Van Wesenbekestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van Wesenbekestraat
Van Wesenbekestraat
tekst "安市唐人街" aan de zijkant van een stenen leeuw
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 安特卫普唐人街 / 安市唐人街
Traditioneel 安特衛普唐人街 / 安市唐人街
Pinyin āntèwèipǔ tángrénjiē / ānshì tángrénjiē
Jyutping (Standaardkantonees) on1 dak6 wai6 pou2 tong4 jan4 gaai1 / on1 si5 tong4 jan4 gaai1
Standaardkantonees Ón Tak Waj P'ǒow Tôǒng Yan Kaai / Ón Sie Tôǒng Yan Kaai
HK-romanisatie (Standaardkantonees) On Tak Wai Po Tong Yan Kai / On Si Tong Yan Kai
Yale (Standaardkantonees) on1 dak6 wai6 pou2 tong4 yan4 gaai1 / on1 si5 tong4 yan4 gaai1
Letterlijke vertaling Antwerpen Chinatown
Van Wesenbekestraat gezien vanuit het noorden
Van Wesenbekestraat gezien vanuit het zuiden

De Van Wesenbekestraat is een straat in Antwerpen die vooral bekend is vanwege de Chinese gemeenschap die er gevestigd is. Toeristen in Antwerpen noemen deze buurt weleens "Chinatown". De Van Arteveldestraat maakt dan ook deel uit van de Chinese buurt. Hoewel deze twee straten behalve veel Chinese zaken ook veel Thaise en Filipijnse zaken bevat, wordt het toch een Chinatown genoemd. Antwerpen heeft de grootste Chinese winkelbuurt van België.

Aan beide uiteinden van de straat, waarvan er één tegenover het station Antwerpen-Centraal is, staan twee marmeren leeuwen die de bewoners van de straat moeten beschermen; tevens zijn er naast deze vier leeuwen vlaggen en is een met draken versierde straatverlichting aangebracht die het typische karakter van de buurt moeten benadrukken.

In de straat bevinden zich tal van Aziatische restaurantjes, de grootste Aziatische supermarkt van het land (Sun Wah). Het grootste Chinese dimsumrestaurant is City Palace. Ook is er een kungfuschool, een boeddhistische tempel (Antwerpen Fo Guang Shantempel), een Chinese bakker (St Anny Food) en zijn er tientallen andere supermarkten en restaurants.

Eind 2007 zou de straat een Chinese toegangspoort krijgen. Verzet van Panos Astrid, de plaatselijke vestiging van de broodjesketen Panos, heeft dit voornemen uitgesteld, de poort zou vlak voor hun ingang komen.

In de zomer van 2010 werd dan toch een Chinese toegangspoort gebouwd. Deze werd gemaakt in China, waarna ze in verschillende delen verscheept werd richting Antwerpen om daar opgebouwd te worden.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Uitstappen bij metrostation Astrid. Tram 12 rijdt door de straat. De straat is op wandelafstand van het Centraal Station en de F. Rooseveltplaats.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]