Van Gogh Nationaal Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van Gogh Nationaal Park
Nationaal park
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Brabant
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Opgericht in oprichting
Foto's
De voormalige Rijks-HBS Willem II in Tilburg, waar Vincent van Gogh tekenles kreeg
Van Goghkerkje in Nuenen

Van Gogh Nationaal Park is de naam van een 'allesomvattend' gebiedsontwikkelingsplan van diverse Noord-Brabantse overheden, bedrijven, organisaties en particulieren.

Het park zal een gebied omvatten tussen 's-Hertogenbosch, Waalwijk, Loon op Zand, Tilburg, Eindhoven en Helmond. De ambitie is om natuurgebieden van de Loonse en Drunense Duinen, de Dommelvallei, Landgoed Pauwels en Nationaal Landschap Het Groene Woud met Kampina, De Geelders en De Mortelen samen te voegen tot een groot nationaal park. Van deze gebieden heeft alleen de Loonse en Drunense Duinen de status 'nationaal park'.[1]

Daarnaast is er ambitie voor een tweede kern voor het Van Gogh Nationaal Park in de baronie van Breda. De tweede kern zal een gebied omvatten tussen Breda, Zundert en Etten-Leur. Naast de natuur speelt hier ook de dichtheid van Van Gogh-erfgoed een belangrijke rol. De twee erfgoedcentra in Zundert en Etten-Leur zijn dermate van belang voor het verhaal van Vincent van Gogh, dat een tweede kern door de initiatiefnemers wenselijk wordt geacht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]