Van Eeden (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Van Eeden.svg
Van Eeden
Opening 21 september 1990
Perronsporen 2
Perronlengte 65 meter
Netwerk Premetro Antwerpen Logo.svg Antwerpse premetro
Exploitant De Lijn
Lijn(en) DeLijn icon 3antw.svg DeLijn icon 5antw.svg DeLijn icon 9antw.svg DeLijn icon 15antw.svg
Constructie
Perrons 2
Aansluitingen
Bus 36 81 82 83 84 85 87 89 93 95 97 99 99s
Ligging
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 23′ OL
Van Eeden (Antwerpse premetro)
Van Eeden
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Van Eeden is een Antwerps premetrostation. Het werd op 21 september 1990 onder de naam Frederik van Eeden geopend, tegelijk met de Brabotunnel, en ligt onder het naar de schrijver Frederik van Eeden genoemde plein in het stadsdeel Linkeroever. Rond 2012 werd besloten om de voornaam Frederik officieel te laten vallen en volgens de Nederlandse taalregels de kleine v hierna groot als V te schrijven.[1]

Dit is het enige premetrostation van Antwerpen dat zich op de linker Scheldeoever bevindt. Het ligt aan het einde van de Brabotunnel, slechts enkele tientallen meters van de Schelde verwijderd. Het station ligt haast zo diep als het diepste station College[2] en wordt bediend door de lijnen 3, 5, 9 en 15.

Het station is 65m lang en is volledig in baksteen gebouwd. Het heeft één ingang op het busstation Linkeroever. Op niveau -1 bevindt zich een ruime lokethal en op niveau -2 bevinden zich de beide perrons, die niet op gelijke hoogte liggen. Van het klassieke concept van de stations op de rechteroever is men afgestapt doordat de lokethal over een oppervlakte van 50% werd onderbroken. Hierdoor ontstaat een visuele verbinding met de in volume verruimde perrons. In de lokethal bevindt zich het kunstwerk Stad, Stroom en Metro (1991) van May Claerhout dat aansluit bij de puntige vorm van het plafond. De koker en de open helling naar de Blancefloerlaan zijn 442 m lang.

Het station levert de elektriciteit voor het gehele tramnet tot de terminus op Linkeroever.[bron?] Hoewel het station is uitgerust met een krachtige pompinstallatie heeft men er toch nog last van druppelende condens boven de perrons.

Op 1 september 2012 werd tram 2 hier door tram 9 vervangen.[bron?]

Volgens plan 2021 zouden eind 2021 de vier bovengenoemde tramlijnen vervangen worden door de premetrolijnen M3, M7 en M9.