Naar inhoud springen

Van Borssele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van Borsele
Stamvader Nicolaus de Bersalia
Familiehoofd Wolfert I van Borselen
Notabele leden Wolfert III van Borselen, Hendrik II van Borselen

Van Borsele (vaak ook met -n aan het eind geschreven en soms met dubbele -s) was een machtige adellijke familie uit Zeeland, voornamelijk in de vijftiende eeuw.

De heren van Borsele

[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding is die van Nicolaus de Bersalia, genoemd in 1243 en overleden in 1263. Hij wordt als stamvader genoemd. De familie had zijn stamslot, slot Troye, op het (toenmalige) eiland West-Borselen.

Vanaf Wolfert I van Borselen (1250-1299) werd een Borselen heer van Veere, terwijl afstammelingen heer werden van Sint-Maartensdijk, van Brigdamme, van Scoudee, van Cortgene, enz.

Hendrik II van Borselen (1404-1474), zoon van Wolfert III van Borselen, werd een invloedrijk raadgever van hertog Filips de Goede en ridder in de Orde van het Gulden Vlies.

Wolfert VI van Borselen (1430-1487), eveneens ridder in de Orde van het Gulden Vlies, trouwde met Mary Stuart (1432-1465), dochter van koning Jacobus I van Schotland en met Charlotte de Bourbon (1443-1478). Met hem stierf de hoofdtak uit. Zijn zus was Margaretha van Borsele (d. 1510) die trouwde met Lodewijk van Gruuthuse.

De familie was van groot belang in geheel Zeeland. Er zijn waarschijnlijk weinig gebieden op Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland, die niet ooit aan een lid van dit geslacht behoord hebben. Het oud-archief van Veere bevat 330 meter archief van de Heren van Borsele van Veere. Het provinciaal archief in Middelburg bevat vooral archief bijeengebracht door de nieuwe familie Van der Hooge van Borssele.

Tegen het einde van de vijftiende eeuw waren de verschillende wettige familietakken uitgestorven en een paar eeuwen later waren ook de bastaardtakken uitgestorven.

De titel 'heer van Veere' kwam in 1581 in openbare veiling, vanwege de schulden van de markies van Veere. Het was Willem van Oranje die het markizaat verwierf en de hedendaagse monarchen van Nederland dragen nog steeds de titel markies of markiezin van Veere.

Afstamming van Borsele

[bewerken | brontekst bewerken]
Wapen van Van Borssele, zie ook wapen van Borssele.

Het wapen van Van Borsele (zwart met een zilveren balk) komt ook voor in een aantal gemeentewapens waar de familie Van Borsele, of een van haar afsplitsingen, bezittingen had. Dit zijn meestal wapens in Zeeland (Borsele, Baarsdorp (niet helemaal zeker), Brigdamme, Ellewoutsdijk, Tholen, Veere), maar ook Westbroek in Utrecht.

  • F. VAN DYCKE, Recueil héraldique de familles nobles et patriciennes de la ville et du franconat de Bruges, Brugge, 1851.
  • D. G. VAN EPEN, Nederlandsch Adelsboek, Den Haag, 1903.
  • E. WITTERT VAN HOOGLAND, De Nederlandsche Adel, Den Haag, 1913, blz. 301-304.
  • Henri OBREEN, De heeren van Borsele, in: De Nederlandsche Leeuw, 1927.
  • dr. A.W.E. DEK, Genealogie der heren van Borselen, Europese bibliotheek, Zaltbommel, 1979.