Van Pallandt (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Van Pallandt is een oud adellijk geslacht, dat oorspronkelijk afkomstig is uit het hertogdom Gulik in Duitsland.

Familiewapen van Pallandt

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Huis Pallandt te Borschemich (1729)
Huis Pallandt (2006)

De bewezen stamreeks begint met Aernout gezegd de Cleyne, ook Arnoldus Parvius, die ridder was, heer van Teveren en Schinne in 1326, van Breidenbend in 1327 en van de burg Trips bij Geilenkirchen; hij was voogd en schepen van Aken. Zijn zoon Carsilius de oude, ridder, werd in 1343 heer van Pallant, en hij was de eerste van het geslacht die zich Van Pallant (later: Van Pallandt) ging noemen. Zijn dochter Agnes huwde in 1381 Engelbert van Schoonvorst.

Bij besluit van keizer Karel V uit 1555 werd Floris van Pallandt, vrijheer van Pallandt en Wittem verheven tot Rijksgraaf van Culemborg (tak uitgestorven in 1639). Bij besluit van keizer Leopold I van 12 juli 1675 werd voor alle leden van het geslacht de titel van Rijksbaron(es) erkend. Bij besluit van keizer Napoleon uit 1813 werd Andries baron van Pallandt (1781-1827) baron de l'Empire.

Bij besluit van 28 augustus 1814 werden zes leden van het geslacht benoemd in verschillende ridderschappen, waardoor zij en hun nageslacht het predicaat jonkheer (jonkvrouw) verkregen. In 1818 werd voor leden van het geslacht de titel van baron gehomologeerd.

Enkele telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De traditionele uitrusting van voetbalclub Vitesse uit Arnhem bestaat sinds 1900 uit een verticaal gestreept geel-zwart shirt, gebaseerd op de kleuren van de familie Van Pallandt, en verwijzend naar de provincie Gelderland.[4][5]
Zie de categorie Pallandt family van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.