Valse kleuren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Valsekleurencomposiet in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Foto van een hond in valse kleuren gemaakt met een infraroodcamera: warme gebieden worden geel/wit weergegeven, koude gebieden zwart tot paars
Satellietfoto in valse kleuren van het eiland Maui, gemaakt rond 2000 met de Landsat 7.

Foto's in valse kleuren (Engels: false-color) worden gebruikt in de astronomie, de medische wereld en andere disciplines, waar men informatie die normaal niet zichtbaar is, op een foto wil plaatsen (valse kleurenfotografie). De afbeeldingen tonen de voorwerpen in een andere kleur dan een gewone standaardfoto zou tonen (of het menselijk oog zou waarnemen). Foto's in werkelijke kleuren, normale foto's die met een gewoon fototoestel gemaakt worden, geven de kleuren van de werkelijkheid wel goed weer.

Satellietfoto's[bewerken]

Valse kleuren worden vaak gebruikt in satellietfoto's. Veel satellieten kunnen ook waarnemen buiten het zichtbare spectrum, bijvoorbeeld in infrarood. Om dit te kunnen weergeven, kiest men in plaats van de gebruikelijke drie primaire kleuren rood, groen en blauw (RGB), drie andere golflengtes, die dan als rood, groen en blauw worden weergegeven. In de nevenstaande opname van het Hawaïaanse eiland Maui is bijvoorbeeld het verre infrarood als rood weergegeven, het nabije infrarood (karakteristiek voor vegetatie) als groen, en zichtbaar groen licht als blauw (Landsat 7 ETM+-banden 7, 4 en 2 [1])

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Geocover circa 200 Product description, John C. Stennis Space Center (NASA)