Valeri Broemel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valeri Broemel
Valeri Broemel bij de Olympische Spelen in Rome
Volledige naam Valeri Broemel
Bijnaam De menselijke Spoetnik
Geboortedatum 14 mei 1942
Geboorteplaats Razvedki, Oblast Amoer
Overlijdensdatum 26 januari 2003
Overlijdensplaats Moskou
Nationaliteit Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie (1942-1991)
Vlag van Rusland Rusland
Lengte 1,85 m
Gewicht 78-80 kg
Sportieve informatie
Discipline hoogspringen
Trainer/coach Pjotr Sjtein, Vladjimir Michajlovitsj Djatsjkov
Eerste titel Sovjet-kampioen hoogspringen 1961
OS 1960, 1964
Extra Wereldrecordhouder hoogspringen 1961-1971; ex-wereldindoorrecord-houder hoogspringen
Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Valeri Nikolajevitsj Broemel (Russisch: Вале́рий Никола́евич Бру́мель) (Razvedki, Oblast Amoer, 14 mei 1942 - Moskou, 26 januari 2003), was een Sovjet-Russische atleet. Hij heeft meermalen het wereldrecord hoogspringen verbeterd. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en eiste bij die gelegenheden een zilveren en een gouden medaille voor zich op.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste carrière: atleet[bewerken | brontekst bewerken]

Broemel begon op zijn twaalfde met atletiek. Zijn trainer was toen Pjotr Sjtein en op zijn zestiende sprong hij al over 2,00 m. Vanaf zijn zeventiende trainde hij bij Vladjimir Michajlovitsj Djatsjkov in Moskou. In 1960 verbeterde hij het record van de Sovjet-Unie en bracht het op 2,17. Later dat jaar behaalde hij een zilveren medaille bij de Olympische Spelen in Rome. Hij sprong even hoog als landgenoot Robert Sjavlakadze, maar hij had daarvoor meer pogingen nodig.

In 1961 begon hij met een wereldindoorrecord, alvorens hij outdoor een reeks van zes wereldrecordverbeteringen op zijn naam schreef. Uiteindelijk bracht hij het record in 1963 op 2,28. Hij was toen inmiddels in 1962 kampioen geworden bij de Europese kampioenschappen in Belgrado. In de Joegoslavische hoofdstad was hij al veel te sterk geworden voor zijn concurrenten. Broemel won er met een sprong over 2,21, terwijl zijn naaste belager, de Zweed Stig Petterson, niet verder kwam dan 2,13.[1] In 1964 zette de Rus de kroon op zijn werk door op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille voor zich op te eisen.

In 1965 won Valeri Broemel al zijn wedstrijden, maar hij raakte vervolgens in oktober van dat jaar zwaargewond door een motorongeluk. Hij reed mee als passagier op een motorfiets, bestuurd door de Sovjet-Russische kampioene Tamara Golikova, die slipte en tegen een boom botste. Brumels been kwam onder de machine terecht, waarbij hij twee breuken onder de rechterknie en een gecompliceerde breuk van de rechterenkel opliep.[2] Aanvankelijk dreigde zijn been te moeten worden geamputeerd. Door 32 operaties, onder meer om zijn gebroken been even lang te maken als het andere, wist men dit te voorkomen. Hij werkte moedig aan zijn herstel en toonde zijn taaiheid door in 1969 alweer de 2,06 te overbruggen, een jaar later gevolgd door 2,09. Het lukte hem echter niet meer om terug te keren op het niveau dat hij voor zijn motorongeval had bereikt. Jaren later heeft hij ook nog een keer meegedaan bij de veteranen (masters).

Broemel was dé springer van de duikvariant van de rolsprong. Zijn laatste wereldrecord hield stand tot 1971. Aangezien zijn overheersing bij het hoogspringen samenviel met de periode van het Russische Spoetnik ruimtevaartprogramma, werd hij wel de 'menselijke Spoetnik' genoemd.

In 2014 werd hij opgenomen in de IAAF Hall of Fame.

Tweede carrière: schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

In later jaren schreef Broemel romans, draaiboeken, theaterstukken en boeken over thema's die waren terug te voeren tot zijn biografie.[3] Zo is zijn toneelstuk 'Tweede poging' een eerbetoon aan professor Ilizarov, de medicus die hem jaren medische en psychologische steun had gegeven op de vergeefse weg terug naar de top.[2]

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Olympisch kampioen hoogspringen - 1964
  • Europees kampioen hoogspringen - 1962
  • Sovjet-kampioen hoogspringen - 1961, 1962, 1963

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldrecords[bewerken | brontekst bewerken]

Olympische medailles[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Valeriy Brumel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.