Vallei der Koninginnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht van de Vallei der Koninginnen

De Vallei der Koninginnen (Set Neferu ofwel zetel der schoonheid) is net als de Vallei der Koningen een begraafplaats van het Nieuwe koninkrijk uit het Oude Egypte. Deze vallei is echter iets zuidwestelijker gelegen en er liggen voornamelijk koninginnen en kinderen. Ook edelen uit het Nieuwe Rijk hadden hier een gedeelte voor hun eigen graven.

Geschiedenis[bewerken]

Net als bij de Vallei der Koningen is de keuze om tombes uit te hakken geboren uit noodzaak. De piramides waren niet veilig voor grafrovers, en in de vallei kon men gebruikmaken van andere technieken om de graven af te schermen. In het Arabisch heet deze plek Wadi-el-melikat. De andere Arabische benaming Biban-El Harim, Poort van de Harem, wordt echter nauwelijks gebruikt. In de faraonische tijd noemde men deze plek Ta Set Neferu, wat in oud –Egyptisch zetel der schoonheid betekent. Omdat de rotsstructuur in deze vallei zeer korrelig is gebruikte men hier een andere manier van werken dan in de Vallei der koningen. Men gebruikte kalkpasta (muna) om op de muren te smeren. In deze vallei liggen voornamelijk Koninginnen en hun kinderen begraven maar ook edelen uit het Nieuwe Rijk hadden hier een gedeelte voor hun graven. Vanaf de 18e dynastie werden hier prinsen en prinsessen van koninklijken bloede hier begraven maar ook andere belangrijke personen. En vanaf de tijd van Ramses de Tweede werden ook de koninginnen die de titel “Koninklijke gemalin”droegen hier begraven. In de 20e Dynastie brak Ramses III met de traditie door ook zonen in het dal te gaan begraven naast hun moeder toen zij stierven door de pokken epidemie.

Heden[bewerken]

Een aantal graven zijn te bezoeken, zoals het graf van koningin Nefertari Merenmoet, de vrouw van Ramses II. Dit graf is volledig gerestaureerd en begin jaren 90 opnieuw opengesteld voor publiek. Om het microklimaat van dit graf te beschermen is per dag een beperkt aantal bezoekers toelaatbaar en daarom moet een aparte toegangskaart voor dit graf gekocht worden. Een aantal graven is echter afgesloten voor het publiek. Het toerisme is hier lang niet zo ontwikkeld als in de Vallei der Koningen. Een voorbeeld van een graf voor een edele is het graf van Ramosee.

Graven[bewerken]

Nefertari

In de vallei zijn onder andere de graven te vinden van: