Van der Heem & Bloemsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Van der Heem)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van der Heem & Bloemsma was een industrieel bedrijf in Den Haag dat in 1926 werd opgericht door twee ondernemende radioamateurs, P.H.J. van der Heem en Ir.J. Bloemsma.

Hun radio's waren een succes en in 1927 begon de samenwerking met de technische handelsmaatschappij R.S. Stokvis, die 309 radiotoestellen bestelde, onder de merknaam Erres. Men moest een groter pand betrekken en dit kwam in de Stortenbekerstraat 177. In 1939 verhuisde het bedrijf naar de Maanweg 156.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Van der Heem voorspoedig. Er werden alang niet meer alleen radio's vervaardigd, maar een heel gamma aan elektrische huishoudelijke producten en gereedschappen, alle onder de merknaam Erres. Daarnaast werd er door het bedrijf ook telecommunicatieapparatuur vervaardigd. Omdat Van der Heem veel voor Stokvis werkte, werden nog diverse andere producten geïntroduceerd. Van 1948 tot 1969 werden bijvoorbeeld de Solex bromfietsen in het Haagse pand aan de Laakkade vervaardigd.

Na de overname in 1966 van de elektrotechnische activiteiten van Van der Heem door Philips, werden de andere activiteiten voortgezet, samen met het cosmetische bedrijf Indola, dat eveneens tot het concern Indoheem behoorde, een conglomeraat dat in zijn topjaar 6.300 medewerkers telde (1965). Na verkoop van Van der Heem NV aan Philips, werd de rest van dit concern uiteindelijk door de industriedivisie van Hagemeyer overgenomen. Tot Indoheem behoorde ook EMI, dat elektromotoren en gereedschappen zoals boormachines vervaardigde, en nadat Indola door Hagemeyer was verkocht, verderging onder de naam Indolec.

Nevenvestigingen[bewerken]

Ondertussen was in 1946 een nevenbedrijf in Utrecht geopend door de overname van het bedrijf Leko, terwijl in 1961 een voorlopige fabriek in Sneek gereedkwam, die in 1964 definitief werd. Buitenlandse vestigingen kwamen in 1962 in Teheran en Kopenhagen.

In Sneek werden halffabricaten en complete radio's gemaakt, en ook televisietoestellen en grammofoons, alles onder de merknaam Erres. Er werden zelfs halffabricaten voor de Starfighter gefabriceerd. Op het moment dat Van der Heem in 1966 door Philips werd overgenomen, werkten in de vestiging te Sneek ongeveer 250 mensen. Enkele maanden nadat nog een nieuwe personeelswervingscampagne werd gestart onder het motto: Zij staan er achter!, circuleerden er geruchten dat de radioproductie zou worden stopgezet waarbij 82 arbeidsplaatsen zouden vervallen. Er werd beloofd dat Sneek scheerapparaten zou gaan produceren voor de Philips-vestiging te Drachten. In 1967 werd echter bekendgemaakt dat de hele fabriek zou sluiten en dat alle medewerkers zouden worden ontslagen.

Het Haagse bedrijf zou als Philips-vestiging nog tot na 1980 blijven voortbestaan.

Externe links[bewerken]