Valkparkiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Valkparkiet
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Familie (wilde) valkparkieten in Australië. Vlnr: vrouwtje, onvolwassen vogel, mannetje en nog twee onvolwassen vogels.
Familie (wilde) valkparkieten in Australië. Vlnr: vrouwtje, onvolwassen vogel, mannetje en nog twee onvolwassen vogels.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Geslacht: Nymphicus
Soort
Nymphicus hollandicus
(Kerr, 1792)
Verspreidingen binnen Australië
Verspreidingen binnen Australië
Afbeeldingen Valkparkiet op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Valkparkiet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De valkparkiet (Nymphicus hollandicus) is een endemische vogelsoort uit Australië. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, behoort de vogel niet tot de parkieten maar tot de kaketoes.

Kenmerken[bewerken]

De (in het wild voorkomende) valkparkiet is 30 tot 33 cm lang. De vogel is overwegend grijs met witte vlekken op de vleugels ("schouders"). De vogel heeft een lange staart waarvan de middelste staartpennen langer zijn dan de buitenste. Het mannetje heeft een bleekgele kop en een opvallende rechtopstaande kuif, verder een oranjerode vlek op de oorstreek ("wang"). Bij het vrouwtje is het geel en het rood wat doffer van kleur. Bij het vrouwtje is een regelmatig patroon van horizontale donkere strepen zichtbaar op de buitenste staartveren. Bij mannetjes zijn de staartveren egaal gekleurd.[2]

Taxonomie[bewerken]

De wetenschappelijke naam van de valkparkiet werd in 1792 gepubliceerd door de Schotse schrijver/vertaler Robert Kerr als Psittacus hollandicus. In 1832 werd de soort door Johann Georg Wagler in het geslacht Nymphicus geplaatst, toen nog samen met Psittacus bisetis Latham 1790, nu Eunymphicus cornutus (Gmelin, 1788).[3] Nymphicus is inmiddels een monotypisch geslacht. Onderzoek van mitochondriaal DNA, gepubliceerd in 1999, heeft aangetoond dat de valkparkiet geen echte parkiet (of papegaai) is, maar een kleine kaketoe. De valkparkiet is het meest verwant met de donkergekleurde kaketoes van het geslacht Calyptorhynchus.[4]

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De valkparkiet komt in het wild voor in het drogere binnenland van Australië. Daar is de vogel wijd verspreid, maar ontbreekt in het uiterste noordoosten van Queensland, de oostelijke kuststreek, het zuidoosten van Australië en het uiterste zuidwesten van West-Australië. Het leefgebied bestaat uit half open bebost gebied, scrublands, grasland, boomaanplantingen langs waterlopen, agrarisch gebied (graan- en stoppelvelden, weiland) en langs wegen. De vogel is soms zeer talrijk, maar het voorkomen heeft een grillig (nomadisch) karakter.[2]

Uit gevangenschap ontsnapte vogels vormden verwilderde populaties in Puerto Rico. De valkparkiet heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de kwetsbaarheid voor uitsterven gering. De grootte van de wilde populatie is niet gekwantificeerd, maar er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. De valkparkiet staat als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Valkparkiet als kooivogel[bewerken]

Elizabeth Gould (echtgenote van John) met een valkparkiet in haar rechterhand

Geschiedenis[bewerken]

John Gould was de eerste die valkparkieten uitgebreid beschreef in zijn boek The birds of Australia (1839). In 1850 werden de eerste Europese valkparkieten geboren in Duitsland.

Gekweekte valkparkieten[bewerken]

Van de valkparkiet zijn een groot aantal kleurvariëteiten gekweekt, zoals de lutino, opaline (gepareld), albino, witmasker, geelwang, pale en bronzefallow, dominant pastel en bleekmasker. Het geslachtsverschil is weinig opvallend - de mannetjes ('man') hebben een gele kop en kuif, het vrouwtje ('pop') heeft een minder gele kop, wat vooral bij onderlinge vergelijking van een paartje opvalt, Als er nog geen paartjes gevormd zijn is het ook waar te nemen aan de staartveren (Zolang er geen sprake is van een Albino of Lutino). Bij het vrouwtje (de "pop") is een regelmatig patroon van zwarte strepen zichtbaar op de buitenste staartveren. Bij mannen zijn de staartveren meestal egaal gekleurd. Maar Kenners kunnen het eerder aan bepaalde gedragingen zien, mannetjes vertonen machogedrag. Ze wegen 80 à 110 gram en zijn ongeveer 30 tot 33 centimeter lang (kop-staart).[bron?]

Eigenschappen als huisdier[bewerken]

Valkparkieten kunnen goed als huisdier worden gehouden maar aspirant-valkparkiethouders moeten zich realiseren dat vooral de mannetjes erg luidruchtig kunnen zijn en dat de veren stof produceren, er zijn speciale onderdonsveren die tot een soort poeder uit elkaar vallen, net als bij duiven. Vooral als ze in de eerste 8 levensweken veel met mensen in contact komen kunnen ze erg tam worden en ze hebben meestal een zachtaardig karakter. Valkparkieten kunnen een aanzienlijke leeftijd bereiken van 15 tot 25 jaar. Meer agressieve, kleine kooivogels zoals de grasparkiet kunnen valkparkieten verwonden. Echter, een angstige of boze valkparkiet kan wel hard bijten als hij dat wil. Een oudere valkparkiet die als jong dier niet handtam gemaakt is, wordt soms helemaal niet meer tam. Er zijn daarom kwekerijen waar de vogel (soms tegen extra betaling) tam wordt gemaakt. Kijk ook of de valkparkiet een ring om zijn poot heeft; deze kan links of rechts worden aangebracht. Zo kan men met zekerheid zeggen of de vogel inderdaad nog jong is. Tam maken begint met de vogel uit de hand te laten eten. De valkparkiet is van nature sociaal en nieuwsgierig en zal als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zelf initiatief nemen.

Ontwikkeling[bewerken]

Dieet[bewerken]

Valkparkieten eten voornamelijk grof parkietenzaad, daarnaast wordt aangeraden om ook met grote regelmaat groenvoer aan te bieden. Er moet ook dagelijks vers drinkwater beschikbaar zijn. Naast grof parkietzaad bestaan er ook totaalvoeders in de vorm van pellets. Sommigen vinden pellets minder gewenst omdat ze de functie van de krop overbodig maken. Anderen zijn van mening dat pellets een volwaardiger voer zijn. Om de spiermaag goed te laten werken heeft de parkiet maagkiezel nodig in de kooi, waarvan hij er af en toe een naar binnen werkt. Dit is nodig voor de vermaling van het voedsel.

Wanneer men met valkparkieten wil kweken dus wanneer een mannetje en een vrouwtje bij elkaar worden gezet en er jongen worden verwacht, kan eivoer worden bijgegeven. Dit is normaal gesproken niet nodig om de vogels gezond te houden.

Kooi[bewerken]

De afmeting van de kooi is minstens 60×60×100 lxdxh cm, en dan nog dagelijks buiten de kooi laten vliegen. Tralies dienen horizontaal te lopen om klauteren mogelijk te maken. Natuurlijk is het beter om een ruimer onderkomen voor de valkparkiet te kiezen zodat deze volledig tot zijn recht komt. Een volière, buiten of binnen, is ideaal voor een valkparkiet, die dan te allen tijde zijn vleugels kan strekken.

Ziekte[bewerken]

Een zieke valkparkiet is vaak te herkennen aan een ander gedrag dan normaal. Hij zit bijvoorbeeld bol in de veren of slaapt zelfs de hele dag. Een zieke valkparkiet slaapt daarnaast over het algemeen op twee poten in plaats van een. In geval van ziekte kan de dierenarts worden gevraagd een diagnose te stellen. Belangrijk is dat de zogenaamde papegaaienziekte wordt uitgesloten; deze kan ook op mensen overgaan en behandeling is dan noodzakelijk. De meeste ziektes van valkparkieten zijn simpel te genezen.

Kweek[bewerken]

Het kweken van valkparkieten is niet zo erg lastig, het is wel lastig om goede koppels te vinden. Om een mutatie koppel te vinden, zet je 2 valken bij elkaar, te veel eieren 2 poppen, geen eieren 2 mannen, normaal aantal eieren een koppel. Valkparkieten hebben genoeg aan een hoog broedblok (25×25×35 cm) met een opening van 8 cm doorsnede, als de bodem uitgehold is blijven de eieren bij elkaar liggen. Een pop legt 3-9 witte eieren en broedt 18-21 dagen waarin zij wordt bijgestaan door het mannetje. Na 4-5 weken vliegen de eerste jongen uit en na 7-8 weken zijn zij zelfstandig. Na 9 maanden zijn valkparkieten geslachtsrijp, maar aangeraden wordt om langer te wachten om ze voor de kweek in te zetten. Het mannetje krijgt ook pas later zijn felle kleuren.