Variobahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Variobahn in Mannheim
Variobahn in Helsinki

Variobahn (ook wel Variotram) is een lagevloertram van Stadler Rail. Qua verdeling van de assen en geledingen is de tram te vergelijken met de Cityrunner en de Combino. De Variobahn kan worden gebouwd met verschillende breedtes van de wagenbakken (van 2,3 tot 2,65 meter breed) en voor verschillende spoorwijdtes (normaalspoor en Meterspoor). De Variobahn is leverbaar als een- of tweerichtingsvoertuig

In 1993 werd een prototype gebouwd door ABB Henschel voor het tramnet van Chemnitz. In 1995 ging ABB Henschel op in Adtranz en in 2001 ging Adtranz weer op in Bombardier Transportation. Omdat Bombardier de Variobahn en de Regio-Shuttle om kartelrechterlijke redenen moest afstoten, heeft Stadler de licentie kunnen bemachtigen. De Variobahn wordt gebouwd in de fabriek in Berlijn-Pankow.

De Variobahn rijdt onder meer in Bergen, Chemnitz, Duisburg, Heidelberg, Helsinki, Zuid-Londen, Ludwigshafen am Rhein, Mannheim, Potsdam en Sydney. BOGESTRA, het stadsvervoerbedrijf van Bochum en Gelsenkirchen, heeft in 2004 30 stuks besteld. Voor verkeer in München is een serie van 14 stuks besteld. Voor proefnemingen is één tramstel uitgevoerd als accutram waardoor deze zonder rijdraad een afstand van 1000 meter kan overbruggen.