Van der Borch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Familiewapen van Van der Borch

Van der Borch (ook: Van der Borch genaamd van Rouwenoort, Van der Borch van Verwolde, Van der Borch tot Verwolde en: Van der Borch tot Verwolde van Vorden) is een Nederlands, van oorsprong oud-adellijk geslacht uit Lippe, waarvan leden sinds 1814 behoren tot de Nederlandse adel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stamreeks begint met Hermann von der Borch die gegoed was te Detmold en na 1380 overleed. Nakomelingen van hem waren bestuurders en leden van de ridderschap, ook in de Nederlanden. De familie verkreeg in de 18e eeuw de kastelen Verwolde en Vorden die ze tot ver in de 20e eeuw bewoonden.

Nakomelingen werden op 27 januari 1813 verheven tot baron de l'Empire door keizer Napoleon.

Bij Souvereine Besluiten van 28 augustus en 7 oktober 1814 werden leden benoemd in de ridderschap van Gelderland. Bij KB van 8 januari 1820 volgde voor het geslacht erkenning van de titel van baron op allen.

Enkele telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Allard Philip van der Borch, heer van Langendreer en Verwolde (1690-1766), lid van de Ridderschap van Zutphen, kreeg de heerlijkheid met het kasteel Verwolde in 1738 van zijn schoonvader Evert Jan Benjamin van Goltstein die tot 1977 in de familie bleven

  • Jan Carel van der Borch, stamvader van de Duitse tak
  • Frederik Wilhelm van der Borch, heer van Verwolde, Marhulsen, Vorden en Leemcule (1737-1787), ritmeester; trouwde in 1765 met Sophia Juliana des H.R.Rijksgravin van Rechteren, vrouwe van Vorden (1730-1793), dochter van Maria Margaretha Torck (lid van de familie Torck), vrouwe van Vorden, die het kasteel Vorden inbracht in de familie Van der Borch in welke familie het tot 1974 zou blijven