Variabele asbreedte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De afstand tussen de wielen (de spoorwijdte) van een trein moet corresponderen met de afstand tussen de spoorstaven (de spoorwijdte). In Spanje is gekozen voor een systeem van variabele asbreedte om een trein te laten rijden op spoornetten met een verschillende spoorwijdte: de afstand tussen de wielen op een as wordt aangepast aan de afstand tussen de spoorstaven. Op een speciaal overgangsspoor verschuiven de wielen van de ene naar de andere spoorwijdte.

Een andere technische oplossing is een extra spoorstaaf. Als een technische oplossing ontbreekt, dan moeten de passagiers overstappen en moet vracht worden overgeladen. Vaak wordt dat gecombineerd met grenscontrole.

Iberisch breedspoor[bewerken]

In Spanje en Portugal is het gewone spoorwegnet van het type Iberisch breedspoor. Het hogesnelheidsnet in Spanje is van het type normaalspoor. Het probleem van spoornetten met een verschillende spoorwijdte speelt derhalve

  • op de grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje,
  • intern in Spanje tussen het gewone spoornet en het hogesnelheidsnet.

Dit is de reden dat treinen met (een systeem van) variabele asbreedte worden gebruikt in Spanje en tussen Spanje en Frankrijk.

Twee systemen[bewerken]

Er zijn 2 systemen van variabele asbreedte, namelijk:

Twee Spaanse orders[bewerken]

In februari 2004 heeft het Spaanse spoorwegbedrijf RENFE orders geplaatst voor:

  • 45 elektrische treinstellen van CAF/Alstom 25 kV AC/3 kV DC met variabele asbreedte voor 250 km/h regionale diensten, levering tussen oktober 2006 en mei 2009 (€ 580 miljoen).
  • 26 treinstellen 25 kV AC met variabele asbreedte voor 250 km/h lange afstandsverkeer met telkens twee Bombardier locs en Talgo Serie VII wagons (€ 370 miljoen).

Referenties[bewerken]

  1. La Vie du Rail No. 1415, 4 november 1973: Écartements variables: "l'essieu miracle" est-il né dans le canton du Vaud?. Zie http://www.laviedurail.com in het Frans of http://en.webvdr.com in het Engels.