums.

In een kadastraal overzicht van 29 juli 1834 zijn de volgende gegevens te lezen:

"Het stadje is opgebouwd uit 374 gebouwen, bestaande uit woningen, winkeltjes en utilitaire bestemmingen op een oppervlakte van ruim 9 hectare. Er zijn 5 meelmolens, 5 olijfoliemolens en 5 molens voor zeep, gemaakt uit niet voor consumptie bestemde olijfolie. Er zijn 4 broodbakkerijen en 2 dakpannenfabriekjes. Rond het stadje ligt aan te bewerken landbouwgrond ruim 138 hectare, ruim 6 hectare weiland en ruim 460 hectare beplant terrein (waarvan ongeveer 104 hectare wijnranken, 234 hectare olijfbomen en 122 hectare gemengd wijnranken en olijfbomen). Voorts bossen van ruim 945 hectare. Wegen, straten, plein, wandelpaden, religieus terrein en begraafplaats nemen ongeveer 22 hectare ruimte in beslag. Riviertjes, meertjes en stroompjes beslaan een oppervlakte van ruim 15 hectare. Valbonne beslaat dus in totaal een oppervlakte van ruim 1875 hectare op een inwonersaantal van ongeveer 1.130 inwoners."

Servandruif[bewerken]

Begin 20e eeuw werd hier de Servan verbouwd. Gedurende de winter werden deze in de kleine schuurtjes de 'cabanes' bewaard en gedroogd. Door een ziekte is de druif verdwenen. Waar eens de druivenstokken stonden, hebben nu provençaalse villa's hun plaats ingenomen.

ontwikkeling Sophia Antipolis[bewerken]

Tot voor enkele tientallen jaren had Valbonne het in de zomer moeilijk wegens watergebrek. Door de aanleg van nieuwe buizen, behoort dat tot het verleden, en is Valbonne, mede dankzij het succes van Sophia Antipolis en de vele buitenlanders die zich er hebben gevestigd, tot grote welvaart gekomen.

Infrastructuur[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Valbonne is volledig zelfvoorzienend: het beschikt over kroegen, kappers, boetieks, wijnwinkels, galeries, antiekzaken, een Spar, en in het nieuwe gedeelte winkels en een feestzaal. Uiteraard zijn ook de makelaars ruim vertegenwoordigd. Er zijn twee bakkers.

Er is een modern gemeentehuis, waarin ook het bureau van de plaatselijke toeristeninformatie en een van de twee politiebureaus (de andere is in het nieuwe nabijgelegen stadje Garbejaire) zijn gevestigd. In het voormalige gemeentehuis met toren, fonteintje en drinktrog voor destijds de paarden in de smalle 'grande rue' is thans een museum gevestigd met keramiek uit de periode 1880-1950 en werk van bekende namen als Picasso. Tot de komst van aluminium voor keukengerei maakte men in deze streek (Valbonne, Vallauris, Biot) veel aardewerk, waaronder de grote jarres (stenen kruiken).

Er is een aantal restaurants in en rond Valbonne, waarvan een met een Michelinster.

Het hotel op de Place des Arcades speelt een rol in de film van 1995 French Kiss (met onder anderen Michael Riley en Meg Ryan), zij het, dat er aan de entourage filmisch wel wat was gesleuteld in die film, want in de film ligt Valbonne tussen de wijnvelden en aan een stationnetje. Dit stadsbeeld is ook favoriet in tv-reclame.

 • Elke eerste zondag van de maand is er een antiekmarkt
 • eens per jaar een grote antiekmarkt
 • het hele jaar door worden er allerlei evenementen op straat georganiseerd, zoals:
 • het mimosacorso met het feest van Saint Blaise, het laatste weekend van januari
 • vóór de kerst is er de kerstmarkt
 • elke vrijdagochtend is er een provençaalse markt in de straten en op de Place des Arcades
 • elke 16e augustus is het feest van St. Roch met een openluchtmis en de zegening van alle dieren, ook die van het circus dat er jaarlijks is

Boeken, tijdschriften, films[bewerken]

Bibliotheek[bewerken]

In Valbonne is een (Franstalige) bibliotheek en een Engelse bibliotheek (bij de Engelse boekhandel).

Boekhandels[bewerken]

In Valbonne zijn twee algemene boekhandels en een Engelse boekhandel.

Film[bewerken]

In Valbonne is (regelmatig) een filmvoorstelling in de bioscoop in 'Vallis Bona' in het nieuwe gedeelte.

In Mouan-Sartoux is een uitgebreide bioscoop.

Gezondheidszorg[bewerken]

De gezondheidszorg staat op een hoog peil vanwege verschillende goed aangeschreven (gespecialiseerde) hospitalen in de omgeving. Op diverse plaatsen in de buurt zijn Romeinse thermische bronnen met daarom heen gebouwd kuuroorden, zomede aan de kust Thalassocentra.

Scholen[bewerken]

In Valbonne en omstreken bevinden zich diverse scholen, waaronder een Nederlandse school ('De Gouden Klomp' in Opio). De aanvullende Nederlandse school voor (voorbereidend) vwo, 'De Nederlandse School van 1989' in Roquefort-les-Pins, waar ook examen kon worden afgelegd met Nederlandse erkenning voor het studeren op een Nederlandse universiteit, is medio 2007 opgeheven.

In 2003 is er een nieuw Frans 'collège' gebouwd en in 2006 een nieuw Frans Lycée, beide internationaal gericht, omdat er verschillende buitenlandse talen worden onderwezen.

De International School of Sophia Antipolis, die sinds 2004 zelfstandig was, is sinds mei 2006 ter ziele en is thans (weer) onderdeel van het C.I.V.

Bereikbaarheid[bewerken]

Routes en vervoer[bewerken]

Het eenvoudigste is: vanaf de snelweg A10 afslag Mougins; richting Grasse; omhoog de D103, die overgaat in de D3. Andere routes zijn: via de afslag: Cagnes/Vence; Villeneuve-Loubet via Roquefort-les-Pins; en Antibes-Sophia/Antipolis.

In Valbonne bevindt zich een busstation, van waaruit diverse bussen met regelmaat de omliggende gemeenten (ook Cannes en Nice) bereiken. Kinderen kunnen de scholen bereiken met speciale schoolbussen.

Afstanden/reistijden[bewerken]

Amsterdam: ca. 1450 km; Aix-en-Provence: 150 km/1,5 uur; Antibes/Cannes/Nice: 0,5 uur; Avignon ca. 3uur; Lyon: ca. 5 uur; Barcelona: ca. 5,5 uur; Monaco: 0,75 uur; Ventimiglia: 1 uur; de Ligurische kust ca. 1,5 uur; Genua ca. 3 uur; Milaan: ca. 4 uur; Turijn: ca. 3,5 uur; Florence en Toscane: ca. 5,5 uur.

Luchthavens[bewerken]

In de nabije omgeving zijn diverse helihavens beschikbaar voor helikopters.

Ontspanning[bewerken]

Zomer- en wintersport[bewerken]

Binnen een cirkel van vijftien kilometer liggen tien golfbanen. Ook zijn er veel tennisbanen (Opio, Mougins, Villeneuve Loubet).

Valbonne heeft een eigen voetbalstadion.

In en rond Valbonne en Sophia Antipolis zijn vele binnen- en buitensportfaciliteiten, zoals een zwembad, sportzalen, vechtsporten, yoga, paardrijden, wind- en katesurf, mountainbike, voetbal, handbal en volleybal. Verder is er ruim plaats voor Pétanque, het geliefde Zuid-Franse 'jeu de boules', waartoe bij de grote parkeerplaats een aantal banen is ingericht en onlangs een nieuw clubhuis is gebouwd.

Er zijn natuurwandelingen uitgezet langs de rivier de Brague, die loopt van Valbonne naar Biot.

Cultuur[bewerken]

Over Valbonne liep waarschijnlijk een van de pelgrimroutes naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella, waaraan her en der verspreid wordt herinnerd door de kleine bidkapelletjes en kruizen langs de kant van de weg. Er bestaat een Franse stichting, de Association des Amis des Oratoires, die zich bezighoudt met de inventarisering en het behoud van deze kapelletjes en kruizen

Gezelligheid[bewerken]

In Sophia Antipolis is de organisatie Accueil Villes Françaises, A.V.F., gevestigd, die zich richt op buitenlanders voor gezelligheid, conversatiegroepen en dergelijke, juist ter stimulering van de internationale contacten.

Sfeer[bewerken]

Veel internationaal bekende personen, waaronder vele Nederlanders, hebben zich in de luwte van Valbonne en omgeving voor de zomer of voor langer - incognito - gevestigd.

Naast de afnemende plaatselijke bevolking is er een groeiende internationale, hoog opgeleide, internationale populatie. Dankzij de zuigende economische werking van Sophia Antipolis wonen er veel jonge buitenlandse gezinnen.

Sophia Antipolis[bewerken]

Binnen de gemeentegrenzen van Valbonne bevindt zich het internationale bedrijventerrein Sophia Antipolis, ook wel Telecom Valley genaamd, als tegenhanger van Silicon Valley in Californië, U.S.A. Op een bosrijk terrein van 2.300 hectare hebben zich daar ruim 1.300 bedrijven op IT-gebied van internationale allure gevestigd met ruim 30.000 werknemers. In Sophia Antipolis is ook het technische deel van de Universiteit van Nice gevestigd met 3.500 studenten. Inmiddels is door Valbonne met de diverse omliggende gemeenten een samenwerkingsvorm gesloten, onder andere ter huisvesting van de in Sophia Antipolis werkzame werknemers.

Klimaat[bewerken]

De hard en aanhoudend waaiende, in de winter koude, noordenwind, de mistral, die andere delen van Zuid-Frankrijk regelmatig plaagt, wordt in deze omgeving tegengehouden door het Estérelgebergte, waardoor het klimaat in Valbonne beschut, mild en subtropisch is, dat wil zeggen tropische zomers en milde winters. Sneeuw is hier een zeldzaamheid; mist en gladde wegen - natuurlijk met uitzondering van in de bergen - zijn hier onbekend. Dit in tegenstelling tot de naast de Alpes Maritimes gelegen Var, waar de zomers heet zijn, maar de winters hard kunnen zijn.

In het najaar loopt de regentijd in het algemeen van half oktober tot half november. Als het dan regent, regent het goed. Na een regenbui ligt er meestal sneeuw op de omringende bergtoppen en is het skitijd in de bergen. Meestal is het half december alweer mooi en warm genoeg om buiten te lunchen. Half februari bloeit de mimosa, daarna de brem. De bergen tussen Cannes en Mandelieu zijn dan helemaal geel gekleurd. Daarna komen de irissen en klaprozen op. Dan is het lente. Van half maart tot half april regent het regelmatig; de tuinen hebben daar dan volop behoefte aan. In mei valt er gemiddeld tweemaal per week een bui; in juni een maal per week. Vanaf juli tot half oktober regent het vrijwel niet, een enkele plotselinge onweersbui daargelaten. Verderop de bergen in, ter hoogte van Vence, onweert het in de zomer echter geregeld.

Gouden driehoek[bewerken]

Vanwege vorenstaande positieve punten wordt van Valbonne en omstreken gezegd, dat het ligt in de gouden driehoek, gevormd door de plaatsen Cannes, Grasse en Nice. Het wordt ook wel 'Het Gooi van Zuid-Frankrijk' genoemd.

Lijst van burgemeesters van Valbonne[bewerken]

 • 1790 M. Antoine Périssol Maire
 • 1791 M. Honoré Courmes Maire
 • 1791 M. Joseph Palanque Maire
 • 1792 M. Jean-Paul Bermond Maire
 • 1796 M. Honoré Courmes Maire
 • 1797 M. Jacques Feraud Maire
 • 1798 M. Jean Bareste Maire
 • 1800 M. Jean-Pierre Palanque Maire
 • 1802 M. Jean Bareste Maire
 • 1813 M. Joseph Palanque Maire
 • 1816 M. Jean Bareste Maire
 • 1830 M. Joseph Palanque Maire
 • 1840 M. Blaise Foucard Maire
 • 1851 M. Ferdinand Ardisson Maire
 • 1865 M. Honoré Autran Maire
 • 1870 M. Eugène Giraud Maire
 • 1884 M. Benoît Layet Maire
 • 1888 M. Théophile Consolat Maire
 • 1892 M. Joseph Castou Maire
 • 1894 M. Antoine-Joseph Périssol Maire
 • 1900 M. Joseph Bermond Maire
 • 1936 M. Maurice Borie Maire
 • 1941 M. Louis Morin Président de la délégation spéciale
 • 1944 M. Jean Palanque Président de la délégation spéciale
 • 1944 M. Joseph Pagano Président du Comité de Libération
 • 1945 M. Emile Pourcel Maire
 • 1959 M. Jean Riquier Maire
 • 1971 M. Albert Ouvrier Maire
 • 1983 M. Gustave Giraud Maire
 • 1989 M. Michel Rolant Maire
 • 1996 M. Marc Daunis Maire
 • maart 2001-2008 M. Marc Daunis (PS) Maire
 • maart 2008-2015 M. Marc Daunis (PS) Maire
 • oktober 2016 Christophe Etore

Demografie[bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op daadwerkelijk ingeschreven inwoners. De groei van het aantal huizen in Valbonne is aanzienlijker dan de groei van het aantal inwoners, omdat een groot aantal huizen in deze omgeving in handen is van buitenlanders, die hun huis hier gebruiken als 'tweede huis'.

De bevolkingsdichtheid is officieel berekend op 566 inwoners per km².

Externe link[bewerken]