Vandana Shiva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vandana Shiva 2007 in Keulen

Vandana Shiva (Dehradun (Uttarakhand), 5 november 1952) is een Indiaas wetenschapper.

Vandana Shiva studeerde wetenschapsfilosofie aan de universiteit van Western Ontario en schreef een dissertatie op het grensvlak van fysica en wetenschapsfilosofie, getiteld "Hidden variables and non-locality in quantum theory". Later schakelde ze over naar interdisciplinair onderzoek op het gebied van wetenschap, technologie en milieupolitiek. Dit onderzoek verrichtte ze aan het Indian Institute of Management in Bangalore. In 1982 stichtte ze een onafhankelijk instituut, de Research foundation for science, technology and ecology in Dehra Dun, waar onafhankelijk onderzoek wordt verricht naar de belangrijkste ecologische en sociale thema's van onze tijd. Men werkt er nauw samen met lokale gemeenschappen en sociale bewegingen.

In 1991 stichtte Shiva Navdanya, een nationale beweging om de diversiteit en integriteit van levende materie, in het bijzonder inheemse zaden, te beschermen. In haar boeken The violence of the green revolution en Monocultures of the mind gaat ze in tegen het dominante paradigma van niet-duurzame groene landbouwrevolutie. Haar bijdragen aan genderissues zijn nationaal en internationaal erkend. Haar boek Staying alive veranderde het beeld van Derde Wereld-vrouwen in het westen op een ingrijpende manier.

Ze is een van de bestuursleden van het International Forum on Globalization (samen met onder meer Jerry Mander, Edward Goldsmith, Ralph Nader en Jeremy Rifkin. Ze is een van de belangrijkste mensen in de globaliseringsbeweging. Ze laat zich inspireren door traditionele praktijken, met name het de vedische cultuur van India.

Ze is lid van het wetenschappelijk comité van de Fundacion IDEAS, de denktank van de Spaanse Socialistische Partij denktank en van de International Organization for a Participatory Society.

In 1990 schreef ze een rapport voor de Voedsel- en Landbouworganisatie over vrouwen en landbouw getiteld Most Farmers in India are Women. Ze stichtte de gendereenheid in het International Centre for Mountain Development (ICIMOD) in Kathmandu. Dr. Shiva was gastprofessor en gaf lezingen aan de universiteit van Oslo, Noorwegen; Shumacher college, UK; Mt Holyoke college, US en lezingen aan de York Universiteit, Canada; Universiteit van Luleå, Zweden; Universiteit van Victoria, Canada. Ze heeft ook Bija Vidyapeeth gesticht, het Sumacher College in India.

Ze kreeg de Right Livelihood Award in 1993 en won vele andere prijzen

Links[bewerken]