Vaste commissie voor Financiën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Voorlichtingsfilm uit 2018 met oud-voorzitter Anne Mulder over de Commissie voor Financiën

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

De vaste commissie voor Financiën is een Nederlandse Tweede Kamercommissie, belast met zaken met betrekking tot het beleid van de minister en staatssecretaris van Financiën.

De commissie is tevens belast met de controle op de juiste besteding door de regering van de begrotingsmiddelen. Deze taak was tot 8 november 2016 ondergebracht bij de op die datum opgeheven Commissie voor de Rijksuitgaven (RU). De commissie adviseert ook andere vaste commissies bij vraagstukken op het gebied van de begroting en de verantwoording en omtrent de procedureregeling voor grote projecten.

De commissie houdt zich eveneens bezig met zaken betreffende de Comptabiliteitswet 2016 en onderhoudt de contacten met de Algemene Rekenkamer. Tevens behandelt zij de rapporten van de Algemene Rekenkamer en andere stukken inzake de rijksuitgaven.

Zo speelt de commissie bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de operatie 'Van Beleidsvorming Tot Beleidsverantwoording' (VBTB). De kern daarvan is dat er meer resultaatgericht moet worden begroot en verantwoording moet worden afgelegd.

Eerste Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Er is ook een Eerste Kamercommissie voor Financiën. Voorzitter is Paul Frentrop.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]