Vasili Veresjtsjagin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vasili Veresjtsjagin
De apotheose van oorlog (1871)

Vasili Vasiljevitsj Veresjtsjagin (Russisch: Василий Василиевич Верещагин) (Tsjerepovets, 26 oktober 1842 - voor de kust van Port Arthur, 13 april 1904) was een Russisch kunstschilder van voornamelijk oorlogsscenes. Door de expliciete natuur van zijn schilderijen zijn vele nooit tentoongesteld.

Veresjtsjagin werd geboren in Tsjerepovets in de Oblast Vologda in een familie van Russische landadel. Zijn moeder was van Tataarse afkomst. Op zijn achtste werd Veresjtsjagin naar de kadettenopleiding in Tsarskoje Selo gestuurd, en drie jaar later werd hij toegelaten tot de marine opleiding in Sint-Petersburg. Nadat hij was afgestudeerd, ging Veresjtsjagin van 1860 tot 1863 schilderkunst studeren aan de Keizerlijke Academie der Schone Kunsten. In 1864 ging hij naar Parijs, waar hij in de leer ging bij Jean-Léon Gérôme, hoewel zijn methode van schilderen totaal anders was dan die van zijn leermeester.

Door zijn status als militair, ging Veresjtsjagin mee op verschillende veldtochten. Van 1867 tot 1884 kwam hij onder meer in Turkestan, de Himalaya, India en Tibet (1873) en nog een keer India (1884). In het bijzonder nam Veresjtsjagin deel aan de Russisch-Turkse Oorlog, waaronder het beleg van Pleven, waar zijn broer omkwam. Hijzelf raakte levensgevaarlijk gewond bij de oversteek van de Donau bij Roese.

Na de oorlog vestigde Veresjtsjagin zich in München. Daar produceerde hij zijn schilderijen in een zodanig tempo dat hij ervan werd beschuldigd assistenten te hebben. Zijn onderwerpen, een poging om vrede te bereiken door de verschrikkingen van oorlog te tonen, trokken een sensatiebelust publiek, dat normaal gesproken nooit in kunst was geïnteresseerd. Tentoonstellingen van zijn werk vonden plaats in Parijs, Londen, Berlijn, Dresden, Wenen en vele andere plaatsen.

Tijdens de Eerste Chinees-Japanse Oorlog was Veresjtsjagin in het Verre Oosten bij de Amerikaanse troepen in de Filipijnen, en bij de Russische troepen in Mantsjoerije. Na twintig jaar buiten Rusland gewoond te hebben, werd hij door admiraal Stepan Makarov uitgenodigd om zich bij de Russische marine te voegen tijdens de Russisch-Japanse Oorlog van 1904-1905. Veresjtsjagin stierf toen het Russische vlagschip, de Petropavlovsk op 13 april 1904 zonk voor de kust bij Port Arthur.

Externe link[bewerken]