Van der Boechorststraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van der Boechorststraat
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Buitenveldert
Begin De Boelelaan
Eind De Cuserstraat
Algemene informatie
Aangelegd in ca. 1960
Genoemd naar Floris van der Boechorst
Naam sinds 1958
Bestrating asfalt
Openbaar vervoer tram 24, bus 62, 341, 346, 348, 358 (noordzijde)
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Van der Boechorststraat is een straat in Amsterdam Buitenveldert en loopt van de De Boelelaan in het verlengde van de westelijke tak van de Gustav Mahlerlaan (tot 1997 Karel Lotsylaan genoemd) en loopt evenwijdig aan de Buitenveldertselaan noord-zuid. Naast kleinere straten komt de A.J. Ernststraat op de straat uit. Halverwege kruist de straat het Gijsbrecht van Aemstelpark en daarna de Van Nijenrodeweg waarna de straat als woonstraat verder loopt en uitkomt op De Cuserstraat waar de straat overgaat in Doornburg.

Aan de oostkant van de straat zijn op het noordelijke gedeelte de gebouwen van de Vrije Universiteit Amsterdam (waaronder het "Energiecentrum") gevestigd en aan de westkant het VU medisch centrum (ziekenhuis), de Botanische tuin Zuidas, het Joods Cultureel Centrum en Tennispark en -hal Buitenveldert. Bij de Van Nijenrodeweg staan een aantal torenflats met kantoren en verder kent de straat voornamelijk lagere woningen in het duurdere segment.

Langs het merendeel van de straat, van de A.J. Ernststraat tot Doornburg, loopt aan de oostzijde een brede, naamloze sloot, met vele bruggen.

De straat is bij een raadsbesluit van 15 januari 1958 vernoemd naar Floris van der Boechorst, baljuw van Amstelland en Waterland van 1340-1347, die vooral bekend is gebleven omdat hij als magistraat het Mirakel van Amsterdam in 1345 heeft erkend.[1]

Sinds eind 2014 rijdt er na meer dan 41 jaar geen reguliere buslijn van het GVB meer door de straat.

Op 8 september 2015 sprong een waterleiding in deze straat, wat dagenlang voor veel overlast zorgde bij het naastgelegen ziekenhuis.[2]