Vaporizer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een heteplaatvaporizer

Een vaporizer (of verdamper) is een apparaatje dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld cannabis of tabak mee te roken. Er bestaan twee soorten vaporizers:

  • verwarming door hete lucht
  • verwarming op een hete plaat

In tegenstelling tot bij een pijp of joint wordt het plantenmateriaal in een vaporizer niet verbrand maar verhit tot boven de 200°C. Op die temperatuur komen de stoffen tetrahydrocannabinol (THC), cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN) vrij. Doordat het brandpunt niet wordt bereikt, komt geen benzeen, tolueen of naftaleen vrij en wordt een grote vermindering van koolstofmonoxide en teer behaald.

Terwijl bij een joint of waterpijp 60% tot 80% van de rook in de lucht en door verbranding verloren gaat, kan dit bij een vaporizer vermeden worden, doordat de dampen in een reservoir opgevangen kunnen worden.

De vaporizer is vooral populair onder medicinale gebruikers, enerzijds doordat het verdampen een minder schadelijke manier is van het gebruik van marihuana en anderzijds doordat de effecten anders zijn. Het effect bij verdampen wordt namelijk anders ervaren dan het effect van joint. Gebruikers melden dat men bij het verdampen eerder actiever wordt dan stoned, hangerig of lui.