Valenciaans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Percentages dat Valenciaans spreekt rondom Valencia.

Het Valenciaans (Valencià) is een variëteit of hoofddialect van het Catalaans en wordt hoofdzakelijk gesproken in de Spaanse autonome regio Valencia, waartoe ook de gelijknamige stad Valencia behoort. Vaak wordt ook gezegd dat men in El Carche in de regio Murcia deze taal spreekt.

Valenciaans en het Catalaans[bewerken | brontekst bewerken]

Het Valenciaans is dezelfde taal als het Catalaans, ook al wordt in de autonome regio Valencia deze variant van het Catalaans het Valenciaans genoemd. Taalkundigen en de Academie voor de Valenciaanse/Catalaanse taal zijn ervan overtuigd dat het om dezelfde taal gaat, al zijn er verschillende woorden en spellingsvarianten. Er is echter geen strikte geografische scheiding tussen de rest van het Catalaans en het Valenciaans, en in het noorden van de regio Valencia en het aangrenzende zuiden van de regio Catalonië wordt een overgangsvariëteit gesproken, het Ebrenc-Catalaans.

Tegen het advies van de taalkundigen, hebben rechtse regionalisten en unitaristische Spaansgezinde politici uit Valencia meerdere keren, waaronder in 2004 gepoogd het Valenciaans als een aparte taal ten opzichte van het het Catalaans te bestempelen. Op 9 februari 2005 heeft de Academie de regeringsinmenging uitdrukkelijk verworpen en bevestigd dat de taal van Valencia, Catalonië en de Balearen eenzelfde, maar zogenaamd pluricentrische taal is.

Zie ook de sectie variëteiten en dialecten in het artikel over het Catalaans.


Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Valenciaans.
Zie de categorie Valenciaans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.