Varosha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Varosha (Grieks: Βαρώσια; Turks: Maraş) is een verlaten wijk in de stad Famagusta op het door Turkije bezette noordelijk deel van Cyprus. Sinds de Turkse invasie van Cyprus geldt de wijk als verboden gebied en is het afgesloten door hekken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vóór de Turkse invasie van 1974 was Famagusta en vooral de wijk Varosha de meest toeristische plaats van Cyprus. De wijk ligt voor een deel aan een zandstrand langs de kust. Behalve de bijna 40.000 inwoners kwamen er vooral veel toeristen. De wijk was zelfs uitgegroeid tot de voornaamste toeristische bestemming op Cyprus, met veel hoogbouw en verschillende hotels in aanbouw. Kort na de invasie zetten Turkse soldaten Varosha volledig af, in de hoop erkenning van de Turkse Republiek Noord-Cyprus af te dwingen door financieel druk te zetten op de Grieks-Cypriotische hoteleigenaars. Dit plan lukte niet en Varosha bleef een "spookwijk".

Opening[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 zegden Turkije en Noord-Cyprus de afspraken over het afsluiten van Varosha eenzijdig op.[1] In oktober werd de stad voor bezoekers opengesteld. Van Griekse en Grieks-Cypriotische zijde werd dit een provocatie genoemd.

Regeringscrisis in Noord-Cyprus[bewerken | brontekst bewerken]

De coalitie in Noord-Cyprus tussen de Partij van Nationale Eenheid van premier Ersin Tatar en de Partij van het Volk van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Kudret Özersay, viel uiteen vanwege de opening van Varosha. Het partijcongres van de Partij van het Volk nam het besluit, omdat Özersay niet werd betrokken bij de opening en omdat de opening misbruikt zou worden voor de aankomende presidentsverkiezingen.[2]

Afbeeldingen van Varosha[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Varosha (Famagusta) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.