VeDeKa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

VeDeKa is een historische koffiebranderij gelegen in de Doornikstraat 3 - 5 te Avelgem. Het verhuisde in 1978 naar Gent. De naam VeDeKa komt van de spreektaal van de initialen van Vandekerckhove.

Avelgem[bewerken | brontekst bewerken]

De koffiebranderij werd gesticht in 1854 te Avelgem door Leon Vandekerckhove.[1][2] Van de firma zijn nog een heel wat promomateriaal in omloop.[3] In het assortiment zaten onder andere lucifers, blikken dozen, speelkaarten tassen en ondertassen.

Spaaractie[bewerken | brontekst bewerken]

De branderij had in de jaren '50 en '60 meerdere spaaracties. De gespaarde punten kon inruilen voor geschenken waaronder schoolgerief en ook strips.

Bepaalde stripnummers werden speciaal door VeDeKa uitgegeven. Onder andere Jommeke, Nero die in samenwerking met Het volk werden uitgegeven en ook enkele Suske en Wiske verhalen waaronder De vliegende aap in 1966. Men kon de speciale uitgaven herkennen aan de geschenkenlijst die opgenomen was en aan de opdruk VeDeKa die soms vervangen is door een stempel of sticker. Het totaal aantal uitgegeven albums is onbekend. Wel omvat deze 52 ongekleurde Neroalbums (10 punten), 12 gekleurde Neroalbums (20 punten), 3 Asterixalbums (35 punten), 22 vierkleuren Suske en Wiske-albums (30 punten) en een 70-tal Jommeke)-albums (15 punten) De spaaractie werd gestopt rond de periode van verhuis naar Gent.

Gent[bewerken | brontekst bewerken]

In Gent is de branderij gelegen in de Brabantsdam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]