Varkens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Varkens
Rivierzwijn (Potamochoerus porcus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie
Suidae
Gray, 1821
Het knorren van een varken
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Varkens op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De varkens of zwijnen van de Oude Wereld (Suidae) zijn een familie uit de orde der evenhoevigen (Artiodactyla). Het tamme varken behoort ook tot deze familie, die nauw verwant is aan de pekari's van de Nieuwe Wereld.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes, en hebben opvallende slagtanden. Meestal krijgen varkens grote worpen, maar de babiroessa's krijgen gewoonlijk slechts één jong per worp.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De familie komt in het wild voor in praktisch geheel continentaal Afrika, Europa en Azië, evenals in Madagaskar, de Filipijnen en westelijk Indonesië tot Buru en de Soela-groep in de Molukken en Timor. Verwilderde varkens en uitgezette wilde zwijnen komen ook voor in Australië, Noord-Amerika en vele Pacifische eilanden. De ingevoerde varkens op de Pacifische eilanden zijn meestal kruisingen van een ondersoort van het wilde zwijn (Sus scrofa), gestreept zwijn (Sus (scrofa) vittatus), en een soort uit Celebes, het Celebeswrattenzwijn (Sus celebensis).

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig zijn er nog vijf geslachten in leven. Over het aantal in leven zijnde soorten is nog veel onduidelijkheid, aangezien veel soorten tot recent als ondersoorten werden beschouwd (dit geldt met name voor de wrattenzwijnen van het geslacht Sus en de babiroessa's van het geslacht Babyrousa).

Zie de categorie Suidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.