Valorant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valorant
Valorant
Ontwikkelaar Riot Games
Uitgever Riot Games
Uitgebracht 2 juni 2020
Genre First-person shooter
Spelmodus multiplayer
Engine Unreal Engine 4
Leeftijdsklasse PEGI: 16
Platform Windows
Media download
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Valorant (gestileerd als VALORANT) is een first-person shooter ontwikkeld en uitgegeven door Riot Games. Het spel werd in oktober 2019 aangekondigd onder codenaam Project A. Het is uitgebracht op 2 juni 2020 voor Microsoft Windows, met een gesloten bèta die eerder op 7 april 2020 startte.

Speelstijl[bewerken | brontekst bewerken]

In Valorant nemen twee teams van elk vijf spelers het tegen elkaar op, waarbij zij de rol aannemen van "agenten" die over unieke vaardigheden beschikken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een economisch systeem om wapens en vaardigheden te kopen. In de klassieke modus moet het aanvallende team een bom, de "Spike" genaamd, op een bepaalde plek plaatsen. Als het aanvallende team de Spike met succes beschermt en tot ontploffing weet te brengen, wint het de ronde en verdient het een punt. Als het verdedigende team de Spike met succes onschadelijk weet te maken of als de 100 seconden durende timer afloopt alvorens de bom is geplaatst, wint het verdedigende team de ronde en krijgt het een punt. Als de aanvallers alle verdedigende teamleden elimineren, winnen ze een ronde. Evenzo wint het verdedigende team, wanneer ze alle aanvallende teamleden elimineren. Het eerste team dat het merendeel van de 25 rondes wint, wint de wedstrijd zouden de 2 teams nu beiden 12 rondes winnen wint het eerste team dat een voorsprong heeft van 2 rondes.[1][2]

Verder heeft het spel een deathmatch-modus. dit houdt in dat de speler die als eerste 40 tegenspelers heeft gedood het spel wint. Ook heeft het spel een "spike rush mode". Dit is eigenlijk hetzelfde als de klassieke mode alleen wint het team dat als eerste 4 rondes wint en heeft iedereen elke ronde hetzelfde wapen.

Spelers kunnen in het spel ook skins voor de wapens kopen. Deze kunnen gekocht worden door valorantpunten te kopen met echt geld.

Agenten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn momenteel vierentwintig bekende agenten in Valorant. Agenten hebben elk speciale vaardigheden, die ofwel voor rondes worden gekocht of zijn verdiend door middel van eliminatie in het spel.

Agentlijst:[3]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Valorant is ontwikkeld door Riot Games, dat eerder onder andere League of Legends heeft ontwikkeld.[4] Het spel is gebouwd met behulp van de Unreal Engine.

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Valorant werd in oktober 2019 voor het eerst getoond onder de voorlopige titel "Project A". Het werd officieel aangekondigd op 1 maart 2020 met een gameplay-video op YouTube genaamd "The Round".[5][6] De besloten bèta van de game werd op 7 april 2020 gelanceerd in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Rusland en Turkije. Valorant is uitgebracht op 2 juni 2020.[7]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Valorant wordt door de Amerikaanse website Polygon vergeleken met onder andere Valve's Counter-Strike: Global Offensive, waarbij twee teams van vijf al dan niet proberen een bom te plaatsen, alsook Blizzard's op helden gebaseerde shooter Overwatch.[8]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Officiële website
  • (en) Valorant in de nieuwe database van MobyGames