Vanoise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Lac des Vaches nabij de Col de la Vanoise met de Grande Casse op de achtergrond
De oorsprong van de term 'Vanoise' zou bij het dorp Pralognan-la-Vanoise liggen

De Vanoise is een bergstreek in het Franse departement Savoie en vormt de westelijke groep van de Grajische Alpen.

Deze bergen worden omgeven door de valleien van de Tarentaise (noord) en de Maurienne (zuid). In de westelijke uitlopers worden de bergen doorsneden door de Col de la Madeleine. Dankzij deze begrenzing heeft de Vanoise haar typische hartvorm op streekkaarten. Een deel van het gebied wordt beschermd als Nationaal park Vanoise.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de naam Vanoise is niet volledig duidelijk. Ofwel verwijst het naar een "gevaarlijke vallei", ofwel naar bepaalde rotsen. Oorspronkelijk werd de term Vanoise enkel gebruikt om de streek rond Pralognan aan te duiden. Tussen 1792/1794 en 1815, tijdens de bezetting van de Savoye was dit dorp, dat onderaan de Col de la Vanoise is gelegen, gekend onder de naam "La Vanoise".

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Vanoise maakt deel uit van de Grajische Alpen. Ten oosten van de Vanoise ligt de "Centrale groep" van de Grajische Alpen. Ten noordwesten ligt het massief van Lauzière, met de Grand pic de la Lauzière (2829m) als hoogste punt. De Maurienne-vallei scheidt de Vanoise van het Arves-massief in het zuidwesten en van het Cerces-Thabormassief in het zuiden. Ten zuidoosten van de Vanoise ligt het Mont-Cenismassief, dat deels tot de Grajische Alpen (in ruime betekenis) behoort en deels tot de Cottische Alpen (in ruime betekenis).

De bergtoppen van de Vanoise zijn betrekkelijk hoog: hoger dan het noordelijker gelegen Beaufortainmassief, maar minder hoog dan het meer zuidelijk gelegen Massif des Ecrins (4102 m).

Wintersport[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is het bekendst om de vele skigebieden. Vooral het noordelijke deel is helemaal ontsloten voor de skiërs. In het zuidoosten echter wordt deze ontsluiting tegengehouden door het Parc National de la Vanoise.

Skigebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Bergen[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]