Valley (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valley
Noordtoren in aanbouw
Plaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 53′ OL
Status In aanbouw
Start bouw Augustus 2017[1]
Bouw voltooid Medio 2021
Kenmerken
Gebruik Woningen, kantoren en voorzieningen (horeca, cultuur & retail)
Hoogte constructie 100, 76 en 66 m
Verdiepingen Ca. 27
Vloeroppervlak 75.000 m²
Kostprijs €300 miljoen[2]
Partijen
Architect Winy Maas (MVRDV), Piet Oudolf
Eigenaar RJB Groep
Aannemer Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren en G&S Bouw)
Beheerder EDGE Technologies (OVG Real Estate)
Detailkaart
Valley (groot-Amsterdam)
Valley
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Valley (Engels voor vallei ) is een in aanbouw zijnd woon- en kantoortoren aan de Zuidas in Amsterdam.

Het complex bestaat uit drie torens die een grondperceel aan de Beethovenstraat tegenover het hoofdkantoor van ABN Amro beslaan. Het perceel ligt daar ingeklemd tussen de Ringweg A10 Zuid, sportvelden van de Amsterdamsche Football Club en de Maurice Ravellaan in Zuidas-deelgebied Ravel.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zuidtoren van Valley in aanbouw (2020)

De drie torens, die noord, west en zuid worden genoemd, hebben een hoogte van 100 meter (noord), 66 meter (west) en 76 meter (zuid).[bron?] De torens zijn bovenop de onderste bouwlagen, die het hele perceel bestrijken, aan elkaar verbonden door middel van een 'vallei' van oplopende terrassen, naar idee van sawahs zoals die in Azië gebruikelijk zijn.[1]

Het architectonisch ontwerp is gebaseerd op het aanzicht van traditionele kantoorgebouwen die een vaak strakke glazen gevels hebben. Het ontwerp wordt doorbroken door de vallei die wordt gecreëerd door een flink aantal terrassen.[3] Deze is qua vorm erg grillig en zal met zandkleurig natuursteen bekleed worden. Qua uitstraling lijkt het op een omgekeerde geode.

In de vallei zijn plantenbakken voorzien waar inheemse bomen en planten in worden geplaatst, waardoor het gebouw van onder tot boven met groen bekleed zal zijn. Naast dat dit een architectonisch statement is, is het ook een voorbeeld van duurzaam- en klimaatadaptief bouwen. De natuurinclusieve elementen die worden toegevoegd dragen bij aan het verkleinen van het hitte-eilandeffect.

Valley wordt gerealiseerd door EDGE Technologies, voorheen bekend als OVG Real Estate, werd ontworpen door architect Winy Maas van MVRDV. De groenstructuur aan de buitenzijde van het gebouw werd ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf. De bouw vindt plaats door combinatie Valley Amsterdam bestaande uit Boele & van Eesteren en G&S Bouw. Het complex is eigendom van RJB Groep.

Het gebouw heeft een BREEAM Excellent certificering ontvangen van BREEAM NL[4], BREEAM is het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk ter wereld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]