Valérie De Bue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Valerie de Bue)
Valérie De Bue
Valérie De Bue
Geboren Vilvoorde, 7 oktober 1966
Land Vlag van België België
Partij MR
Waals Minister van Ambtenarenzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Kinderbijslag, Toerisme, Erfgoed en Verkeersveiligheid
Aangetreden 13 september 2019
Regering Di Rupo III
Voorganger Alda Greoli (als minister van Ambtenarenzaken en Administratieve Vereenvoudiging)
René Collin (als minister van Toerisme en Erfgoed)
Waals Minister van Lokale Besturen, Huisvesting, Steden en Sportinfrastructuren
Aangetreden 28 juli 2017
Einde termijn 13 september 2019
Regering Borsus
Voorganger Pierre-Yves Dermagne
Opvolger Pierre-Yves Dermagne (als minister van Lokale Besturen en Wonen)
Jean-Luc Crucke (als minister van Sportinfrastructuren)
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Valérie De Bue (Vilvoorde, 7 oktober 1966) is een Belgisch politica van de MR.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Bue werd beroepshalve ambtenares bij Intercommunale Brabant-Wallon en was van 2000 tot 2003 kabinetsadviseur van toenmalig minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken in de Waalse Regering Charles Michel. Sinds 2001 is ze eveneens gemeenteraadslid van Nijvel, waar ze van 2006 tot 2018 schepen was, vanaf 2014 titelvoerend.

Bij de verkiezingen van 2003 werd Valérie De Bue verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers en bleef er zetelen tot in 2014. Dat jaar stapte ze over naar het Waals Parlement en naar het Parlement van de Franse Gemeenschap en bleef in beide parlementen tot in 2017. Van 2014 tot 2017 maakte ze als deelstaatsenator tevens deel uit van de Belgische Senaat.

Van juli 2017 tot september 2019 was De Bue minister van Lokale Besturen, Huisvesting, Steden en Sportinfrastructuren in de Waalse Regering toen de MR als gevolg van een coalitiewissel deel ging uitmaken van deze regering. Bij de regionale verkiezingen van mei 2019 werd De Bue opnieuw verkozen tot Waals Parlementslid. Na de Waalse regeringsonderhandelingen werd zij in september 2019 minister van Ambtenarenzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Kinderbijslag, Toerisme, Erfgoed en Verkeersveiligheid in de Regering-Di Rupo III.

In oktober 2020 wilde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez De Bue als Waals minister vervangen door Denis Ducarme, die bij de verdeling van de ministerposten in de nieuwe federale regering naast een portefeuille greep. Uiteindelijk bleek dat die vervanging onwettig zou zijn. Als Ducarme Waals minister zou geworden zijn, zouden er in de Waalse Regering twee van de acht ministers vrouw zijn, terwijl een bijzonder decreet voorschrijft dat de Waalse Regering ten minste voor een derde uit vrouwen moet bestaan.[1] Hierdoor kon De Bue uiteindelijk Waals minister blijven.

Daarnaast is zij sinds 6 juni 2010 ridder in de Leopoldsorde.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]