Vardenafil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Vardenafil
Chemische structuur
Vardenafil
Gebruik
Geneesmiddelengroep Middelen bij impotentie
Subklasse Fosfodiesterase type 5-inhibitoren
Merknamen Levitra (Bayer)
Indicaties erectiestoornis
Voorschrift/recept Ja
Toediening Oraal
Databanken
CAS-nummer 224785-90-4
ATC-code G04BE09
PubChem 110634
DrugBank APRD00699
Chemische gegevens
Molecuulformule C23H32N6O4S
IUPAC-naam 4-[2-ethoxy-5-(4-ethylpiperazin-1-yl)sulfonyl-fenyl]-9-methyl-7-propyl-3,5,6,8-tetrazabicyclo[4.3.0]nona-3,7,9-trieen-2-on
Molmassa 488,6 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Vardenafil (INN) is een geneesmiddel voor de behandeling van erectiestoornis. Het werd ontwikkeld door Bayer[1] en is commercieel verkrijgbaar in producten met de merknaam Levitra, als tabletten met 5, 10 of 20 mg vardenafil als hydrochloride.

De chemische structuur van vardenafil gelijkt op die van sildenafil (Viagra), en ook de indicaties en contra-indicaties zijn gelijkaardig. Vardenafil, sildenafil, avanafil (Spedra) en tadalafil (Cialis) zijn fosfodiesterase type 5 (PDE5)-inhibitoren: ze blokkeren de werking van dit enzym, dat cyclisch guanosinemonofosfaat (cGMP) afbreekt. cGMP ontstaat tijdens seksuele stimulatie en veroorzaakt een verslapping van de gladde spieren in de zwellichamen van de penis, en bij een hogere concentratie aan cGMP kan er meer bloed in de penis stromen en een betere erectie ontstaan. Het middel begint te werken 15 à 25 minuten na inname van een tablet en de werking duurt 4 à 5 uur.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]