Valerie Sutton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
18-06-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Vertaling van Enwiki (aldaar verwijderd) die niet overal te begrijpen is

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Valerie Sutton in 1985

Valerie Sutton (Manhattan (New York), 22 februari 1951) is de ontwikkelaar van de movement notation en was danseres.

Ze werd geboren in Manhattan, in New York, en is de dochter van een arts als vader en een dichteres en model als moeder. Toen ze zes maanden was verhuisden ze naar Corning waar haar vader arts werd. Ze leefde in Corning tot ze acht jaar oud was en verhuisde toen naar Corona de Mar (Californië) waar ze de rest van haar jeugd doorbracht. Als volwassene verhuisde ze naar San Diego waar ze nog steeds leeft.

Onder invloed van de Disney animaties als ook het theater en de dans wereld in Holywood wekte haar interesse voor beweging.

Ze ontwikkelde een systeem dat bekend werd als MovementWriting wat later bekend werd als de "International Movement Writing Alphabet" de IMWA, die onderverdeeld kan worden in vijf secties:

  1. DanceWriting, beschrijft dans choreographie
  2. SignWriting, beschrijft gebarentalen
  3. MimeWriting, beschrijft klassieke mime en gebaren
  4. SportsWriting, beschrijft activiteiten als gymnastiek, schaatsen, skateboarden en karate
  5. ScienceWriting, beschrijft fysieke therapie, lichaamstaal, bewegingen van dieren, en andere vormen van beweging.

De ontwikkeling van DanceWriting startte in 1966 toen Sutton slechts 15 jaar oud was tijdens haar training als ballerina. Ze gebruikte stokfiguren voor haar eigen gebruik. Vier jaar later ging ze naar Kopenhagen waar ze haar opleiding vervolgde bij het Koninklijk Deens Ballet. In de volgende twee jaar gebruikte ze haar systeem om de historische ballet bewegingen vast te leggen die de traditie zijn van het Deense ballet en vergeten dreigde te worden. Het eerste DanceWriting boek, Sutton Movement Shorthand, The Classical Ballet Key, Key One, kwam uit in december 1973. Binnen een jaar was het al verouderd omdat het systeem verbeterd werd. In de herfst van 1974, werd ze uitgenodigd haar systeem te leren aan de leden van het RDB.

In 1974 kwamen artikelen over Sutton's DanceWriting systeem onder de aandacht van gebarentaal onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen, en werd haar gevraagd dit systeem te demonstreren. Als gevolg hiervan, werd ze door Lars van der Leith en ander van de Audiologopædisk Forskningsgruppe van de Universiteit van Kopenhagen gevraagd om een versie van haar bewegingsregistratie aan te passen voor gebarentalen. Het gevolg was de ontwikkeling van SignWriting, aanvankelijk werd het gebruikt voor de Deense gebarentaal maar al snel werd het voor de Amerikaanse gebarentaal gebruikt.

Sutton heeft continu gewerkt aan het verbeteren van haar notatie systemen en leidt nu het Center For Sutton Movement Writing, Inc. om haar systeem verder te ontwikkelen en promoten.

Externe links[bewerken]