Varkens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Varkens
penseelzwijn, Potamochoerus porcus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie
Suidae
Gray, 1821
Het knorren van een varken
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Varkens op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De varkens of zwijnen zijn een familie uit de orde der evenhoevigen. Het tamme varken behoort tot deze familie. Er wordt verschil gemaakt tussen varkens of zwijnen van de Oude Wereld, de Suidae, en de pekari's van de Nieuwe Wereld. Beide families zijn nauw met elkaar verwant.

De mannetjes zijn groter dan vrouwtjes, en hebben opvallende slagtanden. Meestal krijgen varkens grote worpen, behalve de babiroesa's, die krijgen gewoonlijk slechts één jong per worp.

De familie komt in het wild voor in praktisch geheel Afrika, in Europa en Azië, daar onder andere op de Filipijnen. Ze zijn er ook in westelijk Indonesië, tot Buru en de Soela-groep in de Molukken en op Timor. Verwilderde varkens en uitgezette wilde zwijnen komen ook in Australië, Noord-Amerika en op veel eilandengroepen in de Grote Oceaan voor. De ingevoerde varkens op deze eilanden zijn meestal kruisingen van een ondersoort van het wilde zwijn, Sus scrofa, gestreept zwijn, Sus (scrofa) vittatus, en een soort uit Celebes, het celebeswrattenzwijn, Sus celebensis.

Classificatie

Tegenwoordig zijn er nog vijf geslachten in leven. Over het aantal in leven zijnde soorten is nog veel onduidelijkheid, aangezien veel soorten tot recent als ondersoorten werden beschouwd. Dit geldt vooral voor de wrattenzwijnen van het geslacht echte zwijnen, Sus, en de babiroesa's van het geslacht Babyrousa.

Zie de categorie Suidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.